Od čega beže stranke u kampanji

U želji da privuku što više glasova, partije u kampanji obećavaju bolji život, dolazak stranih investitora i nova radna mesta.

Izvor: Blic

Subota, 14.04.2012.

09:41

Default images

Slušajući njihova obećanja - od reformi prosvete, zdravstva ili penzionog sistema gotovo svi su digli ruke. To su teme o kojima ne govore jer na njima se ne skupljaju poeni.

Ni penzioni sistem pred kolapsom, ni loše stanje u zdravstvu, ni sve neobrazovanije generacije đaka i studenata koji izlaze iz naših škola i sa fakulteta nisu dovoljan razlog partijama da promene predizborne poruke.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu Jovan Komšić navodi da stranke u komunikaciji s biračkim telom formulišu teme kampanje, pa shodno tome šalju poruke koje birači žele da čuju.

"Potreba za radnim mestom jedna je od najizraženijih potreba ljudi, pa je i logično što su “investicije” termin koji najčešće čujemo ovih dana od političara. Obrazovanje, zdravstvo, penzije su bitni za osećanje sigurnosti, ali su to u političkom smislu fluidnije teme. Teško će političari rizikovati u ovoj fazi kampanje i obećavati visoke penzije, a znaju da je PIO fond pod ozbiljnim udarom krize i da će biti nužno pravljenje rezova", navodi Komšić za “Blic” i dodaje da stranke osim toga nemaju ni kapacitet ni volju za reforme ovih sektora.

Glavne teme stranaka u kampanji

DS - ulazak u EU, investicije i nova radna mesta, mere za poljoprivrednike, porodilje, studente

SNS - obećanja 100 milijardi evra investicija, uštede, javno-privatno partnerstvo i koncesije

SPS - briga o najstarijima, najmlađima i nezaposlenima, očuvanje socijalne stabilnosti

LDP - ulazak u EU, smanjenje potrošnje i uplitanja države u privredu, potpuna privatizacija javnih i društvenih preduzeća

SRS - prekid kontakta sa EU i početak obnove zemlje. Vraćanje carina na robu iz EU

DSS - politička i vojna neutralnost, prekid razgovora s EU, jača saradnja sa Rusijom i 10 milijardi investicija

URS - departizacija, jačanje svih regiona, brža administracija, reforma sistema PDV

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: