Lokalni u senci drugih izbora

Lokalni izbori u Srbiji su bili regularni i zadovoljavajući, ali su bili u senci parlamentarnih i predsedničkih izbora, ocenila delegacija Saveta Evrope.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.05.2012.

13:26

Default images

Lokalne izbore posmatrali su predstavnici delegacije Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.

Šef delegacije Nigel Mermagen izjavio je na konferenciji u Medija centru da je bilo teško da se lokalni i regionalni izbori profilišu i odvoje od parlamentarnih i predsedničkih.

"Srbija je država u kojoj ličnosti dominiraju partijama, a partije lokalnom scenom, zbog čega su centralne partijske figure i predsednički kandidati neizbežno u centru pažnje, čak i na najnižem lokalnom nivou", istakao je Mermagen.

Sa njim se složio i član EU komiteta regiona Vaino Halikmagi, koji je rekao da su ljudi bili usredsređeni na parlamentarne i predsedničke izbore, dok su lokalni bili stavljeni po strani.

Organizacija izbora i sam izborni sistem je, rekao je Mermagen, unapređen u odnosu na 2008. godinu, kada su održani parlamentarni i loklani izbori.

Mermagen je dodao da i dalje postoje manji nedostaci, koji se odnose na kršenje tajnosti glasanja i indirektno na nedostatak transparentnosti kad je reč o vlasništvu medija na lokalnom, kao i na nacionalnom nivou.

"Malo smo bili zabrinuti jer u većini birališta nije bilo kabina nego kartonski paravani, zbog čega nije bila u potpunosti obezbeđena tajnost glasanja", rekao je Mermagen. On je dodao su da mnoga biračka mesta bila organizovana u školama u malim učionicama zbog čega su nastajale velike gužve.

Mermagen je ukazao da činjenica da su štampani i elektronski mediji u nekim gradovima u vlasništvu opština ili uopšte nije jasno ko je vlasnik može da dovede do problema kada je u pitanju transparentnost.

Timovi Kongresa su tokom izbora posetili između 200 i 300 biračkih mesta u Beogradu, Smederevu, Pančevu, Novom Sadu, Subotici, Kanjiži, Nišu, Preševu, Vranju i Novom Pazaru.

Sa izuzetkom manjih incidenata na nekim mestima, Mermagen je rekao da su izbori sprovedeni na regularan i zadovoljavajući način, da su biračka mesta bila dobro organizovana, spiskovi partijskih kanidata i jedinstven spisak birača dobri.

Delegancija Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti sastavljena je od 13 članova iz devet država članica Saveta Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: