Ne okrećem leđa nikome

Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta Demokratske stranke, koja je na izborima 16. marta osvojila 6,04 odsto podrške građana, 15 odsto glasova manje nego na izborima 2012, tvrdi da u ovoj stranci stvari za sada teku vrlo normalnim tokom.

Info

Izvor: B. Èpajak

Utorak, 25.03.2014.

16:05

Default images

"Zasedaju organi, razmatraju i raspravljaju. Niko nije presrećan rezultatima, ali ono što je najbitnije, mi smo stranka koja sada ulazi u novi, potpuno drukčiji parlament i mora da napravi strategiju šta će da radi”, kaže Mićunović u razgovoru za Politiku i navodi da će skupština stranke biti održana što je pre moguće, najkasnije krajem maja ili početkom juna.

"Ono što je za nas važno jeste da demokratizujemo i reformišemo stranku tako da to pitanje lidera nije ni najpresudnije ni odlučujuće. Najverovatnije, biće više kandidata. Najbitnije je da znamo šta ćemo da radimo u ovom periodu koji je za sada vrlo difuzan”, kaže naš sagovornik, iznoseći mišljenje da su u ovom trenutku spinovani svi mediji da je ključno pitanje u DS-u da li će se još podeliti i da li će biti neki novi lider u naredna dva meseca, do skupštine, kada će se izglasati o predsedniku stranke.

Pa, hoće li biti novi lider?

Čekajte, to su sve društveni događaji. Nemojte tako da predviđate društvene događaje.

Neki mediji prenose da okrećete leđa Đilasu. Da li je to tačno?

Ostavite medije. Ja ne okrećem leđa nikome. Ja sam pre svega zainteresovan za sudbinu DS-a, da ona bude stvarno demokratska, da je potpuno ne unište, što je suluda ambicija, ne znam čija – jer, verujem, da ćemo bez opozicije, bez DS-a koji je bio jedan temelj opozicije dvadeset i više godina, imati vrlo loše političko stanje. To je moj interes, a ne to što su mediji zaključili da su stranke isključivo neko personalno pitanje, nečija preduzeća, pa sad da li će direktor otići ili preduzeće otići u bankrot – to je nešto što me ne interesuje u ovom trenutku niti tome tako pristupam.

A zašto ste u nedelju, ulazeći u auto, posle sednice predsedništva, rekli „Nažalost, nema smene”?

Rekao sam „nažalost” onima koji su to očekivali kao glavnu vest i koji su tamo čučali tri sata s kamerama, da na njihovu žalost nema smene. Imamo nastavak sednice predsedništva.

Đilas je izjavio da će 30. marta, na sednici Glavnog odbora stranke biti doneta odluka o datumu održavanja izborne skupštine i održavanja izbora. Pri tome je pomenuo delegatski sistem. Ako bi taj sistem bio prihvaćen, šta bi to podrazumevalo?

Postoje dva predloga. Jedan je da se svo članstvo, neposredno, stavi u birački spisak i da se glasa. Drugi je da se glasa onako kako se uglavnom do sada glasalo, da svi odbori šalju delegate u skupštinu i da ta skupština bira. E, sada postoje argumenti za i protiv za opasnosti i zloupotrebe ili lošu organizaciju i jednog i drugog načina. Moramo da odmerimo i vidimo šta je manji rizik.

Po vašem statutu, do izborne skupštine je 180 dana. Zar to nije predug rok?

Šta je predugo? Imaćemo april i maj da se spremimo za to. Biće izbori novih opštinskih odbora, procedura, da se dođe do tog trenutka. Rok nam je duži, možemo i u septembru da držimo skupštinu, ali smatram da je treba održati ranije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: