"Prednost Tadiću daje Nikolić"

Prednost Borisu Tadiću na predsedničkim izborima daje Nikolić i to što na političkoj sceni nema dovoljno dobre alternative, složili se gosti „Utiska nedelje“.

Info

Izvor: B92

Nedelja, 08.04.2012.

22:17

Default images

Teofil Pančić, novinar nedeljnika „Vreme“, kaže da „nije srećan što su raspisani predsednički izbori“.

„Nisam srećan što je (Tadić) skratio mandat, kako to kaže, a zapravo je podneo ostavku da pomogne svojoj stranci u parlamentarnim i lokalnim izborima. To je ono što se ne radi. Nije čudo što mandati zakonodavne i predsedničke vlasti ne traju isto. Mislim da je bilo bolje da je Srbija sada imala parlamentarne izbore, a krajem godine, kad im je i vreme, predsedničke.“

Teofil Pančić smatra da je neoziljno navoditi razloge troškova ili godine izgubljene u izborima. „Izbori su sastavni deo političkog života i ništa se tu ne gubi, nije to elementarna nepogoda. Predsednik države ne podnosi ostavku iz nekih metafizičkih razloga.“ On je rekao da je raspisivanje izbora za predsednika doprinos dekadenciji demokratskih institucija.
Sonja Liht
Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht kaže da dok Tadić nije raspisao izbore, „videlo se sa svih strana da je počeo da zloupotrebljava funkciju predsednika za kampanju njegove stranke, putovao je po zemlji“. “Zato ja nisam bila zadovoljna tim oklevanjem, mislim da je trebalo to ranije da uradi.“

Ona je izjavila je da je iznenađena najavom učešća u predsedničkoj trci supruge lidera radikala i haškog optuženika Vojislava Šešelja - Jadranke, i glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlić.

"Niko nije očekivao da će Jadranka Šešelj biti kandidat za predsednicu Srbije, biće i gospodin Zukorlić kako sam shvatila. Očigledno će biti još iznenađenja," rekla je Liht.

Ona je konstatovala da je sigurno da će još nekoliko šefova stranaka, koji su ujedno i nosioci izbornih lista, biti i predsednički kandidati.

"Izaći ću na izbore. Ne verujem da će kampanja na mene previše da utiče iako, naravno, može da se pojavi neko veliko iznenađenje", rekla je Liht.
Srbijanka Turajliæ (Beta, arhiva)
Srbijanka Turajlić, profesorka Beogradskog univerziteta u penziji, smatra da bi mogao da se pojavi neki novi kandidat, kada bi mogao da ima dovoljno prostora u medijima. Ona kaže da su taj prostor podelili Tadić i Nikolić i da se u izboru između te dve opcije, ona okreće Tadiću i to samo zato što ne može da zamisli da Srbiju u svetu predstavlja Nikolić. „ Imam problem sa tim da Nikolić predstavlja Srbiju. On ne može i nema dovoljno znanja i profesionalnog iskustva da nas adekvatno predstavi“, kaže Turajlićeva i dodaje: „Sada se nelagodno osećam, kao glasnogovornik Tadića, i to je stvarno nelagodno.“

„Stvarno bih volela da se u srpskoj politici pojave novi ljudi. Ja bih volela napr. da „Preokret“ predstavlja neko iz novih, drugih opcija unutar njega, ali koji ne vuče nikakve repove za sobom,“ napomenula je Turajlićeva.

Pančić je rekao da „volimo da maštamo o idealnim kandidatima“, ali da ih imamo desetak i da je realnost da ćemo u drugom krugu birati između Tadića i Nikolića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: