Rasel: Zapošljavanje veliki problem na Kosovu, ali ima pomaka i za Srbe

Kordinator UN za razvoj Kosova Endru Rasel rekao je u intervjuu da su problemi na Kosovu isti kao i u ostatku regiona, ali da se ogromni strukturalni problemi odnose na zapošljavanje. Međutim, on dodaje da i da je otvoreno na hiljade radnih mesta koji su obhvatili kosovske Srbe i druge manjine.

Info

Izvor: B92

Subota, 23.07.2016.

13:47

Rasel: Zapošljavanje veliki problem na Kosovu, ali ima pomaka i za Srbe

Kako ocenujete ekonomsku situaciju na Kosovu? Kako agencije Ujedinjenih nacija utiču na promene na Kosovu?

Za UN i druge međunarodne organizacije je važno mišljenje građana i naš posao je istraživanje javnog mnjenja. Bez obzira na poreklo građani Kosova imaju iste brige. Jednostavno, oni ne smatraju da se ekonomska situacija popravlja. Smatraju da nema dovoljnog broja radnih mesta. Uopšteno govoreći, građani Kosova su veoma zabrinuti zbog ekonomske situacije, radnih mesta i korupcije. Moramo da se fokusiramo na stvarne probleme i pitanja od značaja i iskoristimo sve naše kapacitete kako bi poboljšali ekonomski rast ne i započeli sa otvaranjem novih radnih mesta.

Vlada Kosova je za ukidanje rezolucije 1244, dok se Vlada Srbije protivi. Da li ste kao agencija UN ispinili svoje ciljeve na osnovu mandata iz rezolucije 1244 UN?

Smatram da su ovde problemi isti kao i u ostatku regiona. Ogromni strukturalni problemi koji se odnose na zapošljavanje. Kao na Kosovu, mi radimo vrlo slično svuda u svetu. Mi smo tehnička organizacija, ne politička. Težimo dobitku, orijentisani ka problemima, pravim stvarima i ne dozvoljavamo da nas politika ometa jer će nje uvek biti. Specifična oblast u kojoj postoji problem u odnosu na druge delove regiona jeste pristup globalnim fondovima za životnu sredinu. Neutralan status UN-a po pitanju Kosova jeste problem , jer mi nemamo pristup tim globalnim sredstvima. Sve što treba da uradite jeste da budete ovde, miriše vazduh, sagledate pitanja zaštite životne sredine. Potrebno nam je više sredstava za poboljšanje zdravlja građana. Životna sredina igra veliku ulogu u tome i moram da kritikujem nas, jer kao UN moramo da budemo kreativniji kako bi pristupili ovim globalnim fondovima..

Započeli ste kampanju globalnih ciljeva razvoja, njih 17 da li to može da promeni način zivota na Kosovu, posebno kada su ne većinske zajednice u pitanju.?

Ako se osvrnemo na globalne ciljeve održivog razvoja, videćete da se oni većim delom odnose na životnu sredine koja je od ključnog značaja za postizanje globalnih ciljeva koji treba da eliminišu siromaštvo. Globalni ciljevi održivog razvoja za nas su velika prilika da povežemo Kosovo sa regionom, svetom i istaknemo neke od najvećih problema sa kojima se Kosovo suočava.

Čujemo izjave političara da je život bolji na Kosovu od početka pregovora u Briselu. Sa aspekta razvoja da li je život manjina bolji i šta kažu vaši izveštaji?

Za UN i mnoge humanitarne organizacije, je dosta lakše, mada to ne mora da znači jer smo radili u severnom delu Kosova, radili sa Trepčom i drugim manjinskim zajednicama u Gračanici. Ali sada je postalo lakše i to nam pomaže u stvaranju novih radnih mesta, što je dobro. Kada pogledamo istraživanja, kosovski Srbi su i dalje zabrinuti oko istih pitanja kao i svi ostali, nedostatak radnih mesta i ekonomski problemi, ali na jedno pitanje ukazuju više od drugih to je pitanje javne bezbednosti.

Ekonomsko stanje na Kosovu je veoma loše. Šta radite da promenite takvo stanje. Kako jačate ekonomske prilike kroz vaše programe i da li podržavate manjinske zajednice?

Zahvaljujući partnerima, uključujući kosovsku Vladu, Finsku i Ujedinjeno Kraljevstvo otvorili smo na hiljade radnih mesta i obuhvatili kosovske Srbe i druge manjine. Na severu Kosova tokom prošle godine zaposlili smo 80 osoba koje su bile žrtve nasilja, takođe pomogli i Trepči. 70% naših korisnika dolazi iz manjinskih zajednica.

Kako Beograd prema vašem mišljenju može da pomogne Srbima na Kosovu?

To treba pitati korisnike kako oni gledaju na ovu vrstu podrške? Mi smo spremni da radimo sa svima , ko želi da promoviše dugoročan i održivi razvoj koji je razumno izrađen, zato smo ovde da pomognemo građanima i našim državama članicama kako bi osigurali da sva raspoloživa sredstava za razvoj dođu do onih koijima su najpotrebnija. Ako postoje načini da podržimo otvaranje novih radnih mesta, da utičemo i promovišemo saradnju kosovskih Albanaca, Srba, Makedonaca i ostalih mi smo tu da to uradimo. Nemamo političku agendu, mi smo ovde da radimo svoj posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: