"Ne biste ovo radili kada biste se plašili"

Svaka vlast bi u nezavisnim kontrolnim institucijama trebalo da prepozna korisnog korektora, a nikako protivnika ili neprijatelja, izjavio je u intervjuu FoNetu Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, koji to što se dešava Zaštitniku građana Saši Jankoviću smatra nedopustivim i bez presedana.

Info

Izvor: FoNet

Nedelja, 10.05.2015.

15:44

Default images
Foto: Beta, arhiva

Šabić napominje da je odnos Vlade prema Povereniku, kao instituciji, korektniji nego prema zakonima za koje je on nadležan, ali konstatuje da se taj odnos ne može generalizovati.

Neki, poput ministra odbrane, ilustrovao je Šabić, sebi su dozvoljavali proturanje neshvatljivih insinuacija na račun Poverenika, ali ima i sasvim obrnutih primera da ministarstava u potpunosti postupaju po nalozima i preporukama ove institucije i traže njeno mišljenje.

Ukazujući da je to što se dešava Zaštitniku građana Saši Jankoviću nedopustivo, Šabić upozorava da je to "bez presedana" i podseća da je ranije i sam bivao izložen različitim neprijatnostima.

Da li da spekulišem da li bi to moglo da se desi meni, kao drugom nezavisnom telu? Kad ste se prihvatili da vršite ovu funkciju, onda s tim kalkulišete, dakle ne biste je vršili kada biste se plašili, objašnjava Šabić, upitan da li se plaši da bi mogao da se nađe u sličnoj situaciji kao Janković i da li će nešto menjati u svom radu.

I naravno, s tim u vezi, nemam baš nikakvu nameru da nešto menjam, poručio je Šabić, čija je namera jedino da još unapređuje rad institucije Poverenika.

Nije bilo skoro primera takve mobilizacije u društvu radi zaštite neke institucije, kao što je to sada slučaj sa Zaštitinikom građana. Mislim, a siguran sam da tako misli i Janković, da se institucija najbolje štiti sama, istakao je Šabić.

Dakle, kada ste na čelu nezavisne institucije, objasnio je Šabić, jedina stvar o kojoj morate da vodite računa je to da radite striktno po zakonu, ne u zavisnosti od političke konstelacije, naročito ne po nalozima ove ili one političke stranke i to je najbolja odbrana.

Ponavljam, generalno svi, posebno vlast, a naročito izvršna kao najjača, trebalo bi u tim nezavisnim kontrolnim institucijama da prepoznaju, ako ne saveznika, onda korisnog korektora, nekog ko je koristan, jer ukazuje na greške i omogućava izvršnoj vlasti da vodi korekciju svog rada, a nikako kao protivnika i neprijatelja, naglasio je Šabić.

U pristupu informacijama od javnog značaja, prema njegovoj oceni, postoji kontinuirani napredak, posebno kada se uporedi sa stanjem iz vremena kada je donet zakon o toj oblasti, ali još ima mnogo problema, o čemu najbolje govori ogroman broj žalbi koje Poverenik dobija.

Ipak, ističe Šabić, efikasnost intervencija Poverenika je takva da je, u odnosu na osnovane žalbe, u više od 93 odsto slučajeva dovela do toga da tražilac ostvari svoje pravo.

Šabić, me?utim, ukazuje na dugogodišnji problem da Vlada ne obezbeđuje izvršenje njegovih rešenja, dok nadležno ministarstvo praktično uopšte ne pokreće prekršajne prijave za kršenje prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja, čime se šalje loša poruka.

Posebno u komunikaciji javnih preduzeća sa javnošću ima mnogo problema, što je zanimljivo i sa stanovišta borbe protiv korupcije, navodi Šabić, koji je, zbog toga, pre više od godinu dana napisao poseban izveštaj i uputio ga u parlament, ali nikad nije razmatran.

S druge strane, u oblasti zaštite podataka stanje je zabrinjavajuće loše, upozorio je Šabić, napominjući da ne postoji neki barem minimalno zadovoljavajući mehanizam koji omogućava realni uvid u to ko sve prikuplja lične podatke građana i kakve su mogućnosti zloupotrebe.

Vlada je, na inicijativu Šabića i na osnovu teksta koji je pripremio sa saradnicima, 2010.godine usvojila Strategiju zaštite podataka o ličnosti, ali još nije usvojila Akcioni plan, iako se tada obavezala da to uradi u roku od tri meseca.

Osim toga, Šabić je sa svojim saradnicima, i uz konsultacije sa akademskom zajednicom i stru?nom javnošću, pripremio model novog zakona, jer je neophodan, i stavio ga na raspolaganje Vladi u najboljoj nameri da pomogne, ali već sedam meseci nema nikave reakcije.

Upitan o situaciji na medijskoj sceni, Šabić je podsetio da Ustav predviđa da svako ima pravo da bude istinito, potpuno i blagovremeno obavešten o događajima od javnog značaja i mediji su dužni da to pravo poštuju.

Šabić veruje da deli utisak većine građana kada kaže da je to poštovanje, "ako ga uopšte ima, na jako niskom nivou", ali napominje da ne misli da su za to mediji i medijski poslenici isključivi, čak ni glavni krivac.

Kad imate situaciju u kojoj se hronično, veoma dugo, već godinama, javna scena svodi na nivo ringa, arene za obračun političkih stranaka, nije ni realno očekivati da imate medijsku scenu kakva je potrebna demokratskom društvu, ocenio je Šabić.

Povodom najave vlasti da će ugovor o Beogradu na vodi biti u celini dostupan javnosti, Šabić ne može da zamisli ni jedan opravdan razlog zbog kojeg bi eventualno neki deo tog ugovora bio tajna.

Šabić podseća da je poznat njegov stav u odnosu na učestalo prisutne tajne u vezi sa komercijalnim aranžmanima koje naše vlasti ili naša preduzeća preduzimaju u ime građana Srbije i ponavlja da ne misli da bi išta trebalo da bude tajno.

Šabić je naglasio i da su njegovi saradnici sproveli ipraktično priveli kraju postupak nadzora, pošto mu se obratio zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić, koji postupa u predmetu Darka Šarića, tražeći zaštitu svojih prava, jer mu se fotografija pojavila u javnosti.

Utvrđeno je da je reč o fotografiji iz baze podataka o ličnosti, odnosno baze digitalnih fotografija za lične isprave, koja je u posedu Ministarstva unutrašnjih poslova, precizirao je Šabić i naglasio da je identifikovan krug lica koji su toj bazi pristupali, kao i da su analizirani razlozi za te pristupe.

Registrovan je i pristup toj bazi iz druge bezbednosne strukture, pa se proveraju i okolnosti s tim u vezi, ukazao je Šabić i najavio da će aktivnost Poverenika u ovom slučaju najverovatnije biti okonačna podnošenjem krivične prijave nadležnom tužiocu, kojem će biti stavljene na raspolaganje sve relevantne činjenice utvrđene u nadzoru.

Šabić je na kraju najavio da će se godišnji izveštaj Poverenika uskoro naći pred poslanicima Skupštine Srbije i precizirao da su za 18. i 19. maj već zakazane sednice skupštinskih odbora za ljudska i manjinska prava, kao i za kulturu i informisanje.

Očekujem da će i sednica Odbora za pravosuđe biti zakazana u dogledno vreme, dodao je Šabić i zaključio da će zatim Skupština raspravljati o zaključcima iz njegovog izveštaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: