Stranke otvorile karte pred izbore

U utorak 13.marta predsednik Srbije i predsednica Skupštine Srbije raspisuju parlamentarne i lokalne izbore. Neke stranke već predstavile kandidate i programe.

Info

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2012.

12:36

Default images

Zvanično su do sada dve stranke predstavile kandidate za premijera, dve za predsednika države, jedna za gradonačelnika glavnog grada, dok je iz nekoliko partija saopšteno u kojim će koalicijama u predstojeću izbornu trku.

Naprednjaci su na početku izborne trke otkrili najviše "karata", budući da je još ranije odlučeno da će njihov kandidat za mesto gradonačelnika Beograda biti zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić, a lider stranke Tomislav Nikolić kandidat za premijera.

Međutim, kako se u javnosti pominje mogućnost da istovremeno s parlamentarnim i lokalnim izborima budu raspisani i predsednički, Nikolić je najavio da će se kandidovati za predsedničku funkciju.

SNS će predvoditi široku koaliciju u kojoj su Nova Srbija Velimira Ilića, Pokret socijalista Aleksandra Vulina, Pokret snaga Srbije Milanke Karić, a podršku su im dali Asocijacija malih i srednjih preduzeća i Koalicija udruženja izbeglica u Srbiji Miodraga Linte. I URS je biračima, uoči raspisivanja izbora i početka izborne trke, predstavio kandidata za premijera - biće to lider te stranke Mlađan Dinkić.

URS je, takođe, predstavio i ekonomski program koji bi sprovodio, a koji će se bazirati na bržem radu administracije, podršci malim i srednjim preduzećima, ukidanju parafiskalnih nameta, reformi sistema PDV-a, jačanju finansijskih institucija, razvoju saobraćajne infrastrukture i obrazovnom sistemu prilagođenom potrebama privrede.
Foto: Beta, Arhiva
Dilema da li će koalicija SPS-PUPS-JS u istoj formi izaći i na predstojeće izbore razrešena je u nedelju 11. marta, kada je u Jagodini saopšteno da će se te tri stranke ponovo zajedno boriti za naklonost birača.

Lider JS Dragan Marković obnarodovao je da će lider SPS Ivica Dačić biti nosilac zajedničke izborne liste i kandidat za predsednika Srbije, ukoliko budu raspisani i predsednički izbori, a da će se on kandidovati za treći mandat gradonačelnika Jagodine. Demokrate su, za sada, predstavile samo koalicioni sporazum sa Socijaldemokratskom partijom Srbije Rasima Ljajića, dok s kadrovskim rešenjima u javnost nije izlazila, mada je glavna tema medija ko će biti kandidat DS za budućeg premijera.

Zamenik predsednika DS i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je juče da bi želeo da ponovo postane prvi čovek glavnog grada, kako bi on i njegov tim završili započete poslove, za šta im, kako je rekao, treba još jedan mandat.
Liberalnodemokratska partija će na predstojeće izbore u koaliciji sa Srpskim pokretom obnove, a uz jasnu podršku Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, koji će dobiti dva sigurna poslanička mesta u republičkom parlamentu, a SPO samostalni poslanički klub.

Lider LDP će biti nosilac izborne liste, koja će se zvati "Preokret", a u čijem nazivu će biti nazivi svih stranaka čiji će kandidati učestvovati na toj listi - LDP, SPO, SDU, "Bogata Srbija", kao i regionalne manjinske stranke.
Foto: Tanjug, Arhiva
Stranka Vojislava Koštunice, DSS, trebalo bi samostalno da izađe na izbore, kao i radikali, koji se već tradicionalno samostalno bore za naklonost birača. Na izborima od 2003. godine naovamo, SRS je pojedinačno uvek dobijala najveći broj glasova, ali je uvek ostajala u opoziciji. Taj rezultat će na izborima 2012. godine biti znatno drugačiji zbog izlaska Tomislava Nikolića i formiranja SNS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: