Đurić: Drugi odlučuju o "kosovskom" poglavlju, a mi sprovodimo

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić usprotivio se u razgovoru za Radio Slobodna Evropa ocenama da je dijalog Prištine i Beograda u 2014. godini protekao u zamiranju procesa normalizacije odnosa dve strane.

Info

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Sreda, 31.12.2014.

12:40

Default images

Naprotiv, i pored suprotnih ocena komesara EU Johanesa Hana, Đurić insistira na tome da Beograd "posvećeno" ispunjava ono što su obaveze Srbije, a u razgovoru za RSE tvrdi da je godina za nama u ovoj oblasti bila godina uspeha. Baš kao i drugi predstavnici Vlade, Đurić ne daje jasan odgovor na pitanje o novoj platformi za Kosovo, koju najavljuje predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

RSE: Da li je Beograd mogao da uradi više kada je reč o implementaciji pojedinih obaveza iz Briselskog sporazuma, odnosno da ne čeka formiranje vlade na Kosovu?

Đurić: Mi smo se u 2014. godini u svim oblastima u kojima su se vodili razgovori intenzivno borili da se, sa jedne strane, odnosi poboljšaju i normalizuju, a sa druge strane da ostvarimo što je moguće bolji položaj i rezultat za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji. To nije uvek bilo lako, interesi i stavovi su često bili suprotstavljeni, ali mislim da je 2014. bila godina napretka u normalizaciji odnosa. Ako samo pogledamo činjenicu da osim sprovođenja dogovorenih prethodnih sporazuma, u 2014-oj imamo odluku da se uzme učešće u pokrajinskim institucijama, da danas imamo zamenika premijera i ministra u vladi koji tesno sarađuju i sa Beogradom i sa političarima u Prištini, možemo da budemo sasvim sigurni da smo i po intenzitetu odnosa i po kvalitetu napravili pomak. Naravno, nema nikakvih iluzija vezanih za to da između političara koji predvode kosovske Albance i većine ljudi u Srbiji postoji suštinska razlika kada je reč o pogledima na status Kosova i Metohije, ali ni u 2015-oj godini to ne treba da nas sprečava da radimo na rešavanju problema od kojih zavisi kvalitet života i Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji.

RSE: Evropski komesar Han kritikovao je Srbiju navodeći da je mogla učiniti više u primeni Briselskog sporazuma i bez kosovske strane. Naveo i primer uvođenja međunarodnog telefonskog koda, a tu su i druge odredbe.

Đurić: Nisam siguran da je to predstavljeno baš na način da jedna od strana ne ispunjava svoje obaveze, ali ono što mogu da vam kažem jeste da je Beograd potpuno posvećen i ispunjava obaveze kada je reč o do sada postignutim sporazumima, a to je vrednovano i kroz više izveštaja same Evropske komisije i izjave svih relevantnih zvaničnika Evropske unije, uključujući i komesara za proširenje.

RSE: Ali poglavlje 35 nije otvoreno.

Đurić: To morate da pitate one koji o tome odlučuju. Ono što je naša odgovornost i naša obaveza, mi sprovodimo.

RSE: U februaru se pregovori nastavljaju, na dnevnom redu naći će se Zajednica srpskih opština.

Đurić: Nema nikakve sumnje da je Zajednica srpskih opština i sva druga pitanja koja su vezana za položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji za nas vrlo važna u daljem toku razgovora. Poznato je da se još uvek hiljade stanova, kuća i drugih objekata u privatnoj svojini nalaze uzurpiranim, o tome je nedavno govorio i šef misije OEBS-a na Kosovu i to je označio kao jednu od glavnih prepreka za povratak ljudi. Naravno, tu je i pitanje javne svojine i nekadašnje društvene svojine koja je bila predmet privatizacije od strane Agencije za privatizaciju, čiji se najveći broj rukovodilaca danas nalazi iza rešetaka. Zbog toga je i dobro što je tačka broj dva koalicionog sporazuma na kome počiva ova pokrajinska vlada upravo to da se privatizacija u srpskim sredinama neće sprovoditi do usvajanja novog zakona, posle čega će opštine imati veoma važnu reč u privatizacijama. Nama je kao državi, a siguran sam i pokrajinskim institucijama, veoma važno da pokušamo da posle petnaest godina animiramo poslovni svet, potencijalne investitore, da u uslovima veće političke stabilnosti, koji se pomaljaju i već postaju stvarnost, počnu da ulažu u zapostavljene i izolovane srpske sredine.

RSE: Očekujete li rezultate i otvaranje poglavlja 35 naredne godine?

Đurić: Očekujem da će 2015. godina biti godina razgovora, napretka u odnosima, godina stabilnosti i godina u kojoj ćemo se boriti za prava i položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. I nadam se da će napori države Srbije i Vlade biti prepoznati i vrednovani.

RSE: Na ovo mesto dolazite sa mesta savetnika predsednika Srbije. Tomislav Nikolić sada priprema novi plan, platformu za Kosovo. Šta on najavljuje i da li Brisleski sporazum ostaje platforma za normalizaciju odnosa?

Đurić: Briselski sporazum je predmet razgovora od 2012. godine kada je postignut i predmet sprovođenja do ovog trenutka. Njegov naslov glasi – Prvi sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. I sam naslov nagoveštava potrebu da se između Beograda i Prištine vodi dijalog o najrazličitijim pitanjima. Naša posvećenost dijalogu je za Vladu Srbije i sve delove izvršne vlasti trajna kategorija.

RSE: Da li to znači da nećete podržati eventualnu novu platformu, dokument koji priprema Nikolić?

Đurić: Vaše pitanje prejudicira odgovor. Mogu da kažem da se državna politika u Srbiji uvek vodila i biće vođena na jedinstven način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: