Ovakva DS nije ništa bolja od SNS i SPS

Ništa SNS ne radi novo u odnosu na ono što smo mi iz DS radili dok smo bili svih tih godina na vlasti na čelu sa Borisom Tadićem. Ja sam na to i tada ukazivao, kao što radim i sad.

Info

Izvor: Snežana Èongradin

Ponedeljak, 07.07.2014.

16:25

Default images

Ne želim da radim sa Bojanom Pajtićem, kao što ne vidim političku budućnost i saradnika u Borisu Tadiću. DS bi trebalo da uspostavi potpuno novi ešalon mladih ljudi, koji nisu glasali, i koji veruju da Srbija može da bude bolje mesto za život. Sa tim ljudima treba da pravimo koalicije, a ne sa propalim političarima, ocenjuje za Danas Goran Ješić, potpredsednik DS.

Rekli ste da je razlog za vašu iznenadnu smenu sa pozicije pokrajinskog sekretara za poljoprivredu - trgovina tom funkcijom, prilikom razgovora Pajtića, Tadića i Čanka o rekonstrukciji vlasti. Zašto to tvrdite?

- To je resor koji ima oko 4.000 zaposlenih u Vojvodini i realno najveći prihod, koji nije iz budžeta, već namenski preko zakupa zemljišta. To je resurs sa najvećim budžetom nezavisnim od vlasti. Osam godina je sekretar iz LSV bio na toj funkciji, bez ikakvih rezultata. Mi smo, međutim, za dve godine uspeli da saniramo celu vodoprivredu jer smo upumpali 85 miliona evra. Zato mislim da je to razlog za moju naprasnu smenu, iako je dogovor bio da sam podnesem ostavku kada se vratim sa odmora.

Tvrdite i da je Tadić uticao na vašu smenu.

- Očigledno je da je moja smena usledila odmah nakon sastanka Pajtića sa Tadićem i Čankom. Naravno da ja znam o čemu se razgovora, i da Liga i NDS traže resore, i to najveće.

Zašto ste izjavili da nikada u životu ne biste sarađivali sa Tadićem?

- Tadić je čovek koji je izneverio sva očekivanje demokratske Srbije, za osam godina upravljanja DS. Nije sproveo reforme i uspostavio je sistem nepotizma, partokratije i korupcije, koji je SNS dramatično unapredio. Ništa SNS ne radi novo u odnosu na ono što smo mi iz DS radili dok smo bili svih tih godina na vlasti. Ja sam na to i tada ukazivao, kao što radim i sad. Ne vidim ga kao političku budućnost, kao partnera DS, ni njega ni Sulejmana Ugljanina, ni sve te ljude. Oni su prokockali svoje šanse, DS bi trebalo da uspostavi potpuno novi ešalon mladih ljudi koji bi da pomognu, koji nisu glasali, i koji veruju da Srbija može da bude bolje mesto za život. Sa tim ljudima treba da pravimo koalicije, a ne sa propalim političarima.

A u čemu je problem sa Pajtićem?

- Ja se sa Pajtićem ne razumem sistemski. Neću da radim sa njim. Protiv sam partijskih zapošljavanja koje on sprovodi. Pajtić je smenio profesore i doktore nauka sa funkcija u javnim preduzećima i postavio na njihova mesta nekompetentne ljude. Način na koji Bojan Pajtić vodi politiku mi je već dugo neprihvatljiv i pokušao sam to da promenim u protekle dve godine, ali je očigledno da nemam podršku ni poslanika ni partijske organizacije kojoj pripadam.

Mnogi prognoziraju potpunu propast DS, kako vi to vidite iznutra? Da li ovakve kritike predsednika stranke doprinose tome?

- Odnos partijskih činovnika je da ne bi o tome trebalo da pričamo u javnosti. Ja baš mislim da bi trebalo da o tome javno da pričamo. DS mora da komunicira sa građanima i medijima i da sagleda kakve je greške pravila. Verujem da smo izgubili izbore jer smo izneverili poverenje građana Srbije zato što nismo sprovodili reforme, zato što smo bili nedosledni, uveli smo partijske kadrove, bili smo bez ideje, bavili smo se rejtinzima i pokušavali da održimo vlast. Dokle god ne promenimo to u DS, mi ne možemo ići napred. Predsednik stranke može da nam bude i Barak Obama, ali ne možemo dobiti više od ovoga što imamo danas. Po tome se ni u čemu ne razlikujemo od naprednjaka i socijalista.

Mnogi te vaše nesuglasice vide kao osvetu Dragana Đilasa prema Bojanu Pajtiću, s obzirom na vašu bliskost sa nekadašnjim predsednikom demokrata.

- Kako mene dovode u vezu sa Đilasom, nije mi najjasnije. Sa Đilasom se nisam nijednom čuo posle izbora. Ja sam otvoreno kritikovao i Đilasa kada je vukao slične poteze. Ovo je pitanje da li možemo da upravljamo Vojvodinom. Ako za deset godina nismo uspeli da sprovedemo reforme, infrastrukturu, koji đavo mi sad tu hoćemo. Ili ćemo da se promenimo, ili ćemo da odemo u opoziciju da se presaberemo. Ja se nadam da nećemo otići u opoziciju, ali se isto tako nadam da ćemo promeniti politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: