"Dačić može i bez DS-a i bez SNS-a"

Logično je da se združe partije sa političke levice-SPS i DS koji koketira sa levicom i uz to mozda LDP. kaže socilog Srećko Mihailović.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.05.2012.

10:25

Default images

Međutim, moguće je da Dačiću više ponudi SNS,a Dačić može da preusmeri svoje pristalice kao kada se udruzio sa DS-om, dodaje Mihailović.

Komentarišući političku scenu poslednjih nedelja, Mihailović kaže da su pokazali izvesnu površnost i vašarizaciju politike.

Dačić bi mogao da formira vladu sa svim osim DS-om i SNS-om. Ako može velika koalicija, moglo bi i u potpunosti bez njih, kaže Mihailović.

"Stvar je da se ozbiljno sedne i razmisli sa kim dalje, ali bojim se da tako nisu razmisljali ni građani ni političari. Izbori su na neki način prosli mimo nas i naših problema, bojim se da će naši problemi ostati, a da će se oni samo možda malo promeniti na vlasti."

Mihailović kaže da politička elita često greši i retko izvlači poruke i da se pokazalo se prljava kampanja smeta i onima koji je vode i onima protiv kojih se vodi, kao i da nije važno ko je pokrenuo.

Mihailović se osvrnuo i na jednu od glavnih tema kampanje, partokratiju.

"Postoje pokušaji da se problem partokratije unese u kampanju, ali je neuspešan. Pre svega jer je tu temu pokrenula partija koja je sprovodila u praksi partokratiju. DS i SNS to nisu zdušno prihvatili, kao nešto važno. Napredak u privredi, zapošaljevanje, za sve o treba šist novac. Bitka protiv partokratije ne traži pare i na tome se trebalo raditi."

Mihailović je objasnio i zašto Srbiji ne odgovara dominacija jedne partije.

"Kod nas je dobro što kod nas ne postoji dominacija jedne stranke, jer kad god je tako nešto bilo moguće Srbiji nije bilo dobro. Zato je dobro da se dogovara više njih. Mi smo stalno na ivici društvene katastrofe."

On je rekao i da je najbolji posao u Srbiji biti prvi čovek policije, jer je Srbija zemlja korupcije i onaj ko se bori sa njom, postaje miljenik nacije posebno što su se poslednjih dana kampanje desila mnoga hapšenja.

Upitan da prekomentariše postizbornu kombinatoriku, Mihailović je rekao:

"To jedino zna Dačić. Nova vlast je moguća i bez Tadica i bez Nikolića, ali nije realna bez Dačića."

A upitan šta će se desiti ako baš zato Nikolić i Tadić naprave veliku koaliciju, kaže:

"Kod nas je omiljena disciplima borba protiv samog sebe ili kako se uništiti, ali pitanje je šta će posle biti sa tim strankama, jer mi nismo Nemačka. Cena bi bila mnogo veća nego četvorogodičnje odsustvo sa vlasti."

Mihailović je rekao da misli da je Đilas dosta uradio za "običnog čoveka" u Beogradu.

"Ima zasluge za narod, i na neki način je dobio kontrauslugu. Od njega smo čuli najveći stepen ozbiljnosti, u toj vašarskoj atmosferi."

"Mene sve to podseća na stočnu pijacu, kada se dogovaraju o prodaji stoke, tako je i sada. Zar ne treba više da nas zanima ko ce biti direktor nekih preduzeća nego ko ce umesto nas ćutati u skupstini."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: