Jovanović: Nejasni principi sporazuma SNS i DSS

Urednik časopisa "Izazovi evropskih integracija" Nikola Jovanović smatra da je nejasno na kojim političkim principima je zasnovan sporazum DSS i SNS o podršci Tomislavu Nikoliću u drugom krugu predsedničkih izbora. Te dve partije, prema njegovom mišljenju, imaju različite poglede na evropsku budućnost Srbije.

Info

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.05.2012.

17:30

Default images

Jovanović je danas, u izjavi Tanjugu, ocenio da je osnovni cilj tog sporazuma da se "pojača podrška" jednom predsedničkom kandidatu, ali i da je nejasno na kojoj platformi i na kojim političkim pozicijama je ta podrška zasnovana.

"Srbiju u drugoj polovini godine očekuje mišljenje Evropske komisije, a zatim i političke odluke EU o tome da li, i kada, početi pregovore o članstvu. Kakva će biti pozicija ove dve stranke ostaje nejasno, s obzirom da se njihova politika u tom aspektu dosta razlikuje", kaže on.

Upitan da prokomentariše deo sporazuma u kome se navodi da su Koštunica i Nikolić saglasni da se građani na referendumu izjasne da li je u interesu Srbije da bude politički neutralna ili treba da bude članica EU , Jovanović je podsetio da između dve stranke postoji velika razlika po pitanju evropske budućnosti Srbije.

Prema njegovim rečima, SNS ima za cilj članstvo u EU, dok se DSS zalaže za političku neutralnost i da Srbija povuče aplikaciju za članstvo u EU, koju je podnela u decembru 2009. godine.

"Znači, ukoliko su se složili oko ključnih ciljeva, potrebno je znati da li su za to da Srbija povlači aplikaciju za članstvo u EU ili lobira za to da se pregovori o članstvu otvore što pre. To je nešto što ostaje nejasno", smatra Jovanović.

Pre raspisivanja referenduma, naglasio je Tanjugov sagovornik, ključne političke stranke moraju da izađu sa sopstvenom vizijom i da za nju traže podršku građana, a ne da raspišu referendum, a da one same nemaju stav.

"Sam poziv na referendum o članstvu u EU ili nekoj vojnoj organizaciji, ne znači puno, jer i kada se on raspisuje svaka politička stranka vrlo jasno mora da zna na kojim pozicijama stoji i sa kojih pozicija traži i lobira za podršku građana. Tako da se referendum ne raspisuje o pitanju za koje ključni politički akteri nemaju stav ili nemaju dovoljno jasan stav", naveo je Jovanović.

On je dodao da je poziv na referendum u tom slučaju "neka vrsta alibi politike" i pokušaja da se "nedostatak sopstvenog političkog cilja ili nespremnost da se on javno deklariše, zakloni iza takozvane volje građana".

DSS je ranije danas pozvao građane Srbije da u drugom krugu predsedničkih izbora podrže predsednika SNS Tomislava Nikolića, a Nikolić je saglasan da se pitanje da li je u interesu Srbije da bude članica EU razreši na referendumu. To je precizirano sporazumom koji su potpisali Nikolić i Koštunica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: