"Dačićeva vlada ne bi potrajala"

Premijer koji nije iz vladajuće stranke bi bio stalno preglasavan i "i ta vlada ne bi dugo trajala", kaže predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Gaoti.

Info

Izvor: Tanjug

Utorak, 08.05.2012.

00:25

Default images

"Imali smo takav slučaj sa vladom Vojislava Koštunice, koji je bio primoran da 'vrati mandat narodu' jer je preglasan u vladi. Vlada bi bila kratkog daha", odgovara Goati na pitanje kakav je scenario ako Dačić postane premijer, a prenosi "Blic".

Gaoti smatra da "samo gubitnik na predsedničkim izborima, nakon drugog kruga, može da ispuni ucenu Ivice Dačića (lidera SPS) da bi se domogao vlasti".

"Mada predsednik države ima veliku težinu jer se bira na direktnim izborima, ona je pre svega moralna", kaže Goati za "Blic" i dodaje da izvršnu vlastu u državi ima vlada, a da je ključan premijer.

"Bilo bi veoma neobično da pobednik na predsedničkim izborima i lider stožerne stranke, koja je osvojila najveći broj glasova u budućoj vladi, prepusti ključno mesto u državi i uticaj partneru iz manje stranke", upozorava Goati.

On kaže da, po pravilu, vršilac dužnosti predsednika države treba da stranci koja je osvojila najviše glasova ponudi mandat premijera.

"U ovom slučaju to je SNS. Ali ko god da proba da sastavi vladajuću većinu, pregovaraće sa liderima stranaka, a ne sa predstavnicima koalicije. Pogrešno je zanemariti odluke i uticaj lidera PUPS Jovana Krkobabića i JS Dragana Markovića Palme i slušati samo šta Dačić poručuje", rekao je Goati.

On smatra da je realno da Demokratska stranka, u pregovorima sa autonomnim partijama, "bude maksimalno elastična i spremna na kompromise, ali da gleda da zadrži strateške poluge vlasti".

Isto važi i za SNS, nastavio je Goati, "jer u političkoj trgovini ni Tomislav Nikolić neće napustiti sve poluge vlasti ukoliko pobedi na predsedničkim izborima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: