Varufakis: Evropa propada, a ne mora

Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis rekao je da kraj Evropske unije jeste na vidiku, ali da on ne mora da se dogodi, u intervjuu za nemački "Špigl".

Info

Izvor: Špigl

Sreda, 14.10.2015.

12:04

Default images
Foto: Beta, AP

Kako navodi list, Varufakis sada želi da iskoristi slavu i poziciju " zvezde levice" kako bi promenio Evropu. U intervjuu on navodi brojne razloge zašto je promena neophodna.

Na pitanje da li misli da će njegov bivši saborac, grčki premijer Aleksis Cipras ovog puta uspeti da ostane na vlasti ceo mandat, Varufakis kaže:

"Možda, ali to je irelevantno. Sporazumi sa kreditorima Aleksisu ne daju nikakav stepen slobode. Veću moć od grčke vlade trenutno ima lokalno veće u Drezdenu. Ova vlada je obećala da će nešto uraditi drugačije, da će napasti oligarhe, a njih štiti trojka", rekaoj e Varufakis.

Kako je naveo, u Grčkoj postoji mnogo magnata koji su britanski državljani i čija je imovina u vlasništvu ofšor kompanija, ali pravi problem su drugi ljudi.

"Pravi problem su građevinske kompanije koje su se obogatile na precenjenim putevima, bankari koji i dalje kontrolišu banke iako su dobili mnogo novca od poreskih obveznika i vlasnici lanaca supermarketa kojima je omogućeno da, u dogovru sa kartelima, dižu cene koje su previsoke. Želeli smo sve to da prekinemo, ali trojku zanima samo da se podignu porezi i smanje penzije", rekao je Varufakis.

Grčki ekonomista kaže da su svi koji su ostali vernic Ciprasu praktično potpisali faustovski pakt, kada su glasali za novi paket mera. Ipak, on tvrdi da ne postoji neka velika zavera protiv Grčke.

"Nismo toliko važni. Nemačka i Francuska ne mogu da se dogovore oko načina kako da spase evro. Šojble hoće da uvede disciplinu i kontrolu francuskog budžeta. Francuzi se opiru, a u takvoj postavci stvari, mi i naši predlozi i priče o alternativi smo samo mala neprijatnost za velike momke", kaže Varufakis.

Na pitanje da li smo svedoci kraja EU, Varufakis kaže da tako izgleda.

"Međutim, to ne mora da bude nešto neizbežno. SAD su uvek odgovarale na krize tako što su stabilizovale institucije. Uvek je u pitanju pokušaj da se nađe balans u konfliktima klasnih interesa. Međutim, EU je od svojih početaka, od Evropske zajednice za ugalj i čelik, bila dizajnirana kao mesto bez politike. Zato nam je sada potrebna velika infuzija demokratije. Evrogrupa mora da bude ugaešan i zamenjena drugim telom", rekao je Varufakis.

Novinari "Špigla" su konstatovali da se u EU vidi vrlo malo jedinstva oko migrantske krize i postavili su pitanje da li bi to moglo da posluži za "buđenje EU".

"Bojim se da kriza evra stvara centrifugalne sile u Evropi, koje će pomoći u uzdizanju ultra-nacionalista i desničarskih partija, naročito u Istočnoj Evropi, gde postoji veza između mera štednje i ksenofobije. U pitanju je renacionalizacija svih ambicija. Oni kažu: želimo da budemo u Evropi, ali želimo da zatvorimo granice i ne puštamo strance, ne želimo crnce, muslimane, Grke ili Portugalce. To prosto nije kompatibilno sa Evropskom unijom", rekao je Varufakis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: