SAD bez favorita u srpskim izborima

Americi je potpuno svejedno ko će da dođe na vlast u Beogradu, smatra Obrad Kesić, politički analitičar iz Vašingtona.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.03.2012.

20:03

Default images

Oni su prihvatili ideju da će odnosi da se nastave onde gde su i bili, smatra Kesić i dodaje da je to bitna promena u odnosu na ranije izbore.

On je gostujući u emisiji “Između dve vatre” TV B92 rekao da Amerika nastavlja svoju politiku uslovljavanja, koja postoji već duže vreme, i posle hapšenja Mladića i Hadžića bazirana je na status Kosova.

Da američka administracija nema favorita u predizbornoj kampanji koja je u toku u Srbiji, smatra i Slobodan Pavlović, dugogodišnji dopisnik iz Vašingtona.

Ipak, iako su prioriteti SAD na drugoj strani sveta, za gotovo sve učesnike srpske predizborne trke, dobri odnosi sa Amerikom su imperativ, ocenila su oba gosta u emisiji Između dve vatre.

Kesić je potvrdio pisanja beogradskih medija da u finišu predizborne kampanje ne bi trebalo isključiti ni susret Tadić-Obama i da to može da povuče određena uslovljavanja koja se tiču Kosova i, pre svega, održavanja izbora tamo. Na tom susretu Beograd radi već dugo, još od Obaminog dolaska na vlast, i to nije ništa novo, složili su se gosti B92.

Ipak, smatra Kesić, Vašingtonu je važniji Tači, koji je nakon ustupaka iz Sporazuma pod pritiskom i kod svojih da pokaže da Amerika stoji iza njega. Ali, za tu Tačijevu poziciju kriva je i Srbija “jer je dopustila sebi da se marginalizuje”.

Kad su u pitanju evropske integracije, kaže Kesić, Amerika je još od Bušove administracije podržavala put Srbije ka EU i tu nema nedoumica. Igranje stranaka na Ameriku u predizbornoj kampanji može da ima i negativne posledice, smatraju oba analitičara, jer ova zemlja ima loš imidž među građanima Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: