Strani mediji o izborima u Srbiji

Strani mediji javljaju o početku glasanja za predsedničke, parlamentarne i lokalne izbore u Srbiji, uz ocenu da je glavna tema bila ekonomska situacija.

Info

Izvor: Beta

Nedelja, 06.05.2012.

09:41

Default images

Agencija Frans pres piše da su za preko 6,7 miliona ljudi sa pravom glasa ovo prvi izbori u više decenija koji su se koncentrisali na ekonomska pitanja, umesto na sukobe zbog kojih je Srbija bila međunarodno izolovana tokom 1990-ih i u prvoj deceniji 21. veka.

Pitanje Kosova, koje je dominiralo na prethodnim izborima potisnuto je u drugi plan a u centru je zabrinutost zbog posrnule privrede Srbije i rekordne nezaposlenosti, navodi Frans pres.

Ko god pobedi mogao bi da utiče na buduće odnose Srbije sa Evropskom unijom kao i sa Kosovom, čije proglašenje nezavisnosti Srbija odbija da prihvati, navodi agencija Ašošiejted pres (AP) i daje procene anketa za rezultate.

AP, kao i druge agencije, navode da će odluka o novom predsedniku najverovatnije biti doneta u drugom krugu za dve nedelje. U parlamentu, navodi AP, ankete pokazuju da nijedna stranka neće osvojiti jasnu većinu i da će opet, i posle ovih izbora, biti potrebno formirati koalicionu vladu.

Nemački list Štern na svojoj vebstranici piše da će nova vlada, ko god je formira, morati da preduzima teške mere štednje da bi prevazišla najtežu socijalnu i ekonommsku krizu u poslednjih 15. godina.

Strani mediji javljaju i to da Srbi na Kosovu takođe glasaju, i da se prvi put ovo glasanje sprovodi u organizaciji OEBS-a (Organziacija za evropsku bezbednost i saradnju).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: