URS krši Zakon o oglašavanju?

Ujedinjeni regioni Srbije prekršili su Zakon o oglašavanju time što su u izbornom spotu koristili logo poznatih svetskih kompanija, kaže član RRA Goran Peković.

Info

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 24.03.2012.

14:30

Default images

Zbog toga će najverovatnije biti doneta odluka da se emiterima naloži zabrana emitovanja tog spota, rečeno je Republičkoj radiodifuznoj agenciji.

S druge strane, Ujedinjeni regioni Srbije tvrde da su svoje predizborne spotove uradili u skladu sa zakonima i propisima Srbije, odnosno da nisu prekršili Zakon o oglašavanju.

"Očito se radi o kršenju Zakona o oglašavanju, jer gledaoci stiču utisak da te kompanije podržavaju kampanju URS", rekao je član Saveta RRA profesor Goran Peković.

Zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić najavio je da će to biti jedna od tema sednice tog tela, koja je zakazana za ponedeljak.

Karadžić je kazao da su službe RRA "uočile" moguć problem i obavestile Savet RRA da se u jednom od spotova URS pojavljuje logo drugih firmi i kompanija.

Karadžić je objasnio da će Savet RRA, ukoliko bude smatrao da ima elemenata kršenja Zakona o oglašavanju, uputiti prekršajnu prijavu, pa će konačnu reč o tome dati Prekršajni sud, dok je Peković dodao da će Savet RRA najverovatnije tada doneti i odluku da emiterima naloži da prestanu sa emitovanjem tog spota.

Predviđene kazne, kako piše u Zakonu o oglašavanju, za "neistinito, upoređujuće i prevarno" oglašavanje su od 100.000 do milion dinara.

U članu 30. Zakona o oglašavanju navedeno je da je zabranjeno, pored ostalog, oglašavanje kojim se "aludirajući na drugoga, njegovo poslovno ime, naziv, zaštićeni žig, aktivnost, proizvod ili uslugu, iskorišćava ugled tog drugog lica na način kojim se dovode u zabludu primaoci oglasne poruke".

URS u spornom spotu koristi, pored ostalih, logo kompanije Fijat, na čijem je dolasku u Srbiju lider URS bio angažovan kao ministar u Vladi Srbije.

URS negira tvrdnje RRA

Ujedinjeni regioni Srbije ocenili su da su svoje predizborne spotove uradili u skladu sa zakonima i propisima Srbije, odnosno da nisu prekršili Zakon o oglašavanju.

"Spot govori o rezultatima rada Mlađana Dinkića kao ministra i nema govora o kršenju Zakona o oglašavanju. Predsednik URS Mlađan Dinkić je u svojstvu Ministra ekonomije započeo pregovore, pomagao u realizaciji i na kraju svojeručno potpisao ugovore između pomenutih kompanija i Vlade Srbije", navodi se u saopštenju URS-a.

URS smatra da taj zaključak nije stav RRA, jer agencija nije ni zasedala, već da se radi o ličnom stavu jednog čoveka koji je u tu instituciju došao na predlog Demokratske stranke, pa se njegov stav može tumačiti kao pritisak na ostale članove.

"Spot URS-a se emituje već desetak dana, a pojedinci u RRA su se tek sada, kada smo prozvali DS da zloupotrebljava funkciju predsednika države zarad partijske promocije, iznenada setili da nešto nije u redu sa spotom URS-a. Zasto su ćutali deset dana?", navodi se.

URS smatra da se ni u jednom segmentu spota, ni na koji posredan ili neposredan način, ne implicira bilo kakva podrška stranih kompanija kampanji URS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: