Do sada 8 predsedničkih kandidata

U danu kada su za 6. maj raspisani predsednički izbori osam stranaka istaklo je svoje kandidate za predsednika. RIK utvrdio obrasce za podnošenje kandidature.

Info

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 05.04.2012.

16:10

Default images

To su Tomislav Nikolić - SNS, Boris Tadić - DS, Ivica Dačić - SPS-PUSP-JS, Vojislav Koštunica - DSS, Čedomir Jovanović - LDP, Aleksandar Martinović - SRS, Ištvan Pastor - SVM i Zoran Stanković - URS.

Najveći rival kandidatu DS-a Borisu Tadiću, koji je predsednik Srbije od 2004. godine, na izborima 6. maja biće Tomislav Nikolić, lider SNS-a o čijoj se kandidaturi govori koliko i o predsedničkim izborima.

Iako se samo nagađalo ko bi mogao biti kandidat URS-a za predsednika Srbije, pa čak pominjao i nekadašnji premijer Jugoslavije Milan Panić, ta stranka danas je odlučila da to bude Zoran Stanković aktuelni ministra zdravlja i kandidat za gradonačelnika Beograda. Pri izboru kandidata glavni adut URS-a kako navode bili su skromnost i poštenje.

"Na čelo Srbije mora da dođe pošten i skroman čovek, bez mrlje u karijeri, koji zaista razume probleme običnih ljudi. Zemlji treba predsednik koji će od Srbije napraviti domovinu, sa jednakim šansama za sve regione", saopštava URS.

DSS je predložio svog lidera za predsednika države. Vojislav Koštunica kaže da je kandidaturu prihvatio da bi što bolje i što više zastupao ideju o političkoj i vojnoj neutralnosti Srbije.

Za sada su poznata imena još nekoliko kandidata.

SPS će za predsednika Srbije kandidovati Ivicu Dačića, predsednika socijalista, Preokret Čedomira Jovanovića lidera tog pokreta, a radikali Aleksandra Martinovića. Savez vojvođanskih Mađara najavio je da će njihov kandidat za predsednika biti predsednik stranke Ištvan Pastor.

Većina istaknutih kandidata su i ranije bili kandidati na izborima za predsednika Srbije, osim Zorana Stankovića.

RIK utvrdila proceduru

Republička izborna komisija utvrdila je, nakon današnjeg raspisivanja predsedničkih izbora u Srbiji za 6. maj, obrasce neophodne za prijavu predsedničkih kandidata.

Predsednički kandidati mogu da se prijave do 15. aprila u ponoć, a moraće da podnesu pet obrazaca i ličnu dokumentaciju.

Podnosi se obrazac za predlog kandidata, izjava kojom se prihvata kandidatura, spisak birača koji svojim potpisima podržavaju predsednickog kandidata, izjava birača da podržava predlog kandidata za predsednika, kao i ovlašćenje da se podnese predlog kandidata za predsednika države.

Predsednički kanditat treba da podnese i uverenje o državljanstvu, uverenje o izbornom pravu i potvrdu o prebivalištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: