Đilas: Izjave Dinkića populističke

Izjava lidera URS Mlađana Dinkića da "ceo narod Srbije plaća kredite za mostove u Beogradu" je populizam, kaže gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Info

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.03.2012.

15:41

Default images

Dinkić nije popularista, već realista, tvrdi URS.

Đilas je rekao da se Dinkićeva izjava bazira na nekakvom simuliranom "ratu Srbije protiv Beograda" i upozorio da s tim treba odmah prestati.

Đilas je na pitanje kako komentariše jučerašnje ocene lidera URS - da zbog "pokrivanja dubioze GSP“ nema novca za realizaciju projekata u drugim gradovima Srbije - rekao da je "Beograd grad svih građana Srbije, da pripada svima i da svaki građanin Srbije ima svoj deo Beograda, živeo u njemu, proveo vikend ili penzionerske dane.

"Beograd će i dalje ostati otvoren grad i metropola Balkana, ali će i dalje nastaviti da pokazuje solidarnost sa onima koji u Srbiji imaju manje od nas", naveo je Đilas.

On je dodao da treba pitati prve ljude Surdulice, Bojnika, Požege, Crne trave, Kuršumlije, Vladičinog Hana i još 34 najnerazvijenije opština Srbije da li im je Beograd pomogao.

"Pitajte gradonačelnike i predsednike opština po Srbiji ko im je prvi priticao u pomoć kada ih je zadesila neka elementarna nepogoda. I na kraju pitajte i samog autora zakona o finansiranju lokalne samouprave da li se Beograd sam odrekao 10 odsto poreza na plate, odnosno više od dve milijarde dinara godišnje, u korist siromašnih opština Srbije", istakao je prvi čovek Beograda.

Prema njegovim rečima, i u Beogradu se jednako teško živi kao i u celoj Srbiji.

"Lako je reći da u Beogradu treba svako ko se vozi gradskim prevozom da plati ekonomsku cenu karte. Ali bi ta cena bila dva i po puta veća nego što je danas i zato grad, kao i svi veliki gradovi u svetu, subvencioniše gradski prevoz", naveo je on i podsetio da gradske vlasti subvencionišu još samo cene u beogradskim obdaništima u koje ide preko 60.000 dece.

Đilas ističe da se i u vreme najveće krize gradi Beograd, ali da Beograd to čini svojim parama, a ne parama građana Srbije, ukazujući da je jedini projekat u kome republika pomaže - most preko Dunava.

"I sve to uspevamo zato što se u Beogradu ne bavimo visokom politikom, već se bavimo životom", poručuje on.

Kako naglašava, danas smeštati Beogradu parolu ''neko radi, Beograd se gradi'' "vraća nas u doba omraze, razbijenih glava i zapaljenih automobila sa nepoželjnim registracijama".

Đilas postavlja i pitanje da li je to ono što neki predlažu kao recept za budućnost Srbije i odmah dodaje da želi da veruje da nije, ali da "ako se nastavi sa takvim tvrdnjama to može imati nesagledive posledice".

"Zato molim sve političke aktere, molim ih prvi i poslednji put, da prestanu sa populizmom koji se bazira na ratu Srbije protiv Beograda. Da li možete da zamislite da neko pozove Francusku da krene protiv Pariza ili Englesku da krene protiv Londona? Siguran sam da ne. Pa nemojmo onda ni mi to raditi u Srbiji", apeluje gradonačelnik Beograda.

On je pozvao građane Srbije da se ponose svojim glavnim gradom, baš kao što se njime ponose Beograđani.

Dinkić je juče na skupu u Loznici upitao "zašto da ceo narod Srbije plaća kredite za mostove u Beogradu, a ne mogu da se uzmu krediti za mostove i auto-put od Loznice do Rume", uz ocenu da "Srbija ne može ići napred ako na čelu vlade sede centralisti koji nisu u stanju da vode računa o svim delovima Srbije".

Lider URS je istog dana na B92 rekao da on nije protiv Beograda, nego protiv "beogradskog centralizma" i naveo da "nije fer da se krediti uzimaju samo kad se grade mostovi u Beogradu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: