Uskoro poznata parlamentarna većina

Lideri DS i SPS Boris Tadić i Ivica Dačić kažu da će se za nekoliko dana znati ko će činiti okosnicu buduće vlade, a da su dogovoreni program i njena načela.

Izvor: B92

Utorak, 12.06.2012.

15:23

Default images

Uskoro će se znati i ko će biti treći ili četvrti partner u vladi, rekao je Tadić.

On je novinarima, po završetku sastanka sa liderima koalicije SPS-PUPS-JS, rekao da će stručne službe i njihovi saradnici u narednom periodu razgovarati o strukturi vlade, ministarstvima, raspodeli nadležnosti.

"Postigli smo saglasnost oko najvažnijih pitanja koji se tiču programa, državnih i nacionalnih pitanja, prioriteta, ekonomsko-socijalnog programa, o nekim izazovima koji će sigurno čekati svaku vladu koja bude formirana u narednom periodu“, naveo je Dačić.

Lider socijalista podvukao je želju i potrebu da vlada bude formirana sa jasno utvrđenom platformom, kao i ko će činiti parlamentarnu većinu.

"Jako je važno formirati većinu koja će omogućiti stabilnost kako bi vlada ispunjavala program", ocenio je Dačić.

On je najavio da će u narednim danima biti vođeni razgovori koji prethode formiranju vlade i sa drugim političkim partijama, poslaničkim klubovima, kao i definisanje principa koalicionog ugovora, strukture vlade, odnosno principa na kojima ministarstva funkcionišu.

Dačić je izrazio nadu da će razgovori biti nastavljeni za nekoliko dana pošto saradnici i stručne službe završe rad na tim pitanjima. Lider socijalalista je naglasio da treba imati u vidu "identitet i stavove“ obe koalicije, okupljene oko DS, tako i one oko SPS-PUPS-JS. On je istakao da je, uzimajući u obzir raspored političkih snaga, neophodno napraviti dogovore koji će omogućiti da vlada može da deluje u uslovima takve parlamentarne većine.

Tadić je naglasio potrebu da se vlada što pre formira, i dodao da će se uskoro znati i ko će biti treći ili četvrti partner.

"Za nekoliko dana znaće se ko će činiti okosnicu buduće vlade“, dodao je Tadić.

On je precizirao da vlada mora biti socijalno odgovorna, oročena i sa jasnim ciljevima, da mora nastaviti reforme uz podršku EU, raditi na dobijanju datuma pregovora, ali i da će biti suočena sa ozbiljnim iskušenjima kada je u pitanju Kosovo i Metohija.

"Analizirali smo još jednom osnovne dokumente koje je izložio tim mojih saradnika iz stručne službe, vezanih za ekonomsku politiku u narednom periodu, izazove i iskušenja sa kojima ćemo se suočavati u narednim mesecima, a ne samo narednih godina i postigli saglasnost oko osnovnih principa", kazao je Tadić.

Prema njegovim rečima, na sastanku je bilo reči i o političkim pitanjima vezanim za region, pitanje Kosova i Metohije, međunarodnu agendu koja očekuje Srbiju. Tema razgovora, naveo je Tadić, bila su i očekivanja međunardonih činilaca kada je u pitanju Kosovo, koje je internacionalizovano i kompleksno pitanje.

"Postigli smo saglasnost oko načela vođenja nacionalne politike u regionu, što znači da naša vlada mora biti sastavljena od onih činilaca i faktora koji prihvataju te principe koalicije čiji bi osnov činili stranke okupljene oko DS i SPS“, najavio je Tadić.

Prema rečima lidera DS, saradnici dve koalicije narednih dana će nastaviti razgovore koji treba da okončati što pre, kako bi se išlo ka formiranju parlamentarne većine.

"Duboko sam uveren da tu vladu možemo da formiramo“, naglasio je Tadić.

On je kazao da su lideri koalicije svesni da će nova vlada i nove institucije, uključujući predsednika Republike, biti suočeni sa ozbiljnim i velikim iskušenjima kada je u pitanju Kosovo i Metohija. Prema Tadićevim rečima, postoje jasni signali iz međunarodne zajednice da se dovrši tehnički nivo pregovora, da se okončaju razgovori o Kosovu i Metohiji na političkom planu u vremenu ispred nas.

"Naša koliacija je imala čvrstinu i jasan stav u proteklom periodu o svim tim pitanjima i nacionalnim pitanjima u čitavom regionu i tu se ništa neće menjati“, poručio je Tadić.

Sastanak lidera koalicija trajao je u sedištu DS nešto duže od dva sata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

139 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: