"Tadić ima veće šanse za pobedu"

Predsednička trka biće razrešena tek u drugom krugu, smatraju politički analitičari. Predsednik DS Boris Tadić imaće veće šanse za pobedu od protivkandidata.

Info

Izvor: B92

Sreda, 04.04.2012.

20:05

Default images

“Došli smo u čudnu situaciju. Imamo izbore na više nivoa, i svaki od tih nivoa će biti pod senkom ovih drugih, i to je loša stvar. Druga stvar je loša jer ostajemo bez gotovo svih institucija u jednom periodu,” izjavio u emisiji "Između dve vatre" TV B92 analitičar Đorđe Vuković, programski direktor CeSida.

Vuković smatra da skraćivanje predsedničkog mandata nije u skladu sa demokratskom kulturom.

Sa druge strane, analitičar i profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović kaže da je “predsednik doneo hrabru i odgovornu odluku”. “On je poklonio građanima 10 meseci. Da podsetim, on je mogao da bude predsednik do februara sledeće godine.”

Njegova odluka je odgovorna, smatra Orlović, jer u trenutnoj situaciji u zemlji, sa toliko problema i krizom, “ovim je izbegnuto da imamo dve izborne kampanje u godini, a zna se koliko se u kampanjama troši...” Hrabra je, smatra Orlović, jer je “jedan deo opozicije tražio predsedničke izbore, a on se nije poneo kao kukavica, raspisao ih i pokazao da se ne plaši ishoda.”

On kaže da će se "glavna utakmica" voditi imeđu prvog i drugog kruga, jer će tada manje stranke morati da se izjasne koga će podržati i počeće kalkulacije o postizbornim koalicijama.

Analitičar Đorđe Vukadinović smatra da predsednički izbori u istom danu sa ostalima predstavljaju svojevrsnu uštedu novca, ali misli i da su stranački interesi uticali na ovu odluku predsednika Tadića.

“Izbori koštaju...Bolje je za građane da se izbori završe u istom danu.”

On, gostujući u istoj emisiji TV B92, rekao da ova odluka ne odgovara malim strankama, koje sada ne znaju da li da istaknu svoje kandidate, a prema njegovom mišljenju, drugi oštećeni su mediji koji neće uzeti pare za joše jednu kampanju.

I Orlović smatra da ova situacija ne odgovara malima, jer sada oni imaju dileme da li da istaknu svoje kandidate. “Izbori na svim nivoima dovešće do velikog broja aktera, velikog broja kandidata. Više će odgovarati velikim strankama, nego malim. Predsednički izbori svrstavaju birače u dve kolone. U drugom krugu će se videti u kojoj meri članovi i simpatizeri stranaka slede poruke svojih lidera.”

Vuković, sa druge strane, smatra da će svi da istaknu svoje kandidate. “Mi smo društvo u kom ljudi identifikuju stranke sa njenim liderima, često postoji takav sled...” On smatra da ćemo dobiti stranačko razvrstavanje građana u prvom krugu.

Orlović kaže da je više razloga zašto bi i male stranke trebalo da istaknu kandidate: da motivišu birače da ne “odlaze” kod drugih kandidata, ali i da iskoriste pare za učešće u trci za predsednika.

Mislim da će se vlada praktično zaokružiti između prvog i drugog kruga, ne formalno, ali de fakto", rekao je Vukadinović.

On kaže da će trećeplasirani da bude u odličnoj poziciji, pa će moći dobro da trguje. Dobra stvar je što, smatra Vukadinović, “kakav god bio rasplet, Vlada će se brzo formirati i taj trećeplasirani će biti u dobroj poziciji”.

Vukadinović smatra da predsednički izbori nekima i komplukuju situaciju. “Na primer G 17 plus, koji bi, prema mom mišljenju, da su čisti parlamentarni izbori, prešao cenzus, a sada su u problemu.”

Vuković se, s druge strane, ne slaže da je dobro oraganizovati sve izbore u istom danu, i da “trošak” nije opravdanje. “To je trošak koji moramo da ukalkulišemo u svakom mandatu. Nije slučajno što su u svim zemljama sveta ovi izbori razdvojeni.”

Sva trojica su se složila da su Tadiću realnije šanse za pobedu u drugom krugu u odnosu na Nikolića.

“Tadić ima veće šanse, deficit Nikolića je cepanje SRS-a i to može biti problem za Nikolića,” smatra Vuković.

“Tadić je favorit u drugom krugu, ali raspisivanje predsedničkih izbora podiže šanse SNS-a na parlamentarnim izborima, i to je razlog zašto SNS nije nesrećan zbog današnje odluke,” smatra Vukadinović.

Đorđe Vuković je dodao da je razlog za raspisivanje predsedničkih izbora bio i taj jer prvi koraci sledeće vlade bi trebalo da budu veliki i ozbiljni rezovi, pa u takvoj jednoj atmosferi nije lako ići u izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: