Tadić: Plan u pet tačaka za razvoj

Kandidat DS za predsednika Srbije Boris Tadić izneo je danas predsednički plan u pet tačaka, čiji je osnovni cilj stvaranje ekonomski razvijene Srbije.

Info

Izvor: B92

Subota, 21.04.2012.

11:51

Default images

Takva Srbija će po Tadiću u roku od pet godina završiti pregovore o članstvu u EU.

Tadić je, govoreći na 13. foruma menadžera u Beogradu, istakao da će se Srbija u narednih pet godina naći red velikim izazvima i da zato na njenom čelu mora da bude osoba koja ima jasnu strategiju razvoja do 2017. godine.

Prva tačka Tadićevog predsedničkog plana odnosi se upravo na proces evrointegracija, i predviđa da pregvori o članstvu počnu do kraja godine, i da se, kao u slučaju Slovačke, završe za pet godina, što je i period u kojem treba da bude izvršen proces reformi u svim oblastima društva.

Srbija procesu evrointegracija, kako je objasnio Tadić, pristupa racionalno, i rukovodi se, ne emocijama, već principom korisnosti, jer shvata da je to najlakši i najefikasniji način da sebi osigura željeni razvoj.

Druga tačka plana je ekonomski razvoj baziran na poljoprivredi, industrijalizaciji i stranim investicijama, a pre svega na izvozu.

Izraženo brojkama, Srbija bi za pet godina trebalo da duplira učešće izvoza u bruto domaćem proizvodu, a izvozni potencijal biće povećan ulaganjem u poljoprivredu i standardizaciju prizvodnje, kao i privlačenjem stranih investicija.

I ulaganje u obrazovanje je, kao treća tačka Tadićevog plana, jedan od elemenata ekonomskog oporavka Srbije, a rezultat bi trebalo da bude udvostručavanje broja visokoobrazovanih za pet godina.

"Obrazovanje je pretpostavka razvoja, naš cilj je šest odsto BDP za obrazovanje, i mora se dramatično povećati procenat
visokoobrazovanih i pospešivati mladi da upisuju fakultete koji su upotrebljivi sa stanovišta ekonomskog razvoja", rekao je Tadić.

Obrazovanje, prema tom planu, ne sme da bude privilegija bogatih nego da bude dostupno svima, a to će biti moguće ostvariti povećavanjem mreže obrazovnih ustanova i subvencionisanjem obrazovanja siromašnih, ali i talentovanih i uspešnih.

Četvrta tačka Tadićevog plana podrazumeva završetak borbe protiv organizovanog kriminala i sprovođenje sistemskih mera za iskorenjivanje korupcije, koja, između ostalog podazumeva, da sve afere i pravni postupci iz prošlosti budu rešeni, kao i da proces vlasničke transformacije bude okončan i da sve privatizacije budu ispitane do 2017.

Peta tačka je rešavanje zamrznutog konflikta na Kosovu i Metohiji u saradnji sa međunarodnom zajednicom.

"Sa ovako koncipiranim odnosom prema Kosovu ne možemo dalje i zato sam predložio plan učetiri tačke, koji ne podrazumeva ni podelu ni priznanje", poručio je Tadić.

On je podsetio da taj plan podrazumeva specijalni status za sever Kosova, specijalni status za srpske crkve i manastire, široku lokalnu amoupravu i posene bezbednosne garancije za Srbe južno od Ibra i rešavanje pitanja oduzete srpske privatne i državne imovine.

Tadićev plan podrazumeva ekonomski razvijenu Srbiju u EU, da ona postane ponosna zemlja koja na temeljima kredibilnog plana, mirnim putem brani svoje legitimne nacionalne interese na Kosovu, kao i sigurna zemlja koja svakom svom građaninu daje podednake šanse, država mladih i obrazovanih ljudi koja se razvija zahvaljujući ulaanju u obrazovanje i visoke tehnologije.

"Možemo da postignemo mnogo u vremenu ispred nas, ponekad ovaj plan liči na nemoguću misiju, ali uveren sam da možemo da postigneo značajne rezultate", istakao je Tadić, koji je, prema rečima organizatora, pozvan na panel diskusiju u organizaciji Srpske asocijacije menadžera kao osoba koja je najzaslužnija za privlačenje investitora prethodnih godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: