Dogovorena koalicija DS-SPS

Predsednici DS Boris Tadić, SPS Ivica Dačić, PUPS Jovan Krkobabić i JS Dragan Marković jutros dogovorili koaliciju. Šutanovac: Sa URS i LDP posle 2. kruga.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 09.05.2012.

11:51

Default images

Koalicije "Izbor za bolji život - Boris Tadić" i "Ivica Dačić-SPS - PUPS - JS" su se takođe dogovorile i da daju podršku predsedničkom kandidatu Borisu Tadiću u drugom krugu predsedničkih izbora, 20. maja.

Predsednik JS Dragan Marković Palma obavestio je o ovom dogovru na konferenciji za novinare o jutrošnjem sastanku i naveo da će koalicija SPS-PUPS-JS biti u novoj vladi.

Tokom dana su i lideri DS-a i SPS-a potvrdili da je postignut dogovor ne želeći da otkrivaju detalje. Boris Tadić je rekao da zna ko će biti novi premijer, ali da će o tome biti reči tek posle drugog kruga predsedničkih izbora 20. maja.

Ivica Dačić je izjavio da se jutros nije razgovaralo o ministarstvima i premijerskom mestu, da je za njega prioritet da nastavi rad u MUP-u, a da će eventualna funkcija na nekoj drugoj poziciji biti tema razgovora posle drugog kruga. Kako se navodi, koalicije "Izbor za bolji život - Boris Tadić" i "Ivica Dačić-SPS- PUPS - JS" zajednički će raditi na formiranju parlamentarne većine u Skupštini Srbije, kao i u skupštinama lokalnih samouprava, gradu Beogradu i Vojvodini.

Marković je rekao da na sastanku koji je trajao kratko, nije bilo razgovora o funkcijama, niti o premijerskom mestu i da će se o tome razgovarati posle 20. maja.

"O funkcijama nismo razgovarali. O tome posle izbora", rekao je Marković i istakao da nije bilo reči ni o premijerskom mestu.

Lider JS je naveo da Dačić zaslužuje premijersko mesto i da su ga rezultati preporučili za tu funkciju, ali da na sastanku jutros o tome nije bilo reči.

Marković je rekao da bi u ovom trenutku vladu formirali DS, koalicije SPS-PUPS-JS, SVM i URS-a.

Na pitanje da li bi u nju ušlao i LDP, Marković je rekao da bi ta stranka morala dosta toga da promeni da bi mogla da bude deo te vlade
, ali da je uveren da lider LDP-a neće promeniti svoju politiku.
Boris Tadiæ i Dragan Markoviæ Palma u Jagodini u utorak 8. maja (Foto: Tanjug)
"Ako Jovanović želi koaliciju sa nama mora dosta toga da promeni. Nemamo nikakav animozitet prema LDP", rekao je Marković i dodao da se u novoj vladi neće desiti da Jovanović bude šef diplomatije.

Marković je pozvao sve koji su glasali za koaliciju SPS na parlamentarnim izborima da u drugom krugu predsedničkih izbora glasaju za Borisa Tadića.

Upitan ko je prihvatljiv partner koalicijama oko DS-a i SPS-a, Marković je kazao da je siguran da s njima u novoj vladi neće biti Srpska napredna stranka.

Lider JS je naveo da njegova stranka neće tražiti nijedno ministarstvo, da će on lično biti predsednik Skupštine opštine Jagodina i narodni poslanik, kao i da će JS imati sedam poslanika u republičkom parlamentu i poseban poslanički klub.

On je dodao da će PUPS imati 12 , a SPS 25 poslanika.

Marković je rekao da mu je žao što u budućem sazivu Skupštine Srbije neće biti radikala, navodeći da Srbiji treba takva opozicija kao što i u Francuskoj postoji Le Pen.

Govoreći o rezultatima JS na lokalnom nivou, Marković je rekao da je ta stranka u 17 opština, od ukupno 27 na kojima je samostalno izasla na izbore, prešla cenzus, da je u Jagodini ostvarila najbolji rezultat, a da je u njegovom rodnom mestu Končarevu dobio 95 odsto glasova.
O vladi pose 20. maja ponavljaju funkcioneri DS-a (Foto: Tanjug)
Nekoliko sati kasnije konferenciju za novinare je održao potpredsednik DS Dragan Šutanovac.

On je rekao da je sada najvažnije da Boris Tadić pobedi u drugom krugu predsedničkih izbora, a da će DS o formiranju vlade sa koalicionim partnerima razgovarati posle 20. maja.

Šutanovac kaže da jutros na sastanku predsednik SPS-a Ivica Dačić nije izneo zahtev da bude premijer, niti je SPS ucenjivao DS, dodavši da su takvi zahtevi medijske spekulacije. On je rekao da bi bilo logično da najveća stranka ponudi premijera, ali da može da se razgovara i sa drugim strankama ako imaju dobre kandidate, ali tek posle 20. maja.

"Tadić je odgovoran političar koji nikad nikog nije slagao i sa SPS-om smo bili četiri godine u vladi i tokom razgvora nije bilo ucena ni sa jedne strane", rekao je Šutanovac.

On je naveo i da nijedna stranka sa kojom je DS razgovarao nije iznela zahteve za ministarstva, ni kandidate za ministre.

"Sada nam je najvažnije da Tadić pobedi 20. maja jer je predsednik Srbije stožer za formiranje vlade", rekao je Šutanovac.

Šutanovac je odbio da odgovor na pitanje da li je on kandiđat DS za premijera i ponovio da će o tome biti reči posle 20. maja.

Na pitanje da li može da zamisli socijalistu na mestu ministra odbrane, Šutanovac je rekao da može, ali da nije bilo takvih zahteva.

"Nisam čuo da neko ima takvu ambiciju, osim Nataše Mićić, ali ona više nije tako ambiciozna", rekao je Šutanovac.

On je rekao da će DS da razgovara i sa URS i sa LDP posle 20. maja.

"Pre 20. maja ni sa LDP-om ni sa URS-om nećemo razgovarati konkretno, ali to ne znači da već sada ne razgovaramo sa svima. Vlada funkcioniše kao institucija, ali nema govora o konkretnim rešenjaima, jer to nije svrsishodno", rekao je Šutanovac.
Milutin Mrkonjiæ na sednici vlade (Foto: Arhiva, Beta)
Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić izjavio je da je logično da nova vlast bude sastavljena od onih partija koje su činile prethodnu vlast, dodavši da su gradjani najviše poverenja dali tim kadrovima.

Mrkonić je nakon obilaska radova na starom putu Inđija - Novi Sad rekao da je postignut strateški dogovor između DS i SPS.

''Ivica Dačić je sposoban političar, pametan talentovan čovek koji se dokazao u raznim vremenima i ima apsolutnu podršku i naše partije, a ja verujem da ima veliku podršku i medju građanima Srbije. Jedan od kandidata za premijera će sigurno biti Dačic i moj predlog je da to bude on'', zaključio je Mrkonjić. Demokratska stranka saopštila je da su na sastanku Tadića, Dačića, Krkobabića i Markovića dogovrene četiri tačke koalcije oko DS-a i koalicije SPS - PUPS - JS:

1. Nastavak i budućeg zajedničkog politčkog delovanja

2. Zajednički rad na formiranju parlamentarne većine u Skupštini Srbije i skupštinama lokalnih samouprava, gradu Beogradu i AP Vojvodine

3. Koalicija Ivica Dačić - SPS - PUPS - JS će u drugom krugu izbora za predsednika Srbije podržati Borisa Tadića

4. Sva kadrovska pitanja u konstituisanju organa vlasti i lokalnih samouprava biće predmet daljeg razgovora posle završenih izbora za predsednika Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

635 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: