"Tadić će proceniti rizik izbora"

Potpredsednik DS-a Dušan Petrović izjavio da će predsednik Boris Tadić, na osnovu procene rizika, odlučiti da li će biti prevremenih predsedničkih izbora.

Info

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2012.

23:40

Default images

"Neophodno je voditi računa o stabilnosti institucija, zato je naš sistem i zamišljen tako da se ne održavaju svi izbori istovremeno i pomno se analizira da li postoje rizici da se u isto vreme dogode i predsednički izbori, kada i parlamentarni", rekao je Petrović gostujući na TV B92.
Prema njegovim rečima, blisko je vreme održavanja predsedničkih i parlamentarnih izbora, a izbori nisu vreme kada se na miran način mogu donositi važne odluke.

"Predsednik će doneti odluku da li postoje rizici da u vremenu od 45 dana ne bude na toj funkciji a Slavica Đukić Dejanović (kao predsednica parlamenta) preuzme ingerencije predsednika Republike, ili će se predsednički izbori ipak održati u isto vreme sa parlamentarnim", rekao je Petrović, gostujući u emisiji TV B92 "Odluka 2012." gde su svoje ciljeve pred izbore izneli i Slavica Đukić- Dejanović, Mlađan Dinkić, Tomislav Nikolić i Čedomir Jovanović.

On je naglasio da je važno imati predstavu o dinamici političkog života zemlje.

Potpredsednica socijalista i predsednica skupštine Slavica Đukić Dejanović, koja raspisuje predsedničke izbore, rekla je da će oni biti raspisani kada Tadić to odluči.
"Predsednički izbori će biti, ali da li će biti krajem godine, nešto skorije ili u isti dan kada i parlamentarni, zavisi od predsednicka Tadića i on će odlučiti da li će na izbore izaći nešto ranije ili će imati pun mandat", rekla je Đukić Dejanović.

Đukić Dejanović je podsetila da je kandidat socijalista za predsednika Srbije lider te stranke Ivica Dačić.
"SPS će učestvovati na svim izborima, ako bude predesedničkih - kandidat je Dačić, jer je kao ministar unturašnjih poslova i zamenik premijera stekao ličnu polularnost, podigao ugled policije i po meri je građana", uverena je Đukić Dejanović.
Ona je dodala da će Dačić, u slučaju da ne budu raspisani i predsednički izbori, biti kadnidat koalicije oko SPS za premijera.

U debatu o predsedničkim izborima uključio se i lider naprednjaka Tomislav Nikolić koji je rekao da bi Tadić, "ukoliko je častan čovek, trebalo da podnese ostavku na mesto predsednika Srbije i raspiše predsedničke izbore".

"On sebi ostavlja još desetak dana za kampanju, a onda će kao da podnese ostavku i rapiše izbore....", kazao je Nikolić.
Lider URS Mlađan Dinkcih je stava da je najvažnije premijersko mesto, a ne predsedničko i da je Srbiji potreban jak premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: