"Oborili smo kriminal na kolena"

Predsednički kandidat koalicije "Izbor za bolji život" Boris Tadić rekao je da konkuriše za dužnost predsednika države, a ne za "vladara života i smrti".

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 26.04.2012.

19:18

Default images

On je svojim političkim oponentima poručio je da se "ne igraju sa budućnošću Srbije" zalažući se za izmene zakona kojima bi se prekinula praksa da država oduzima imovinu stečenu kriminalom.

"Ne konkurišem za vladara života i smrti. Konkurišem za posao i dužnost predsednika Republike koju želim da obavljam u skladu sa zakonom i pravom. Tako sam se vladao svih prethodnih godina, a da bi to bilo i dalje moguće naša misija je izgradnja pravne države", istakao je lider DS.

Zato je kritikovao političke protivnike koji se zalažu da se prekine s praksom oduzimanja imovine stečene kriminalom, jer bi se, kako je rekao, time vratila snaga kriminalcima, koji su "najzad bačeni na kolena".

Tadić je, prilikom posete Boru i Majdanpeku, istakao da su takvi zahtevi političkih protivnika direktan udar na veliki uspeh koji je aktuelna vlada postigla u borbi protiv organizovanog kriminala.

"Smatram da država ima pravo da oduzme tu imovinu privremeno i da na taj način oslabi svakog potencijalnog izvršioca novog krivičnog dela. Upućujem poruku našim oponetnima da se ne igraju tim pitanjem jer se radi o budućnosti naše zemlje", kazao je on.

Oborili smo kriminal na kolena, moramo da ih oborimo i na pleća, kazao je Tadić i dodao da bi prekid prakse oduzimanja imovine značio i lošu poruku investitorima da Srbija nije sigurna zemlja.

"Moramo nastaviti da se borimo protiv kriminala, blizu smo konačne pobede i istog trenutka svom snagom krenuti u borbu protiv korupcije", istakao je Tadić.

On je poručio da je Srbiji potreba sigurnost pravnog poretka, jer, kako je naveo, mora da se zna "ko šta radi, koja je uloga predsednika, vlade, sudije, tužioca ili policijaca", a ne da svi od predsednika očekuju da izvršava sve te poslove.

"Ja se borim za pravni poredak, za demokratiju i principe koji važe u svakoj civilizovanoj zemlji na svetu. Tražim da građani budu svesni toga i da znaju šta je uloga pojedinih državnih činilaca", kazao je Tadić.

Pomenuo je i da se ovih dana govorilo o spornim privatizacijama i pri tome isticalo da je njihovo preispitivanje posao predsednika.

"Slažem se da se svaka ispita, ali to ne treba da radi predsednik Republike niti Vlada, već tužilaštvo i sudije, jer je to pravni poredak kome težimo", ukazao je Tadić.

U suprotnom, zaključio je, imaćemo svevlašće jednog čoveka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: