Srpska napredna stranka

  • osnovana: 10.10.2008.
  • predsednik: Tomislav Nikolić
  • boja: plavo-crvena
  • broj poslanika: 21
  • status: opozicija

Info

Izvor: B92

Nedelja, 11.03.2012.

10:13

Default images

osnovana: 10.10.2008.
predsednik: Tomislav Nikolić
boja: plavo-crvena
broj poslanika: 21 organizovanih u poslaničku grupu "Napred Srbijo"
status: opozicija

zvanična stranica: www.sns.org.rs

Srpska napredna stranka je nastala u septembru 2008. godine prvo kao poslanički klub Skupštine Srbije(Napred Srbijo) u kome se našlo 17 poslanika koji su nakon toga izbačeni iz Srpske radikalne stranke, a zatim i kao stranka, koju je Tomislav Nikolić i zvanično registrovao 10. oktobra 2011. godine.

Tomislav Nikolić, sada lider Srpska napredne stranke je od odlaska u Hag Vojislava Šešelja bio prvo čovek Srpske radikalne stranke. Na predsedničkim izborima 2004. i 2008. Nikolić je oba puta izgubio u drugom krugu izbora od Borisa Tadića.

Nakon izbora 2008. i formiranja vlade Mirka Cvetkovića, Tomislav Nikolić je u javnosti izašao sa izjavom da će glasati za “Sporazum o stabilazaciji i pridruživanju Evropskoj uniji” što je izazvalo nezadovoljstvo kod Vojislava Šešelja i njegovih pristalica.

Nikolić je 05. septembra 2008. godine podneo ostavku na mesto zamenika predsednika SRS-a i osnovao poslanički klub “Napred, Srbijo” zajedno sa Aleksandrom Vučićem, bivšim sekretarom SRS-a i bivšim generalom Božidarom Delićem.

10. oktobra 2008. godine Nikolić registruje Srpsku napredu stranku, a 21. oktobra iste godine održana je i osnivačka skupština u Centru “Sava”.

Od 21 poslanika u Skupštini Srbije okupljenih u poslanički klub "Napred Srbijo", 20 je bivših članova SRS dok je jedan poslanik, Dragan Šormaz, iz DSS-a prešao u SNS.

Tomislav Nikolić je tokom proleća 2011. godine više puta tražio raspisvanje vanrednih izbora, čak je i štrajkovao glađu i žeđu.

Izbori koji se održavaju na proleće 2012. godine su redovni i na njima će po prvi put učestvovati Srpska napredna stranka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: