Cvetković: Kandidatura kruna vlade

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je na kraju mandata zadovoljan rezultatima svog kabineta, posebno dobijanjem kandidature za članstvo u EU.

Info

Izvor: B92

Utorak, 20.03.2012.

21:29

Default images

Prema njegovim rečina, kandidatura je kruna rada ove vlade.

Cvetković je za "Nedeljnik" koji izdaje list Pres rekao da nikada u prethodne četiri godine nije zažalio što je prihvatio funkciju, a naveo je i da očekuje da "ova koalicija manje-više, plus-minus" formira i sledeću vladu koja će nastaviti pregovore sa EU.

Premijer je dodao da se boji da bi neki drugi izbor doveo do nestabilnosti i neizvesnosti.

Cvetković nije propustio priliku da kritikuje Srpsku naprednu stranku (SNS), za koju je rekao da ima "praznu ponudu", kao i da je "pitanje njihove proevropske orijentacije krajnje sumnjivo".

"Oni (SNS) to kažu, ali su Evropljani formulisali jedan princip, a to je - 'nije važno šta kažete, već šta radite'. Dajte samo činjenice na sto", rekao je Cvetković.

On je dodao da su činjenice da su njegova Vlada i aktuelni saziv skupštine doneli najviše zakona, koji su usklađeni sa evropskim i deo su procesa reformi. Premijer je podsetio da SNS nije glasala ni za jedan od tih zakona i dodao da "zato ništa ne veruje narodnjacima".

Cvetković je naveo da je u Vladi odlično sarađivao sa ministrom policije Ivicom Dačićem.

Dinkićeva kritika predizborna kampanja

Na pitanje ko ga je najviše nervirao i da li je to bio bivši ministar Mlađan Dinkić, premijer je odgovorio da bi ga Dinkićeve kritike pogodile da ih je izneo dok je bio ministar.

"U suštini se ne nerviram, zato što, ako je želeo da me iznervira, on je propustio priliku. Da mi je sve to što kaže sada rekao dok je bio ministar - da je Vlada takva i takva, da je loša, ja ne mogu više, evo ti ostavka, odlazim - tada bi me to stvarno pogodilo", rekao je Cvetković.

On je dodao da bi tada razmislio da li je Dinkić u pravu, ali da ovako "on to sada koristi kao svoj predizborni marketing".

Premijer je rekao da je od dolaska na tu funkciju svaki dan provodio na poslu "od jutra do večeri". Najteži trenuci za premijera u prethodne četiri godine bili su, kako je rekao, na početku ekonomske krize. Tada je postojala opasnost pada celog finansijskog sistema zbog povlačenja novca iz banaka ali, dodao je, Vlada je ipak uspela to da prevaziđe.

Kao važne rezultate ove Vlade premijer vidi donošenje Zakona o restituciji, Zakona o javnoj svojini, uvođenje državnog revizora, formiranje Fiskalnog saveta, hapšenje Ratka Mladića i Radovana Kradžića, ukidanje obaveznog služenja vojnog roka, viznu liberalizaciju, formiranje Komisije za zaštitu konkurencije...

"Ozbiljno smo promenili državu. Srbija ne izgleda onako kako je izgledala 2008. godine, ali se na dobro čovek lako navikne", ocenio je Cvetković.

"U narodu me zovu Deda mraz"

Premijer je rekao da zna da ga zbog brade u narodu zovu "Deda mraz" i dodao da bi voleo da to znači da je delio poklone građanima.

Cvetković je kazao da nema ambicije da po okončanju posla u Vladi postane ambasador i dodao da je više puta ranije imao ponudu da ode iz zemlje, ali da veruje "da za život nema bolje i lepše zemlje od Srbije".

Pored toga što je zadovoljan rezultatima svoje Vlade "u izuzetno teškim okolnostima koje je donela svetska kriza", Cvetković kaže da će sa funkcije otići uzdignuta čela i da će prvo što će uraditi kada ode biti odlazak na pijacu, jer za to do sada nije imao vremena. "Ja danas ne poznajem Beograd. Ne znam kako izgleda Knez Mihailova ulica, osim po sećanju. Nikad nisam bio u TC Ušće, a voleo bih da odem", rekao je premijer Cvetković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: