Peci: Priznanjem Kosova do pune normalizacije

Beograd i Priština razmeniće sutra u podne oficire za vezu, kada će Dejan Pavićević stići u Kancelariju EU u Prištini, a Ljuljzim Peci u Misiju EU u Beogradu. I dok Pavićević precizira da oni neće imati diplomatski status Peci u intervjuu za B92 kaže da su zadaci koje će obavljati slični zadacima bilo kog šefa diplomatske misije i da se odnose na bilateralne odnose između dve zemlje.

Info

Izvor: Zana Cimili

Nedelja, 16.06.2013.

16:38

Default images

B92: Gospodine Peci, kažite nam prvo da li ćete biti ambasador ili oficir za vezu Kosova u Beogradu?

Peci: Dekretom predsednice Republike Kosovo Atifete Jahjage, ja sam imenovan za šefa posebne misije za vezu u Beogradu, i ujedno i oficir za vezu, dok je moje zvanje ambasador, jer ovo zvanje sam dobio od Ministarstva spoljnih poslova, sa prethodne dužnosti, a zvanje se ne gubi i tu ne postoje nejasnoće. Mi imamo takav slučaj na primer na Kosovu, gde šef grčke kancelarije za vezu nosi ime ambasadora, ali on nije akreditovan za ambasadora Republike Grčke na Kosovu, tako da ni ja nisam akreditovan kao ambasador Republike Kosova u Republici Srbiji, ali moje lično zvanje je zvanje ambasadora.

B92: Kakav prijem očekujete u Beogradu?

Peci: Boravio sam 9. maja u Beogradu gde sam se sreo sa šefom delegacije EU gospodinom Dežerom sa kojim smo imali veoma dobar sastanak i gde sam veoma toplo primljen. Takođe sam se sastao sa kolegom Pavićevićem i tom prilikom smo održali veoma konstruktivan sastanak, a gde sam takođe veoma dobro primljen. Ja se nadam da će se moj boravak u Beogradu razvijati na osnovu sporazuma koji smo postigli 30. maja u Briselu, a to podrazumeva otvaranje kanala komunikacije sa svim sprskim vladinim institucijama.

B92: Da li ćete uživati diplomatski imunitet i gde će vam biti kancelarija?

Peci: Što se tiče imuniteta, moj i imunitet mog osoblja je jači od diplomatskih imuniteta koji su predviđeni Bečkom konvencijom iz 1963. godine, jer ćemo mi imati pun ili apsolutan imunitet na osnovu dogovora. Naše kancelarije biće unutar kancelarija delegacije EU u Beogradu.

B92: Ovo je prvi put u istoriji da će Kosovo imati svog predstavnika u Beogradu koji će se predstavljati kod tamošnjih zvaničnika i štititi njegove interese. Da li je to još jedan korak u pravcu onog što se može nazvati realnost na terenu ili ne?

Peci: Ovo je bez sumnje jedan važan korak u pravcu normalizacije odnosa između naših država, jer sada imamo mogućnost direktne komunikacije u dve prestonice, predstavnika dve Vlade.

B92: Koliko je poznato Vaša i funkcija Vašeg kolege u Prištini su unapred određene i ticaće se uglavnom ostvarivanja sporazuma postignutog u Briselu.

Peci: Što se tiče domena našeg rada, mi ćemo raditi na svim pitajima vezanim za normalizaciju odnosa između naših zemalja. Jedno od ključnih pitanja nesumnjivo će biti implementiranje sporazuma ali sporazumi će se sprovesti do kraja godine, a to će biti naš prvi najvažniji fokus, a zatim će naš rad biti nastavljen na daljoj normalizaciji odnosa, i smatram da će doći dan kada će Republika Srbija priznati Republiku Kosova i s tim će se postići puna normalizacija odnosa između naših država. Postoje ponekad nesporazumi u izjavama kada se kaže da ćemo se baviti samo sporovđenjem sporazuma koji su postignuti, ali naš posao je duži i dugoročniji od sprovođenja ovih sporazuma.

B92: Kako se oseća prvi kosovski diplomata u Beogradu?

Peci: Kako ću se osećati kao prvi predstavnik Kosova u Beogradu, reći ću vam kada budem bio tamo, ne mogu znati dok ne budem preuzeo dužnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: