Vučić: Još se ne predajemo

V. D. predsednika SNS Aleksandar Vučić: Nećemo vući za rukav ni SPS ni URS, ako neće s nama, srećno im sa Čedom. Nikom nismo slali ponude koje se ne odbijaju.

Nismo se još pomirili s tim da SNS neće biti na čelu nove vlade iz prostog razloga što bi svaka vlast bez nas bila nelegitimna i ne bi bila u stanju da državi donese neophodne promene, za koje su se građani izjasnili na izborima 6. i 20. maja.

Info

Izvor: M. Baboviæ

Ponedeljak, 18.06.2012.

21:29

Default images

To u intervjuu za "Novosti" poručuje Aleksandar Vučić, v. d. predsednika naprednjaka. On tvrdi da njegova partija "neće nikoga da vuče za rukav" i da je sada svima jasno da SNS nije kriv za to što još nema parlamentarne većine.

Bez obzira na trenutno zatišje, uveliko se priča da su DS, SPS, URS i LDP na pragu dogovora. Stiče se utisak da im olako prepuštate da završe posao...

"Naš stav je od početka jasan. Uputili smo direktnu poruku SPS da želimo da razgovaramo sa njima o formiranju vlade. Još čekamo njihov odgovor i bilo bi dobro da nas što pre obaveste imaju li većinu sa DS ili ne. Zašto im je teško to da kažu? I kada bi rekli da imaju većinu, to za nas ne bi bio smak sveta, jer nismo rođeni u foteljama. Poželeli bismo im sreću sa Čedom Jovanovićem." Do kada ste spremni da čekate Dačića i Dinkića?

"Nećemo da govorimo kroz ultimatume, ali je neophodno da se što pre formira nova vlast. Državu očekuju velika iskušenja, pre svega na ekonomskom polju. Bitno je da je narod video da SNS nije nikakav kočničar i da ne može da snosi odgovornost za to što još nema vlade. A pokušali su i za to da nas optuže, kao i da mi, tobože, stvaramo konfuziju. Nećemo dozvoliti da nas iko vređa na takav način." Koliko su tačne glasine da vam je SPS maltene obećao koaliciju u petak, ali da su se ubrzo predomislili?

"Nagledaćete se svakakvih naslova i priča u ovom periodu. Mi ne shvatamo politiku kao buvlju pijacu, na kojoj se sa nekim pogađamo. Nema šta ko da nam obećava. Osnova za svake razgovore biće naš program od četiri tačke, koji smo već predstavili javnosti."

Pregovarate li iza kulisa sa Dačićem i Dinkićem?

"Valjda je u civilizovanom svetu normalno da svi sa svima mogu da razgovaraju. Imali smo neformalne kontakte sa SPS i URS. Javnost će biti obaveštena kada budemo krenuli u bilo kakvu formalizaciju razgovora sa potencijalnim partnerima." Jeste li spremni da Dačiću prepustite mesto premijera, ako "prelomi" i dođe u vaš tabor?

"Od svakog mesta u vladi mnogo je važnije pitanje kakvu će politiku ona da vodi. Ako vidimo da politika može da donese promene: datum za početak pregovora sa EU, mnogo investicija i borbu protiv korupcije, na tu vladu ćemo da pristanemo. Ko će šta i gde da bude, to u ovom trenutku nije u prvom planu."

Zašto se onda spekuliše da ste Dinkiću već poslali ponudu "koja se ne odbija"?

"To spekulišu mediji pod kontrolom vlasti. Nikome ništa nismo ponudili. Nije bilo reči ni o resorima niti o personalnim rešenjima." Ako propadnu kombinacije, da li biste pre išli u veliku koaliciju sa DS ili na nove izbore?

"Odmah da vam kažem da sa DS ne pregovaramo, kao ni sa LDP. Naš cilj je i da u pregovorima ispoštujemo volju naroda, koji je na izborima jasno rekao da želi promene."

Kako tumačite teoriju da bi velika koalicija najbezbolnije mogla da proguta teške uslove iz EU za nastavak evrointegracija? Pominje se čak i otvaranje srpske kancelarije u Prištini i obratno....

"Posle posete predsednika Tomislava Nikolića Briselu, dobijene su određene garancije da se od Srbije nikada neće tražiti da prizna nezavisnost KiM. Sadašnja vlada Srbije razgovarala je, recimo, i o pozivnim brojevima za Kosovo, a Robert Kuper, koji u sredu dolazi u Beograd, reći će dokle su ti razgovori odmakli i šta je sve dogovoreno. Uveren sam da će biti uslova koji nisu laki, ali ćemo morati da pokušamo da postignemo politički konsenzus između svih stranaka u Srbiji. Inače, dobar deo tih uslova, koji ne ugrožavaju naš teritorijalni integritet, moramo da ispunimo da bismo dobili datum za otpočinjanje pregovora i da bi naša ekonomija mogla da krene napred."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: