Tajna uspeha Ivice Dačića

Ivica Dačić je pobednik izbora - ocene su brojnih analitičara nakon saopštavanja rezultata đurđevdanskih izbora.

Dobre rezultate koalicije SPS-PUPS-JS i njenog lidera Ivice Dačića politički analitičari pripisuju pre svega uspešnom radu lidera socijalista kao ministra unutrasnjih poslova i komunikaciji koju je ostvario unutar parrtije i koalicije ali i predstavljajući sebe kao čoveka iz naroda.

Info

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 07.05.2012.

14:52

Default images

Analitičari navode da su socijalisti uspeli da "hipoteku prošlosti i 90-ih godina" isplate radom u prethodnoj vladi i da nametnu stav da postoji i treća opcija, ali da sada treba videti da li će i kako Dačić materijalizovati tu pobedu.

Politički analitičar Vladimir Goati ocenio je da je Dačić postigao veliki uspeh zahvaljujući odličnom radu, pre svega kao ministar unutrašnjih poslova.

Dačić je, smatra Goati, uspevao, sa druge strane i da vrlo vešto komunicira sa svojim pristalicama koje osećaju neku vrstu nostalgije za starim vremenom socijalizma i koji će ostati socijalisti do kraja života. Prema njegovim rečima, dobru komunikaciju Dačić ima i sa PUPS-om i tim biračkim telom koje je generacijski pripadalo socijalistima i koji su se "ponovo našli u starom jatu".

Goati ističe i da je Dačić pokazao da vrlo komplikovane stvari izvanredno uspešno rešava a da kao ličnost deluje kao čovek iz naroda, što nije nevažno i čime stiče podršku neopredeljenih.

"Eto to je, čini mi se, tajna uspeha Ivice Dačica", zaključuje Goati

Govoreći o uticaju kampanje DS i SNS na rezultate izbora, Goati je ocenio da je Dačić čitavu stvar zaoštrio i povećao ulog u političkoj igri "tvrdeći da on nije ni za jednu ni za drugu stranu, nego da je protivnik obojice".

Goati je podsetio i da je Dačić sinoć najeksplicitnije rekao da očekuje da bude premijer, ma koliko to neuobičajeno delovalo, kao predstavnik manje partije u koaliciji.

On medjutim ukazuje da će lider socijalista morati dobro da proceni da li će sa DS ili sa SNS, uz ocenu da nijedna od tih stranaka, neće lako, a možda neće uopšte, želeti da ustupi premijerski položaj.

Goati je objasnio da je Srbija parlamentarna demokratija i da je premijer vlade najvažnija i najuticajnija politička funkcija.

Predsednik je kao predstavnik države neposredno izabran, ali on nema izvršna ovlasćenja i vlast pripada Vladi Srbije, a premijer je tu prvi medju nejednakima i najuticajniji čovek u vladi, ukazao je Goati.
Slavlje u sedištu SPS-a
Socijalog Vladimir Vuletić smatra da postoji nekoliko faktora koji su uticali na izborni uspeh koalicije koju predvodi Dačić, a jedan od njih je to sto što je još tokom prethodne vlade Dačić ocenjen kao jedan od uspešnijih ministara.

"Rezultati nekakvog njegovog rada, tokom trajanja prethodnog mandata je jedan od faktora. Druga stvar je što je on uspeo da i tokom tog rada i tokom kampanje vrati jedan deo starih birača SPS-a koji su u situaciji kada se činilo da će potpuno nestati sa političke scene našli neke druge opcije, pre svega radikale i naprednjake", naveo je Vuletić.

On je primetio da su se ti birači u ovom izbornom procesu vratili SPS, zbog toga što su, kako smatra, uvideli da je ta stranka sada stabilna.

Razlog za uspeh socijalista Vuletić vidi i u tome što su uspeli da "hipoteku prošlosti i 90-ih godina" isplate radom u prethodnoj vladi.

Nije beznačajno ni to, što je očigledno uspela i taktika Dačića da nametne stav da se na izborima ne bira izmedju DS i SNS, već da postoji i treća opcija, objašnjava Vuletić.

Ipak, kako je naveo, sada ostaje da se vidi da li će i na koji način Dačić materijalizovati svoj uspeh.

Na koju će stranu Dačih "prevagnuti" ostaje da se vidi i zavisiće od pregovora i razumevanja aktera, ali Vuletić prednost daje mogućnosti da ipak pre pravi vladu sa demokratama, budući da su u prethodnoj vladi dobro saradjivali, a "tim koji dobija ne menja se".

"To daje prednost toj nekakvoj viziji da SPS i DS budu okosnica nove vlade uz pretpostavljamo LDP", rekao je Vuletić, koji, kako kaže, ne bi isključio ni sve ostale mogućnosti.

"Mislim da treba sačekati rezultate predsedničkih izbora, ali i rezultate izbora u Vojvodini, jer u tom kontekstu, kad se pogleda celina svih tih rezultata onda će se otprilike videti šta ko kome ima tu da ponudi, odnosno da se zadovolje nečiji interesi", zaključio je Vuletić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: