Vilhelm: Puštanje Šešelja nije zavera zapada

Ne razumem ko i zašto u puštanju lidera radikala Vojislava Šešelja na privremenu slobodu vidi neku zaveru protiv Srbije. Niko nema interes da destabilizuje Srbiju. Naprotiv, stabilnost celog regiona je glavni razlog što želimo sve balkanske zemlje u EU. Odluku o puštanju iz zdravstvenih razloga doneo je Haški tribunal, koji je nezavisan. Niko se ne meša u odluke suda. Ne treba uvek razmišljati u okvirima teorija zavere.

Info

Izvor: D. Milenkoviæ

Petak, 14.11.2014.

13:25

Default images

Ovako nemački ambasador u Beogradu Hajnc Vilhelm odgovara na pitanje - da li je puštanje Šešelja „projekat Zapada kao odgovor vlastima u Beogradu na posetu Vladimira Putina Beogradu i jačanje veza sa Rusijom“.

Da li ste izjave albanskog premijera Edija Rame da Srbija treba da prizna nezavisnost KiM doživeli kao provokaciju i kršenje diplomatskog protokola?

Kako mi je rečeno, postojao je dogovor da se na konferenciji za medije Kosovo ne pominje. Ako je tako, a Rama je ipak govorio o tome, onda to nije lepo. Svi znaju da je pitanje Kosova teška tema. Bilo bi bolje da je poseta prošla glatko. Vlada Srbije je od 2012. uradila mnogo da unapredi odnose sa svim susedima. Očekujem da poseta Rame, pored svih problema, ima pozitivan efekat na odnose Srbije i Albanije.

Donosi li nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel koji stiže u posetu Srbiji neke posebne zahteve?

On je zamenik kancelarke Merkel i stiže s delegacijom od šezdesetak privrednika. To je važna poseta i signal da su nemačke kompanije zainteresovane za srpsko tržište. Ovde je već prisutno oko 370 nemačkih firmi, one su od 2000. investirale oko 1,6 milijardi evra, mi smo drugi trgovinski partner Srbije, iza Italije, a ispred Rusije. Biće potpisan i sporazum o osnivanju Nemačko-srpske privredne komore u inostranstvu.

Možemo li očekivati podršku Berlina da se prva pregovaračka poglavlja otvore do kraja godine?

Nemačka vlada insistira da poglavlje 35, koje se odnosi i na Kosovo, bude otvoreno prvo. Uslov za to je da se u potpunosti primeni Briselski sporazum, što nije slučaj. Nije završena integracija pravosuđa u kosovski sistem, nema statuta ZSO, nije rešeno do kraja pitanje telekomunikacija...

Zašto EU „kažnjava“ Srbiju za zastoj u dijalogu, kad Priština koči ceo proces?

Nije srećna okolnost što još nije formirana nova vlada u Prištini. Srpska vlada bi volela da prva poglavlja otvori do kraja godine, ali ne vrši „pritisak“ na EU u vezi sa tim. Da li će biti otvorena sad ili za nekoliko meseci nije pitanje „života i smrti“, jer će taj proces ionako trajati nekoliko godina.

Da li je potpisivanje mirovnog sporazuma Beograda i Prištine uslov za početak pregovora sa EU?

Ne, mirovni ili pravno obavezujući sporazum nije uslov za otvaranje poglavlja 35. I niko u ovom trenutku ne govori o članstvu Kosova u UN kao uslovu za bilo šta.

Hoće li se pojačati pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji?

Dobro je što je srpska vlada jasno stavila do znanja da se mora poštovati teritorijalni integritet Ukrajine, a nismo srećni što se Srbija ne priključuje sankcijama Rusiji. Kao zemlja koja vodi pregovore sa EU, Srbija treba da se priključi spoljno-političkim pozicijama EU. Razumemo da je Srbija u specifičnoj, teškoj situaciji kada je reč o odnosima sa Rusijom. U januaru preuzimate predsedavanje OEBS. Možete to da iskoristite da budete most između Evrope i Rusije.

Da li je među uslovima Berlina za nastavak integracija i pronalaženje krivaca za napad na nemačku ambasadu u Beogradu?

Vlasti u Berlinu, a posebno parlament, insistiraju da se pronađu i procesuiraju i politički nalogodavci napada. Dobro je što je radna grupa koju je osnovao ministar policije Stefanović identifikovala visoke policijske oficire i očekujemo da će tužilaštvo podići optužnicu protiv osoba koje je radna grupa navela u svom izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: