"Autoput do Požege za tri godine"

Predsednički kandidat Boris Tadić kaže da će za tri godine biti izgrađen autoput Beograd-Čačak-Požega, na čemu će za nekoliko dana i zvanično otpočeti radovi.

Info

Izvor: B92

Subota, 07.04.2012.

13:09

Default images

On je rekao i da će to biti motor razvoja većeg dela zapadne i centralne Srbije, ali i način za brže povezivanje domaće privrede i poljoprivrede sa evropskom.

Tadić je, prilikom posete Požegi, doneo dobru vest i obećanje, koje će imati veliki značaj ne samo za žitelje tog kraja, već i Srbije.

"Hvala nebesima, hvala ljudima dobre volje, ali hvala svima onima koji su podržavali taj veliki projekat. Počinjemo da gradimo put od Beograda do Čačka i od Čačka do Požege. Svaki dan protekle četiri godine radili smo na tome da dođe do tog puta. I evo ovih dana napadamo prve tri tačke na tom putu i verujem da za samo tri godine mi možemo završiti taj autoput", kaže on.

Autoput će doći do Požege, ali će se brzi put, bez zaustavne trake, od ovog grada kao važne raskrsnice graditi prema Užicu i Višegradu, sa jedne i prema Arilju, Ivanjici, Pešteru do crnogorske granice.

"To će ovoj deci izmeniti život, ostvariti mogućnost za nove investicije i to je ta ekonomija i privreda o kojoj vam govorim. To je ta jednostavna vizija razvoja Srbije, to je jedino moguće rešenje. I tako ćemo raditi i u budućnosti i nema prestanka", istakao je Tadić.

U susret dolaska autoputa, Vlada Srbije obezbedila je 86 miliona dinara za rekonstrukciju požeškog trga, čiji kružni oblik datira još iz 1832. godine. Time se mogu pohvaliti još samo dva grada u Evropi - Kraljevo i Karlsrue u Nemačkoj. Tadić je objasnio i da će nakon Požege biti nastavljena gradnja puteva brzog puta koji će kasnije preći u autoput prema Užicu i drugim smerovima, a garancije da će taj posao biti obavljen su u protekle četiri godine kada su izgrađena tri, kako je kazao, spektakularna mosta, 180 kilometara autoputa...

"To sve ukazuje da je moguće da u naredne dve do tri godine bude izgrađen autoput u ovom kraju, a taj put će otvoriti mogućnosti za nove investicije", dodao je on.

Rekonstruisani trg u centru Požege otvorio je predsednik opštine Milovan Mićović, a Tadić je poručio da je velika stvar obnoviti nešto što je uradio Miloš formirajući grad na ovom mestu pre 180 godina.

"Trgovi predstavljaju mesto okupljanja, demokratije i razmene ideja. Ovaj trg predstavlja viziju budućnosti koja uspostavlja vezu sa našim precima", objasnio je on.

Tadić je rekao da je veoma zadovoljan što je došlo do realizacije dogovora sa Azerbejdžanom. Ti pregovori, koji su trajali veoma dugo, i koji su posledica, kako je naveo, strateških odnosa koje su vlasti kreirale sa Azerbejdžanom, nesumnjivo su i deo dogovora koji je postigao sa predsednikom te zemlje Ilhamom Alijevim, tokom njegove posete Beogradu prošle godine.

"Od prvog dana razgovarali smo o načinu na koji bi Azerbejdžan mogao ekonomski i finansijski da utiče na razvoj Srbije, da razvijemo trgovinu ali i istovremeno da obezbedimo zajedničke nastupe preduzeća u infrastrukturnim radovima“, objasnio je Tadić.

On je rekao da je sa predsednikom Azerbejdžana dogovorio "mnogo dobrih rešenja i s tim u vezi naveo pomoć Azerbejdžana u renoviranju parkova u nekoliko gradova u Srbiji, zatim investicije u kulturne objekte, crkve i džamije, što je posebno važno zbog multikulturalnog karaktera naše države".

Tadić je posebno podvukao značaj dogovora oko izgradnje infrastrukture, što je važno za, kako je naveo, građane Požege, ali i za građane u Užicu, Arilju, Ivanjici, one na Pešterskoj visoravni, za ljude u Čačku, Milanovcu, u Takovu, ali i za sve druge građane jer će konačno biti izgrađen autoput kroz centralnu Srbiju, čime rastu šanse za nove investicije.

"Mislim da je sada više nego očigledno da će taj put biti završen u roku od dve do tri godine. Krećemo sa radovima ovih dana", poručio je Tadić.

U razgovoru s novinarima on je izrazio uverenje da će lista "Izbor za bolji život" i on kao predsednički kandidat pobediti na predstojećim izborima, i da će, kako je kazao, "za mesec dana nastaviti istim putem, samo još mnogo brže, popravljajući neke greške što je mnogo važno".

Parlament Azerbejdžana je juče na sednici u Bakuu odobrio zajam za izgradnju autoputa E-763 u Srbiji. Radi se o deonici Ljig-Boljkovci, Boljkovci-Takovo i Takovo-Preljina.

"Prema sporazumu o zajmu, Azerbejdžan će Srbiji pružiti 308 miliona evra na period od 25 godina, uz poček od tri godine i kamatnu stopu od četiri odsto godišnje", rekao je predsedavajući Komiteta za ekonomsku politiku pri parlamentu u Bakuu, Zijad Samedžade.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je u februaru u Bakuu potpisao sa ministrom za ekonomski razvoj Šahinom Mustafajevim sporazum o zajmu Azerbejdžana za izgradnju.

Podsetimo, predstavnici DS-a danas su poneli RIK-u potpise za kandidaturu Borisa Tadića za mesto predsednika Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: