Lajčak: Srbija ponovo na raskrsnici

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak je izneo "snažan utisak da se Srbija posle predsedničkih izbora ponovo našla na raskrsnici puteva".

Izvor: B92

Utorak, 29.05.2012.

13:31

Default images

On je ocenio da je "pobeda Nikolića pokazala da je politički krajolik zemlje postao složeniji i da zahteva odmah snažan dijalog" EU s vlastima i političkim vođama Srbije.

Svodeći zaključke nedavnog susreta u Beogradu sa srpskim političkim prvacima i čelnicima vlasti, Lajčak je naveo da je "Srbija je pred istorijskom prekretnicom".

U autorskom napisu na briselskom portalu EU obzerver, istakao je da je "zajednički poziv visoke predstavnice EU i predsednika Evropske komisije Žoze Manuela Baroza novom srpskom predsedniku Tomislavu Nikoliću da poseti Brisel potvrda da EU želi da i dalje ima otvoren pristup Srbiji saglasno evropskoj budućnosti te zemlje".

Lajčak je naglasio da Srbija mora sprovesti nužne reforme za članstvo u EU i podvukao da je ključno merilo normalizacija odnosa i dijalog s Prištinom.

Mnogi su u Srbiji "nastojali da uspostave ravnotežu između nacionalnog interesa u evropskoj integraciji i tog pitanja", što kako je poručio, "više nije način koji vodi napred i puna pažnja postupku uključivanja u EU će biti nužna da bi se mogao ostvariti uspeh".

Lajčak, koji je s političkim vođstvom Srbije razgovarao u svojstvu izaslanika visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, naveo je da su njegovi sagovornici u Beogradu, Tomislav Nikolić, Ivica Dačić, Dragan Šutanovac i Vuk Jeremić, "istakli snažan jednoglasan stav glavnih političkih snaga u prilog evropskog puta Beograda".

"Vreme je da ta vizija poprimi opipljiv vid u vrlo bliskoj budućnosti, što je važno za narod Srbije, za stabilnost regiona i Evrope u celini", podvukao je izaslanik EU.

"Slovačka, u svojstvu članice EU je spremna da podrži Beograd i prenese pouke iz procesa ulaska u članstvo (EU)", istakao je Lajčak i naglasio da EU od nove srpske vlade očekuje da se "u punoj meri usredsredi na nužne reforme čiji je konačni cilj ulazak u članstvo EU".

A među nužnim merilima se "prvenstvo mora dati normalizaciji odnosa s Prištinom", predočio je slovački ministar, uz opasku da je "pitanje Kosova veoma osetljivo u srpskoj politici".

Lajčak je dodao da su "mnogi predstavnici nastojali da uspostave ravnotežu između nacionalnog interesa u evropskoj integraciji i tog pitanja".

"To, međutim, više nije način koji vodi napred i puna pažnja postupku uključivanja u EU će biti nužna da bi se mogao ostvariti uspeh", stavio je do znanja Lajčak očigledno ključnu poruku EU novoj vlasti i političkom vođstvu Srbije.

On je dodao da je dijalog Beograda i Prištine doveo do nekih dogovora i doprineo tome da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, ali je naglasio da se dijalog mora nastaviti uz primenu dosadašnjih dogovora.

"Oblik ili ustrojstvo tog dijaloga se mora doterati tako da bude redovniji, da uključi više političke predstavnike, ali je suštinski jasno da razgovori moraju da se nastave i donesu rezultate u vidu dogovora i njinove primene", objasnio je Lajčak.

"Postizanje rešenja sposobnog da zaživi i funkcionalnog na severu Kosova će biti vrlo osetljivo za zainteresovane strane, a međunarodna zajednica očekuje doprinos tom cilju", ukazao je šef slovačke diplomatije.

"Moramo", dodao je on, "izbeći stvaranje novog 'zamrznutog sukoba' u Evropi, sukoba koji bi poremetio izglede novom pokolenju ljudi da žive svoj život kao evropski građani".

"Istorijski trenuci traže vođe koji preuzimaju odgovorne odluke", naveo je Lajčak.

On je napomenuo da Srbija treba da počne pregovore o članstvu s EU, "što bi konačno u programe političara u Srbiji unelo ulazak u članstvo Evropske unije kao vidljiv i opipljiv cilj", rekao je šef slovačke diplomatije.

"Ova godina može biti prekretnica u evropskoj istoriji Srbije", istakao je on.

"Nova politička realnost u Srbiji podvlači značaj odgovornog pristupa za sve bitne političke snage i odluke koje predstoje i koje će otvoriti evropsko poglavlje u budućnosti Srbije", naveo je slovački diplomata.

Lajčak je zaključio da će "širok politički konsenzus biti najvažniji činilac koji Beograd - kao važan deo Zapadnog Balkana i EU - može dovesti do nove ravni saradnje" s EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: