Američki mediji o izborima u Srbiji

Vodeći listovi u SAD ocenili su u izveštajima o izborima u Srbiji da se na njima "proevropski demokrata bori protiv bivših Miloševićaca".

Info

Izvor: B92

Nedelja, 06.05.2012.

20:42

Default images

Tokom ovog političkog vikenda, koji je obeležilo širenje izborne epidemije u Evropi, Srbije i nije loše prošla kad je reč o dosadašnjem publicitetu koji u američkim medijima dobija naše djurdjevdansko provetravanje na saveznom, pokrajinskim i lokalnim nivoima.

Naravno, nije nam se porediti sa novinskim prostorom i RTV minutažom koju istovremeno dobijaju ovde važni izbori, na najvišem nivou, u savečničkoj Francuskoj i Grčkoj, pa čak i nekoliko onih na regionalnom nivou u Nemačkoj, kao indikator tamošnjeg (ne)raspoloženja prema „gvozdenoj kancelarki“ Angeli Merkel. Ali, mi iz Srbije smo po publicitetu smo tu posle njih – u svakom slučaju daleko ispred Jermenije, za koju je tu negde samo pomenuto da je ovog 6.maja i ona stigla do neke svoje „istorijske prekretnice“.

Od svega što se tokom vikenda ovde čulo i pročitalo povodom našeg izbornog čistilišta, kao zajednički imenitelj dominiraju dve konstatacije. Početna – da veća izlaznost glasača u odnosu na 2008 (registrovana u jutarnjim časovima), predstavlja „nagoveštaj spremnosti za potpuni raskid sa prošlošću, koji svet traži od Srbiije“. I druga, zaključna, koju je vrlo konkretno formulisao nedeljni Vašington Post sa porukom da je „pred Srbima izbor između prozapadne vlade ili one koja će vratiti na vlast saveznike pokojnog balkanskog čvrstorukaša Slobodana Miloševića“.

Sledom te procene, prestonični dnevnik dalje razvija svoju već poznatu tezu – apsolutno kompatibilnu sa stavom Obamine administracije (koliko se to moglo čuti ovih dana sa raznih strana u Vašingtonu), da će naši izbori odlučiti „da li će Srbija nastaviti proces pomirenja sa susedima i ratnim protivnicima, uključujući i bivšu pokrajinu Kosovo koja je proglasila nezavisnost 2008. godine“.

Kao i ogromna većina ostalih pratilaca zbivanja na našem delu Balkana, Post je, tim povodom, izdvojio kao „glavne suparnike na predsedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji Borisa Tadića i njegovu proEU Demokratsku stranku i nekadašnjeg Miloševićevog saveznika Tomislava Nikolića“. Za doskorašnjeg predsednika navodi se da traži i treći mandat „kako bi obavio započeti posao“, dok se njegov glavni rival opisuje kao lider „nacionalističke Srpske napredne stranke, koja je napravila svoj kapital na tekućim ekonomskim nevoljama EU i time kod mnogih Srba uticala na privlačnost tog bloka“.

S tim u vezi, vašingtonski list piše da su jučerašnji izbori zatekli Srbiju u „dubokoj ekonomskoj krizi – sa stopom nezaposlenosti od 24 odsto i ogromnim nezadovoljstvom javnosti zbog opadanja životnog standarda. „Srbija s nestrpljenjem iščekuje neophodne promene. Ovako dalje ne ide. Već nočas, ili kroz dve nedelje, čućete od mene kako ćemo Srbiju pokrenuti napred“, prenosi Post tim povodom, posle jučerašnjeg glasanja, optimističku izjavu Tomislava Nikolića, opisujući ga kao „kao nekadašnjeg upravnika groblja, danas sigurnog u svoju pobedu na izborima“.

I Njujork Tajms je opširno izvestio o mogućoj velikoj promeni posle predsedničkih izbora u Srbiji. Ukazujuči na „slabu ekonomiju koja je izazvala veliko nezadovoljstvo sadašnjim liderima“, vodeći američki dnevnik posebno je ukazao da neizvesnost oko opredeljivanja za budućeg predsednika „donosi priliku nekadašnjem Miloševićevom saradniku Ivici Dačiću, da svojm koalicionim manevrom pojača postoječi politički uticaj – i domogne se, možda, i položaja predsednika vlade Srbije“.

Za B92 iz Vašingtona Slobodan Pavlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: