Birači u Srbiji sve stariji

Srbija svake godine gubi oko 35.000 građana. Stanovništvo naše zemlje sve je starije, baš kao i birači - više od pet miliona njih stariji su od 50 godina.

Info

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2012.

18:53

Default images

Desetine spotova, stotine izbornih poruka, sve u trci za glas. Do koga te poruke mogu da stignu, i ima li se u vidu kakva je starosna struktura našeg stanovništva? Na osnovu podataka dobijenih na prošlogodišnjem popisu, Ipsos Stratedžik marketing i B92 tražili su upravo odgovor na to pitanje.

Kada se broj rođenih i preminulih pretoče u statistiku, kroz tri godine već može da se očekuje da će u Srbiji živeti 150.000 ljudi manje nego danas. Dakle, svake godine se broj stanovnika smanji za oko 35.000.
Foto: B92
Istraživanje je pokazalo i da čak 58 odsto građana Srbije danas živi u urbanim sredinama. Pada broj stanovnika, broj članova domaćinstava, a stanovništvo napušta sela i prelazi u gradove. To je slika Srbije danas.
Foto: B92
Ako izbore posmatramo kroz tu statistiku, uvidećemo da su većina građana Srbije sa pravom glasa pripada starijoj populaciji. Od oko 7,5 miliona ljudi, oko 2,8 miliona su građani stariji od 50 godina. Oni su birači, kupci, gledaoci, pa taj podatak može da koristi onima koji šalju izborne poruke.

Prosečna starost u Srbiji je 41 godina, a očekivana stopa življenja oko 70 godina. Sve to ne znači da živimo duže od drugih, samo nas se manje rađa.
Foto: B92
Istraživanje je pokazalo i da su skoro polovina domaćinstva ima dva člana. Dakle, u pitanju su porodice bez dece. Nešto manje od 20 posto je domaćinstvo s tri člana, odnosno s jednim detetom.

Četvoročlano je svako peto domaćinstvo, dok jako mali procenat odlazi na ona sa više od četiri člana porodice.
Foto: B92
Ali, Srbija ima i mesta u kojima ni najstariji stanovnici ne pamte kada se poslednji put rodilo dete u njihovom selu. U proteklih desetak godina nekoliko kuršumlijskih sela ostalo je tako bez ijednog stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: