Poslednji izbori Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (1927)

Posledni parlamentarni izbori u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca odžani su u januaru 1927. godine. Posle ovih izbora došlo je do promena na koje ni parlament nije mogao da utiče. Ovaj saziv Narodne skupštine i njegovu “vladavinu” u periodu od dve godine karakterisali su veliki međunacionalni i ideološki sukobi, ubistva u skupštini, atentati na ministre, premijera , kralja i veliki uspon komunista.

Info

Izvor: B.D.

Nedelja, 11.03.2012.

11:08

Default images

Embed from Getty Images Posledni parlamentarni izbori u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca odžani su u januaru 1927. godine. Posle ovih izbora došlo je do promena na koje ni parlament nije mogao da utiče. Ovaj saziv Narodne skupštine i njegovu “vladavinu” u periodu od dve godine karakterisali su veliki međunacionalni i ideološki sukobi, ubistva u skupštini, atentati na ministre, premijera , kralja i veliki uspon komunista.

Kralj je mandate ove skupštine “završo” diktaturom, raspuštanjem parlamenta i promenom imena države. Ovo su poslednji izbori pre uvođenja “zvanične ideologije” jugoslovenstva.

Na izborima je glasao 2.324.569 upisanih birača za parlament u kome je bilo 315 poslanika.

Najviše glasova osvojila je Narodna radikalna stranka koja je bila predstavljena sa 112 poslanika (31 manje nego u prethodnom sazivu) a (Hrvatska) Narodna seljačka stranka sa 61 poslanikom.

Jugoslovenska demokratska stranka imala je 63 poslanika dok je Samostalna demokratska stranka imala 22.

Slovenačka narodna stranka osvojila je 21 mandat a Demokratska zajednica koju su činile Jugoslovenska muslimanska organizacija I Jugoslovenska demokratska stranka11.

Jugoslovenska muslimanska organizacija je nastupajući samostalno osvojila 9 mandata kao i Savez zemljoradnika. Nemačka stranka Jugoslavije imala je 6 poslanika.

Hrvatski blok koji su činili Hrvatska stranka prava Ante Pavelića i Hrvatska federalistička seljačka stranka osvojio je dva poslanička mesta.

Slovenačka seljačka stranka (Slovenska kmetska stranka), Crnogorska federalistička stranka, Hrvatska pučka stranka i Socijalistička partija osvojile su po jedno poslaničko mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: