RRA:Predizborni program uravnotežen

Predizborni program na elektronskim medijima, od 14. marta do 14. aprila, bio je uglavnom uravnotežen, saopštila je Republička radiodifuzna agencija (RRA).

Info

Izvor: Tanjug

Petak, 27.04.2012.

19:32

Default images

Na osnovu nadzora o strukturi predizbornog programa, može se zaključiti da je predizborna kampanja za predsedničke, republičke, pokrajinske i lokalne izbore u elektronskim medijima bila uglavnom uravnotežena.

RRA navodi i da je "zastupljenost izbornih lista u svim dnevno informativnim emisijama kod svih emitera približno jednaka", ali i da, "ipak, pojedini podaci u izveštaju ukazuju na veću zastupljenost lista i kandidata".

U saopštenju se ističe i da je "to rezultat što su neke liste i pojedini kandidati kasnije započeli izbornu kampanju", kao i da će celoviti podaci i njihova analiza biće mogući tek po završetku kampanje.

Radio-televizija Srbije 1 (27,55 odsto ) i TV B92 (26,60 odsto) posvetili su najviše pažnje izborima u redovnim informativnim, izbornim i specijalizovanim izbornim emisijama, a najmanje Radio-televizija Srbije 2 (1,74 odsto ) i TV Avala (6,08 odsto), navodi RRA.

Kada se radi o plaćenom izbornom programu, prednjači TV Prva sa 32,55 odsto, a za više od 10 odsto iza nje su RTV Pink i TV B92, dok je najmanje plaćenih izbornih poruka i termina objavljeno na RTS-u 2 0,05 i TV Avala 3,77 odsto.

U ovom periodu najviše oglasnih poruka i plaćenih termina imale su izborne liste: Izbor za bolji život - Boris Tadić (22,91 ), Ujedinjeni regioni Srbije - Mlađan Dinkić (22,55 ), Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić (21,39 ), Čedomir Jovanović - Preokret (11,10 ), a nijedan plaćeni termin nisu imale Građanska inicijativa Goranaca i Reformisti Vojvodine.

Najzastupljeniji predsednički kandidat u dnevno-informativnim emisijama javnog servisa bio je Boris Tadić (17,22 odsto), za njim slede kandidati Tomislav Nikolić, Ivica Dačić i Zoran Stanković, navodi RRA.

U programima Radio Beograda 1 i Radija B92 najzastupljeniji predsednički kandidat je Tomislav Nikolić, a potom Boris Tadić, navodi se u saopštenju.

Od ukupnog vremena plaćenih oglasnih poruka namenjenih izbornim listama u radio programu Radio Beograda 1, najviše je platila lista Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić (90,23 odsto ), dodaje RRA.

Savet RRA je naveo i da je u poslednja 24 sata dobio više predstavki građana, koji se pominju u plaćenim predizbornim terminima u negativnom kontekstu i uz ozbiljne optužbe.

"Pojedinci koji su radi zaštite svog integriteta uputili predstavke Savetu tvrde da su pravosnažnim presudama oslobođeni odgovornosti i da pominjanje optužnica po kojima su bili procesuirani nakon oslobađajuće presude šteti njihovom ugledu", navodi se u saopštenju.

Savet RRA je konstatovao i da se pored toga u plaćenim predizbornim terminima pominju i osobe za koje u javnosti nije poznato da je protiv njih vođen bilo koji postupak. Podseća se da zakon jasno kaže da se u javnim glasilima niko ne sme oglasiti krivim ili odgovornim pre pravosnažne odluke suda ili drugog nadležnog organa.

Savet RRA zahteva od emitera da hitno obustave emitovanje svih predizbornih sadržaja u kojima se neko optužuje ukoliko prethodno nisu proverili tačnost navoda u kojima se optužuje bilo koja ličnost.

U saopštenju se navodi i da je protiv emitera TV B92, TV Pink i TV Prva započeo postupak za izricanje mera zbog emitovanja jednog ovakvog sadržaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: