Nikolićeve diplome na uvid

Srpska napredna stranka pokazala je novinarima fakultetske diplome lidera SNS Tomislava Nikolića, a fotografije dokumenata su se pojavile i na internetu.

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 26.04.2012.

13:19

Default images

Naprednjaci su najavili i da će narednih dana "pokrenuti privatno-krivičnu i civilnu tužbu za uvredu časti i ugleda" protiv narodne poslanice LSV Aleksandre Jerkov, koja je ‚tražila da Nikolić objasni da li je završio fakultet, ali i svih medijskih kuća koje su prenele vest da lider SNS nema završen fakultet. Tužbenim zahtevom tražiće se iznos od dva miliona dinara.

U diplomi koja je danas data na uvid navodi se da je Nikolić diplomirao 2007. godine na novosadskom Fakultetu za menadžment, ali taj podatak nije bio pominjan u zvaničnoj biografiji za prethdone predsedničke izbore 2008. godine. Tada se samo navodila da je Nikolić studirao prava.

Funkcionerka SNS Zorana Mihajlović je novinarima pokazala diplome lidera SNS, kao dokaz da je Fakultet za menadžment završio 2007. godine u Novom Sadu, a nakon toga i master na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment, takođe u Novom Sadu.

Misteriju da li je Nikolić kupio diplomu plasirao je Vojislav Šešelj. On je još prošle godine, pozivajući se na Vikiliks, citirao depeše američke ambasade u Beogradu da je lider naprednjaka kupio fakultet.

Zašto podatka da je Nikolić diplomirao u javnosti nije bilo u prethodnih pet godina, pa čak ni 2008. kada se kandidaovao za predsednika Srbije, kao i na pitanje da prokomentarišu činjenicu da u diplomi stoji da je Nikolić diplomirao 2007, dok se u ranijim bigrafijama pominjalo da je to bilo 2008, u SNS kažu:

"Ja sad stvarno ne znam šta su razni mediji objašnjavali. SNS je odgovorila na sve laži koje se čuju mesecima o lideru SNS. Evo uradili smo doneli smo te diplome, evo pregledajte svaku, a ne sada da pričamo da li je neki medij objavio nešto ili da li je neko ranije rekao ovo ili ono, ne mogu dalje da vam odgovorim", kazala je Zorana Mihajlović.

Na pitanje da li ona možeda kaže i da Nikolić, bez obzira što je prvo studirao pravo, a sada ekonomiju, može kvalifikovano da priča o svim ekonomskim temama, fuhnkcionerka naprednjaka kaže da i te kako može.

"I te kako može Nikolić da priča o svim temama i da pokrene Srbiju i ekonomiju. Mnogo kvalifikovanije od svih onih koji su vodili Srbiju prethodnih godina", kazala je ona.

Nikolić je, inače, visoku školu pohađao na dva novosadska fakulteta. Na Fakultetu za menadžemet je diplomirao, a zatim je odbranio master o Evropskoj uniji na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment, takođe u Novom Sadu.
Ranije, fotografije Nikolićevih diploma pojavile su se i na internetu. Mario Maletić iz SNS-a postavio je na svom Tviter nalogu sliku Nikolićeve diplome, kao odgovor Aleksandri Jerkov iz Lige socijaldemokrata Vojvodine.

"Evo vam gospođice Jerkov diploma. Smešno je čime se bavite", poručio joj je Maletić, a prenosi "Novi magazin".

Ona je odgovorila da se LSV bavi obrazovanjem kandidata za predsednika Srbije.

"Tužno je što je to do sada bila misterija. A sad da vidimo kako je studirao", najavila je "novu akciju" LSV-a.

Na diplomi se vidi da je Nikolić Fakultet za menadžment upisao školske godine 2003/2004 i da je diplomirao 2007. sa ocenom 10 na diplomskom. Tokom studija imao je prosečnu ocenu 8,37. Nikolić je tih godina bio zamenik predsednika Srpske radikalne stranke.

SNS najavljuje da će nakon procesa koji očekuje da će se voditi po njihovoj tužbi, odšetu koju će kako očekuju dobiti, uputii za pomoć žrtvama zemljotresa u Kraljevu.

FAM: Nikolić je diplomirao kod nas

Vršilac dužnosti dekana Fakulteta za menadžment (FAM) Zoran Savić potvrdio je da je Nikolić diplomirao na tom privatnom fakultetu u Novom Sadu 2007. godine na tezi o političkom marketingu.

On je za B92 rekao da je Nikolić vanredno studirao četiri godine po starom zakonu, kao i da to da je studirao na odeljenju fakulteta u Beogradu, koje je nakon novog zakona i akreditacije prestalo da postoji.

"Za nas su to sve pre svega studenti. Diplomirali su kod nas iz raznoraznih partija, ali nama nije važno da li su ti ljudi bili ili su kasnije postali političari ili bilo koja druga profesija", rekao je Savić za agenciju Beta i dodao da Fakultet za menadžment ne želi da bude "umešan u predizborne kampanje".

On je rekao da su podaci o studentima dostupni, ali se nikako ne mogu dobiti preko telefona ili na osnovu javne prozivke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

338 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: