Liberalno demokratska partija

  • osnovana: 05.11.2005.
  • predsednik: Čedomir Jovanović
  • boja: ljubičasta
  • broj poslanika: 12
  • status: opozicija

Info

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2012.

10:07

Default images

osnovana: 05.11.2005.
predsednik: Čedomir Jovanović
boja: ljubičasta
broj poslanika: 12 okupljenih u poslaničku grupu
status: opozicija

zvanična stranica: www.ldp.rs

Liberalno demokratska partija je osnovana 05. novembra 2005. godine u Beogradu. Stranka je nastala iz Liberalno-demokratske frakcije Demokratske stranke koju je predvodio Čedomir Jovanović i koji je od osnivanja do danas predsednik LDP-a.

Osnivačka skupština stranke je održana u beogradskom Domu omladine, a za članove predsedništva na osnivačkoj skupštini su izabrani Branislav Lečić, Nenad Prokić, Nikola Samardžić i Đorđe Đukić.

LDP je potpisao predizborni koalicioni sporazum sa Građanskim savezom Srbije, Socijaldemokratskom unijom i Ligom socijaldemokrata Vojvodine sa kojima su izašli na izbore 21. januara 2007. godine. Na njihovoj izbornoj listi je bio i Vladan Batić, lider Demohrišćanske stranke Srbije. Na tim je izborima LDP, zajedno s drugim strankam koalicije osvojila 5,3 % glasova te tako ušla u novi sastav Skupštine. Ukupno su usvojili 15 mandata.

7.aprila 2007. na skupštini stranke donosi se odluka o ujedinjavanju sa Građanskim savezom Srbije. Za predsednika je ponovo izabran Čedomir Jovanović, za potpredsednicu Nataša Mićić, a za predsednicu Političkog saveta Vesna Pešić.

Na izborima maja 2008. godine na listi LDP-a su bili SDU i DHSS. Osvojili su 5,24% glasova i dobili 12 poslanika u Parlamentu Srbije.

Iako je Liberalno demokratska partija u opoziciji, Vladi Srbije je davala u više navrata podršku za usvajanje raznih zakona, kako onih evropskih tako i nekim spornim zakonima poput zakona o informisanju. Na lokalnom nivou, pre svega u Beogradu LDP je deo lokalne vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: