"Obožavam Partibrejkerse, ali Radulović je loša imitacija"

Maja Gojković ponovo je predsednica Skupštine Srbije. Deluje da je spremna za nove izazove, a za Nedeljnik govori o svojim prioritetima u (n)ovom mandatu, o pretnjama opozicije, etiketiranju parlamenta, medijskom spinovanju, predsedničkim izborima...

Info

Izvor: Nedeljnik

Četvrtak, 09.06.2016.

11:54

Tanjug

Ako je Dragoljub Mićunović osvojio tri grend slema, koja je ova po redu vaša titula?

Nisam razumela Mićunovića. Da li je to bio pokušaj duhovitosti? O priznanjima uopšte ne razmišljam, već samo o tome koliko će ovo biti odgovoran posao u ovom mandatu. Mićunović je konstitutivnu sednicu vodio na loš način. Pokazalo se da je zaista bitno ko će biti na čelu parlamenta. I ko sprovodi partijske interese, a ko ima političku širinu. A Mićunović je ovo zasedanje vodio isključivo kao partijski čovek, kao sednicu Glavnog odbora DS-a na kojoj mora da sluša svog predsednika.

S obzirom na novi saziv parlamenta, čeka vas teži posao nego u prošlom mandatu?

Mislim da ne. Ne znam zašto deo javnosti ima takvu percepciju.

Zato što se Šešelj vratio u Skupštinu?

Predsednik parlamenta mora da se drži poslovnika koji je jednak za sve. I nije bitno kako se zovu poslanici, nego da li poštuju pravila. I oni i ja. Imam dovoljno političkog sluha i iskustva da znam kako razviti politički dijalog i široku raspravu, a da se čuju argumenti i "za" i "protiv".

Osim lidera SRS-a, probleme bi mogli da vam prave i Saša Radulović ili Boško Obradović?

Oni su pravili probleme Mićunoviću, ali ne očekujem ništa ozbiljnije ni sa njima, jer ću ih ubediti da pročitaju poslovnik. I da shvate da parlament nije sajber prostor u kome si sam, pa tvituješ po čitav dan i onda si zadovoljan porukama koje dobijaš. Parlament je ozbiljna institucija u kojoj se donose zakoni i odluke koje određuju život običnog čoveka. Ovo nije mesto na kome će se neko infantilno ponašati. Ovo je mesto političkog dogovora, a ne da se od svega pravi amaterska pozorišna predstava.

Mislite da je Radulović napravio predstavu sa pokretanjem pitanja niskih cena u skupštinskom restoranu?

Pokret "Dosta je bilo" prekršio je dogovor oko izbora potpredsednika. Ne znaju šta hoće. A u politici moraš da znaš šta hoćeš. Prvo nešto tražiš, a onda hoćeš da zadiviš sajber prostor. Moraće da se uozbilje, jer će se u parlamentu ozbiljno raditi. Partibrejkersi su jedna od mojih omiljenih rokenrol grupa, ali Radulović je loša imitacija "partibrejkera". Nisam na društvenim mrežama, jer za to nemam vremena, ali ono što sam čula nije me iznenadilo. Poštujem te ljude koji su glasali za njega, žao mi je što će se razočarati. A počeo je tako što je pokazao da mu je najvažnije bilo da ismeva zaposlene u parlamentu koji rade po 20 sati i silaze u kantinu da nešto pojedu. Njegov stepen shvatanja učešća u parlamentarnom životu je da fotografiše jelovnik i da među prvima u ovom sazivu proba hranu. A nije znao kako se koristi poslovnik. Parlamentarni život je ozbiljan i mora mnogo da se uči, to nije Tviter.

A cene? Hoćete li podržati njihovo povećanje?

To nije skupštinski restoran, da jednom završimo s tim. To je restoran Uprave za zajedničke poslove. I osim što se nalazi u zgradi parlamenta, Skupština apsolutno nema ništa s tom kantinom. Ako imate nešto o cenama ili o jelovniku, izvolite, javite se na pravu adresu, a ne na adresu Skupštine. Mi treba da radimo posao za koji je parlament zadužen.

Pretpostavljam da ste čitali da će novi saziv parlamenta biti najgledaniji rijaliti u zemlji?

Ne čitam žutu štampu. Ja sam čovek koji se 26 godina bavi politikom, i pristupam ozbiljno svakom poslu koji kao političar obavljam. I čitam samo ozbiljne i analitičke članke. I ne uživam u sistematskom ponižavanju parlamenta. Jedino je parlament na potpunom udaru određenog dela javnosti i pokušaja da se omalovaži. Najotvoreniji smo prema medijima i građanima, jer nas po ceo dan gledaju, i ovde nema nikakvih tajni, a deo javnosti pokušava da sroza demokratiju na najniži mogući nivo. I zato ne volim ni da se šalim na taj način, jer mi smeta što svako sebi daje za pravo da govori sve i svašta o parlamentu, a što nije ni blizu istine.

Šta je vaš najvažniji zadatak u ovom mandatu?

Da budem predsednica koja će nastaviti da unapređuje rad parlamenta. Jedan poslanik je izneo lep podatak -- koji je ostao neprimećen u delu javnosti koja je kritična prema nama -- da je za dve godine za osam odsto porastao ugled parlamenta. I insistiraću na apsolutnoj posvećenosti poslanika. O značaju Skupštine govori i činjenica da jedan mandatar prvi put dolazi u parlament da održi konsultacije o sastavu i programu svoje vlade. Do sada je to uvek bilo u partijama, i to je veliki kompliment. I zahvalna sam Vučiću na tome, jer je i tim gestom pokazao koliko uvažava parlament.

Šta vam je Vučić savetovao kada vam je poverio da ponovo budete predsednik Skupštine?

On zna da imam dovoljno iskustva u političkom životu, tako da nije bilo nikakvih uputstava. Dovoljno mi je verovao.

Strahujete li od ozbiljnije opstrukcije opozicije prilikom donošenja evropskih zakona?

Od opozicije zavisi da li će uspeti da nas zaseni kontraargumentima. Dosta poslanika je reklo da su za približavanje Srbije EU. Oni mogu da prodaju maglu na ulicama, na mitinzima, društvenim mrežama, ali kad uđu u parlament, i kada ih gleda i sluša čitava Srbija, znaće se da li je neko protiv evrointegracija. Nema tajni, i to je čar parlamentarnog života.

Očekuje vas jedna važna odluka -- da raspišete predsedničke izbore?

Tako je, ali imamo dovoljno vremena. Ne znam zašto se nameće ta tema o predsedničkim izborima. Prva tema bi trebalo da bude da je SNS ostvario fantastičan uspeh. Nikada se u Evropi nije desilo da stranka koja sprovodi teške reforme i koja u kampanji nije obećavala da će teći med i mleko -- dobije 50.000 glasova više nego na prošlim izborima. A primetila sam da je u medijima najmanje tema bila tih 1,8 miliona glasova za Vučića i listu koju je predvodio. Druga vest je da se uskoro formira nova vlada Srbije. Svi su pokušali da zataškaju i tu istorijsku činjenicu da smo pobedili u Vojvodini sa ubedljivom većinom i posle 16 godina skinuli sa vlasti DS i Bojana Pajtića. Neko sada spinuje različite teme, poput Savamale, ili se bavi predsedničkim izborima koji su za godinu dana. Hvala Bogu, predsednika Srbije imamo, i zove se Tomislav Nikolić. A ko će biti kandidat SNS-a? Imaćemo jednog. Ima vremena i za priču o tim izborima. I svi koji i iz SNS-a i van SNS-a nameću tu temu neka se sami zapitaju da li nemaju ni o čemu drugom da pričaju, pa onda da ne kažem šta.

A ko spinuje protiv Vučića?

Ti koji smišljaju sporedne događaje da bi zataškali veliku istinu o Vučiću stvarno govore samo o tome koliko ne poštuju građane, navodi Maja Gojković u intervjuu za "Nedeljnik"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: