Odluka o predsedničkim izborima

Predsednik Srbije Boris Tadić trebalo bi danas, prema sopstvenoj najavi, da saopšti odluku u vezi sa predsedničkim izborima.

Info

Izvor: B92

Sreda, 04.04.2012.

08:01

Default images

Tadić je ranije najavio da će odluku o predsedničkim izborima doneti u utorak ili sredu i da će o tome obavestiti javnost.

Prema našim saznanjima Tadić je svoje najbliže saradnike obavestio da će skratiti mandat i o tome obavestiti predsednicu skupštine.

Prema saznanjima B92 postoji mogućnost da se procedura raspisivanja izbora pomeri za nekoliko dana.

Ustav propisuje da izbore za predsednika Srbije raspisuje predsednik Skupštine, a Zakon o izboru predsednika nalađe da izbori moraju biti održani najranije 30 a najkasnije 60 dana od njihovog raspisivanja.

Inače, predsednik Tadić danas neće posetiti Smederevo, kako je bilo najavljeno, saopštilo je Predsedništvo Srbije. Tadić je trebalo da danas poseti Železaru Smederevo i zemljoradničku zadrugu "Zelena bašta". Posete fabrici i zadruzi su odložene za sutra.

Teokarević: Izbori odgovaraju velikima

Profesor Fakulteta političkih nauka Jovan Teokarević izjavio rekao je da očekuje da će predsednički izbori i u Srbiji biti raspisani "kada predsednik Srbije podnese ostavku" i odžani 6. maja.

"Istvremeno održavanje predsedničkih i ostalih izbora sigurno je vetar u leđa Demokratskoj stranci koja će dobiti i dodatni vetar u leđa. To odgovara i Srpskoj naprednoj stranci zbog toga što građani neće odvajati glasanje za parlament i za predsednika", rekao je Teokarević za radio B92.

On je oceni da će u situaciji obejdinjenih izbora "najviše izgubiti male stranke, zbog toga što njihova ponuda pored DS i SNS nema šanse".

Teokarević je dodao da skraćivanje predsedničkog mandata "ipak nije dobro" i da se na taj način "urušava kredibilitet demokratskih institucija".

"Ono što nije dobro je da se to dešava u mandatu predsednika koji je kao ličnost sibol demokratizacije društva i puta Srbije ka Evropskoj Uniji", rekao je Teokarević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: