"Ishod 2. kruga zavisi od Dačića"

Ishod drugog kruga predsedničkih izbora zavisiće od toga kome će podršku dati lider koalicije okupljene oko SPS Ivica Dačić, kažu učenisci panela u Tanjugu.

Info

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 07.05.2012.

01:12

Default images

"Ivica Dačić je s pravom posao nezaobilazni faktor i od ishoda njegovih pregovora sa Tadićem zavisiće kako će proći drugi krug", rekao je profesor FPN i bivši ambasador Srbije u Parizu Predrag Simić.

On je ocenio je da je, premda je ostalo dosta neizvesnosti do drugog kruga predsedničkih izbora, jasno da će u naredne četiri godine dominantnu ulogu imati tri partije i tri ličnosti i da će verovatno u tom trouglu pregovori usmeriti politički život u Srbiji.

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht istakla je da je neosporno značajno pitanje ko će od predsedničkih kandidata pružiti podršku Borisu Tadiću i Tomislavu Nikoliću koji ulaze u drugi krug, ali da to zavisi i od građana.

"Sigurna sam da će jedan broj birača posle večeras postignutih rezultata još jednom razmisliti kako će da glasaju", kazala je ona.

Prema njenim rečima, prva obraćanja predsedničkih kandidata nagoveštavaju da će doći do ozbiljnih pregovora o sastavu buduće koalicije.

"Verujem da će dogovor manje više biti kao pre četiri godine i da će vladajuća koalicija ostati u sličnom sastavu, ali očigledno je da će biti ozbiljnih razgovora", rekla je ona i dodala da je, međutim, neophodno da i jedan i drugi kandidat u naredne dve nedelje pored razgovora o potencijalnim koalicijma moraju mnogo više da obrate pažnju na teme koje će se postaviti pred Srbiju od 2012. do 2017.

Očekujem, istakla je Liht, da govore o tome kako vide budućnost Srbije, očekujem mnogo više strategije jer ne samo Srbija i region negi i ceo svet se suočavaju sa ozbiljnim izazovima.

Kako je naglasila, predsednika čekaju izuzetno značajni izazovi jer će on, s obzirom na "još uvek teško do kraja svhatljive promene u EU, morati da igra ozbiljnu ulogu u osmišljavanju spoljne politike ove zemlje.

"Srbiji je potrebna jedna jaka, odlučna politička elita koja će je sprovesti kroz scile i haribde godina koje dolaze na putu evrointegracija i izvesti je tamo gde su mogućnosti i perspektive bolje nego da ostanemo sami sa sobom", zaključila je Liht.

Simić se složio da će Srbija pred sobom imati promenjeno međunarodno okruženje jer EU tandem Fransoa Oland i Angela Merkel neće biti istako kao par Merkozi (Nikola Sarkozi i Merkel).

On je takođe izrazio očekivanje da će vrlo brzo posle drugog kruga sva ona pitanja koja su bila gurana pod tehpih poput Kosova "praktično biti prva na dvnenom redu".

Kako je naglasio, prvi test za budućeg predsednika i vladu biće susret sa MMF jer je ova kampanja protekla u znaku dosta ozbiljnih ekonomskih problema.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić je na pitanje da li moguća kohabitacija predsednika iz jedne i vlade iz druge koalicije, rekao da je takva varijanta isključena.

"Jasno je da će odluka biti doneta u pregovorima sa Dačićem, ali i sa malim strankama na lokalu. Tu se nalazi oko 300.000 glasova a tu prednost ima DS jer je ona sve vreme, barem u Vojvodini, vodila temeljne pripreme za drugi krug", objasnio je Janjić.

On je dodao da je Nikolić napravio veliku grešku kad je zaratio sa tim strankama. Janjić je takođe naveo da ne očekuje promenu politike i da veruje da će vladu formirati manje više ista koalicija.

"Oni koji su pričali o dvopartijskom sistemu treba da ućute. Nema uslova za dvopartijski sistem u Srbiji", konstatovao je on.

U osvrtu na pitanje Kosova, Simić je rekao da Kosovo jeste uslov za početak pregovora Srbije sa EU, ali ne jedini i da će Brisel insistirati i na drugim pitanjima kao što su reforma sudstva i sporne privatizacije.

Janjić je, pak, istkao međunarodna zajednica poznaje Tadića po onome što je već uradio po pitanju Kosova i tehničkog dijaloga, dok je Nikolić imao samo mogućnost da kaže da će nešto uraditi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: