DS i SPS različito o pregovorima

Dok funkcioneri SPS-a kažu da će podrška Nikoliću ili Tadiću zavisiti od pregovora o vladi, iz DS-a ostaju pri stavu da o vladi pregovaraju tek posle 20. maja.

Info

Izvor: Tanjug

Utorak, 08.05.2012.

09:29

Default images

Naime, 20. maja održava se drugi krug predsedničkih izbora, na kojima će se boriti lider naprednjaka Tomislav Nikolić i lider demokrata Boris Tadić.

Gostujući u sinoćnoj emisiji RTS-a, potpredsednik SPS-a Dušan Bajatović je rekao da će podrška te stranke u drugom krugu predsedničkih izbora zavisiti od razgovora o formiranju nove vlade.

On je, međutim, dodao da SPS želi da pre svega uozbilji političku scenu, a ne da ucenjuje. "Narednih 15 dana je prostor za ozbiljne političke razgovore, želimo da ih uozbiljimo, a ne da ucenjujemo", rekao je Bajatović navodeći da SPS želi najpre da razgovara sa dosadašnjim koalicionim partnerima, jer je to najkorektnije.

On je ukazao da tokom razgovora o formiranju vlade mora da se "napravi nacionalni konsenzuz oko otvorenih pitanja".

Prema njegovim rečima, SPS je zadovoljna postignutim rezultatima na izborima.On je ukazao na to da je SPS jedina stranka u vlasti kojoj je porastao rejting i to dvostruko u odnosu na prošle izbore. Na pitanje da li će SPS dati preporuku svojim biračima o tome koga da podrže u drugom krugu predsedničkih izbora 20. maja, on je odgovorio da će to zavisiti od toka razgovora.

"Možda ćemo se opredeliti i dati neku vrstu preporuke", kazao je Bajatović ukazujući da je osim izbora predsednika važna i funkcija premijera.
Jelena Trivan
Potpredsednica Demokratske stranke Jelena Trivan ponovila je stav DS da će o budućoj vladi pregovarati posle drugog kruga predsedničkih izbora.

Ona je navela da su u DS veoma zadovoljni rezultatima budući da je stranka, kako je kazala, na vlasti bila četiri godine, u teškim vremenima, kada su građani bili nezadovoljni životom, ali da ohrabruje to što je ipak ponovo dobila podršku građana.

"Sve će biti završeno tek 20. maja i mislim i duboko verujem da će predsednički izbori i to ko će pobediti definisati političku scenu na lokalnom, republičkom i svim drugim nivoima", kazala je ona.

Trivanova je kazala da je sada "zajednička misija da se završe predsednički izbori" i da se za sada ne može razgovarati o kadrovskim rešenjima.

"Ne možemo da govorimo o kombinatorikama, važno je da se zna ko će biti predsednik, jer se on bira na pet godina", kazala je ona navodeći da ta stranka smatra "duboko opasnim" da budući predsednik bude lider SNS Tomislav Nikolić.

Takođe je kazala da DS ne razmišlja o mogućnosti formiranja koalicije sa naprednjacima i da u spektru političkih partnera vidi mogućnost da se napre razgovara sa onima sa kojima se do sada sarađivalo.

Ona je kazala da buduća vlada nikako ne bi smela da odustane od onoga što je započeto, a to je, kako je kazala, između ostalog nastavak sporazuma sa MMF-om, da se do kraja godine dobije datum za početak pregovora, da se nastavi borba protiv organizovanog kriminala, nove investicije...

Član Glavnog odbora DSS-a Petar Petković rekao je da ta stranka razgovara o postizbornoj kombinatorici sa Srpskom naprednom strankom.
"Ali moramo najpre da se dogovorimo o onome što je politika DSS i jasan program - ideja političke neutralnosti Srbije", rekao je Petković i naveo da svako ko prihvati tu ideju može da bude partner DSS-u i da je ta stranka zadovoljna rezultatima na opštim izborima.

Član Političkog saveta Liberalnodemokratske partije Bojan Đurić istakao je u istoj emisiji je da je lista "Preokret", koju je predvodila LDP, ostvarila neuporedivo bolji rezultat na parlamentarnim izborima nego pre četiri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: