Dereta: URS loša opcija za vladu

Dobro pamtim minulu izbornu kampanju Ujedinjenih regiona Srbije, u kojoj je ta koalicija bila najveći kritičar onih s kojima će možda ponovo biti u vladi. Ne znam kome je URS zaista potreban, jer je destabilizovao svaku vladu u kojoj je učestvovao. Moje rezerve prema „regionima“ su, između ostalog, motivisane činjenicom da bi URS verovatno bio ponovo zadužen za ekonomiju, a to je sektor gde su u proteklom periodu ostvareni najkatastrofalniji rezultati - kaže za Danas Miljenko Dereta, narodni poslanik sa liste Preokreta, komentarišući navode da bi politički savez Mlađana Dinkića mogao da bude četvrti partner u vladi koju bi oformili DS, SPS i LDP.

Info

Izvor: Marija Stojanoviæ

Sreda, 13.06.2012.

21:06

Default images

Kako tumačite ponašanje SPS koja insistira da URS bude deo nove vlade?

"Mislim da SPS tvrdi pazar i da pokušava da obezbedi što lagodniju poziciju za sebe. Nastavak delovanja na poznatom terenu, uz ranije nadležnosti i funkcije, predstavlja pokušaj da se obezbedi situacija u kojoj opseg promena ne bi bio tako širok, za šta se Preokret snažno zalaže."

SPS tvrdi da ima problem s LDP zbog Republike Srpske. Pa, da li smatrate da je RS „nastala na genocidu“?

"Ne mogu da verujem da me to pitate, jer je cela formulacija proizvoljna definicija kojom se pojednostavljuje problem. Suština problema se ogleda u činjenici da RS i dalje kao Dan republike obeležava 9. januar, kada su svoju državu proglasili političari, uključujući Radovana Karadžića, od kojih su mnogi optuženi za ratne zločine, a ne dan kada je potpisan Dejtonski sporazum."

Da li bi koalicija na čelu sa LDP mogla da bude deo vlade koja se zalaže za jačanje odnosa sa RS i protivi se ulasku Kosova u međunarodne organizacije?

"Kao što je dobro poznato, Preokret smatra da bi snažna Bosna i Hercegovina predstavljala jedan od preduslova za jačanje regiona, a to bi podrazumevalo snažniju Republiku Srpsku, kao deo BiH. Svako ko misli drugačije radi na destabilizaciji regiona."

Kakva bi, prema vašem mišljenju, trebalo da bude politika nove vlade prema Kosovu?

"Preokret je jasno rekao da politiku prema Kosovu treba temeljno menjati, zarad boljitka svih građana Kosova, bez obzira na to koje su nacionalnosti. Dakle, neophodna je normalizacija odnosa, a pitanje priznanja ili nepriznanja Kosova je vulgarizacija problema."

Pozdravljam Đilasove poruke

Kako komentarišete stav Dragana Đilasa da bi u gradskoj vladi trebalo da se nađu i predstavnici Preokreta, iako ta koalicija u Beogradu nije prešla cenzus?

"Pozdravljam takve poruke, koje govore da je interes građana i Beograda iznad stranačkih interesa. Kompetentni i stručni ljudi nesumnjivo b.i trebalo da preuzmu odgovarajuće funkcije, i voleo bih da se takva praksa prenese i na republičku vladu."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: