Tijanić: Prvi odgovoran za Kosovo je knez Lazar i njegovi radni rezultati

Sa stola generalnog direktora Javnog servisa svakog ko uđe iznenađuje ogroman čekić, malj. Aleksandar Tijanić u svom ironijskom stilu kaže - “glavno sredstvo uređivačke prinude”. Na zidu uramljen čuveni poster sa njegovim likom i natpisom “Kurčevito”.

Na intervju za “Blic” dolazi sa sastanka u Vladi i pitamo da li će biti ukinuta TV pretplata kako je to tvitovao vicepremijer. Sledi logičan odgovor - “ako najmoćniji čovek u državi tako kaže, onda će tako i biti”.

Info

Izvor: Tamara Spaiæ

Nedelja, 26.05.2013.

18:13

Default images

Ko se najviše trudi da vas smeni i da li će uspeti? Pun mandat vam ističe sledećeg proleća.


“Nije važno ime generalnog direktora već šta RTS znači, u datom trenutku, Srbiji? Da li je njegov program podrška uspostavljanju normalnosti ili raspiruje nepismenost, ksenofobiju i neumnost na svim nivoima. Ni posle, bezmalo, deset godina na ovom poslu, ne pridajem sebi nikakvu važnost. Običan sam, mali novinar željan pisanja”.

Što je kriza dublja - ukus gledališta je plići

RTS ove godine neće biti najgledanija TV stanica - ima li to veze sa novcem ili..?

"Što je kriza dublja - ukus gledališta je plići. Svake tri godine spiralna kriza u Srbiji samoobnavlja "revolucija primitivizma“, bekstvo od stvarnosti, dokumentarni rijaliti, svaki put u sve gorem izdanju. Koji program na svetu, kakav Šekspir, imaju šansu da nadmaše direktne prenose koitusa, masturbacije, defekacije, svih oblika mentalnih poremećaja franko dnevna soba građana? Brine, međutim, što su takvi programi samo u Srbiji najgledaniji. Lek nije televizijski, medicina je mešavina ekonomskog, socijalnopsihološkog i političkog oporavka".

Pretplata ili budžet, šta je bolje za RTS i sa kojim modelom bi vlast manje kontrolisala nacionalni servis?

"Najbolja je pretplata, kad je moguća. Ako nije, a budžet može da izdrži, onda državno finansiranje da bi se olakšao položaj građana. Hrvati danas plaćaju 96 procenata pretplate za lošiji program nego što je naš. Ovde je procenat naplate oko 30 procenata i postaje besmislen. No, ako je rukovodstvo RTS preljubazno prema bilo kojem režimu, vlast može sve, bez obzira na oblik finansiranja".

Kako ocenjujete stanje medijskih sloboda u Srbiji ili, još tačnije, koliki je stepen demokratije?

"Sve je u najboljem redu. Tradicionalističke novine nemaju čitaoce, ostale su na obodu anarhije. U Starom Rimu osuđenim klevetnicioma je, bez lokalne anestezije, na čelo utiskivan žig sa početnim slovom K. To se smatralo najvišim strepenom građanske sramote. Danas vam za bavljenje novinarstvom nije potrebna pismenost; samo mobilni telefon i krvožednost. Anarhija jeste najviši stepen demokratije".

Daj Bože da Srbi nikad ne nauče da "čitaju“ medije

Kako se informišete, preko novina, naslova, agencija? Kome verujete?


"Svakog jutra „čitam“ sve novine najmanje deset minuta. Vidim trendove, mete, akcije, plaćene hajke, raskid saveza, začeće koalicija. Dovoljno. Daj bože samo da Srbi nikad ne nauče da „čitaju“ medije. Ima i ozbiljnih pokušaja novinarstva. Podsećaju na folklorna društva koja čuvaju običaje, recepte, pesme i glamočko gluvo kolo."

Ko se u Srbiji pita, jedan čovek - onaj ko, uz podršku 77 odsto građana, kontroliše službe bezbednosti ili su centri moći podeljeni, tajkunski, ruski, nemački...?


"Šta će čoveku koji je srušio pet važećih stereotipa, uz tročetvrtinsku podršku, moja hvala? Ili šta može moja zamerka? Zato samo upozorenje: za dve-tri godine prolaziće vreme entuzijastičke, plebiscitarne podrške, stanjiće se aplauzi, porašće skriveni apetiti za naplatu lojalnosti, iščeznuće oreol apostola, pitanja će postati glasnija. Ima samo dve-tri godine vremena da on nađe odgovor na pitanje koje naziva „noćnom morom“ - kako i čime da ovu naciju vrati na smisleni posao?"

Koje stereotipe je srušio Aleksandar Vučić?


"Pa srušio je stereotip o srpskoj desnici koja je, po definiciji, smatrana antievropskom. Zatim, strah od tajkuna, koji su smatrani pravim vlasnicima i upravljačima srpske države, pretvorio je u "strah tajkuna". Postigao je taj efekat postavljajući jednostavno pitanje – "A kako si zaradio prvi milion"? Potom, stereotip o Srbima koji večno neće da pregovaraju, kad pregovaraju neće da potpišu, kad potpišu neće da ispune dogovoreno. Onda svesrpsko ubeđenje da sa Albancima nikad više neće biti razgovora, sem ako su u pitanju zarobljenici. Razočarao je mnoge procenom da zbog srpskih problema i Kosova, nasuprot najavama "upućenih" i "značajnih" Srba, Rusi neće ući u sukob sa Amerikom. Na kraju, usudio se da nam omiljenu istoriju, u našem tumačenju, zameni pitanjima ekonomije, po otuđenim evropskim standardima. Ovo poslednje je, gotovo, nacionalna uvreda".

Normalna nacija mora da ima i Koštunicu i ove druge

Da li je briselskim sporazumom razrešen kosovski čvor?


"Kosovski čvor je razrešen kad je četa britanskih Gurka ušla na teritoriju pokrajine. Srećom, nije bilo nijednog ludog potporučnika da naredi juriš bajonetima na kukri noževe Nepalaca. Jedino ne mogu da prežalim poginule pilote. Nijedan nije odbio da poleti na borbeni zadatak protiv hiljadu aviona. Slično je, u vreme slobizma, razrešen i čvor Knina. Nije se našao nijedan Srbin da, verujući u ispravnost slobizma, ostane, uđe u legendu i pogine braneći kninsku tvrđavu i srpsku trobojku. Ne znam da li znate, tamošnji jarbol sa srpskom zastavom zapravo je prečka od zvezdinog gola sa "Marakane" na koju je Tuđman, ne znajući to, istakao šahovnicu".

Odlično poznajete Koštunicu, bili ste mu savetnik, da li se slažete s njim kad kaže da je vlast izdala Srbiju i predala Kosovo?


"Normalna nacija mora da ima i Koštunicu i ove druge. Samo je srazmera u pitanju. Prvi u nizu odgovornih za Kosovo je knez Lazar i njegovi radni rezultati. Na kraju lanca smo mi, sa zakletvama u Kosovo i odbijanjem da živimo na njemu. Za trinaest godina svoje vladavine Sloba je samo 1.300 srpskih porodica uspeo da vrati u pokrajinu. Možda bismo mi Srbi većinski pristali da živimo u tim predivnim krajevima, pod uslovom da neko čarobnim štapićem, bez krvi i napora, otera sve Albance preko Prokletija. I one koje smo učili da budu Jugosloveni i one koje smo prisiljavali da budu Srbi. Ne biva".

Šta je za vas patriotizam? Da li smatrate da je taj pojam kod nas zloupotrebljen da bi se sakrili lični interesi, da bi se manipulisalo i da bi se razvijala mržnja?


"Nije problem patriotizam već njegov najcrnji derivat za 21. vek, a to je nacionalizam. To je uvek formula. Sve što se ne uklapa u formulu, nije naše. Sve što nije naše, tuđe je. A tuđe mrzimo ili ga se bojimo. Patriotizam, u našoj jednačini, uvek je uterivanje u tor, jednačenje prema najgorima, horsko blejanje, lavež šarplaninaca i batina čuvara. Pravi patriotizam ujedinjuje oko ciljeva koji unapređuju naciju i ne teraju je u pogibiju već u spas. Inače, svaki političar koji nam soli pamet, soli sebi biftek".

Ljupki monstrumi koji sa dve godine tapkaju po tabletu

Nema novca za kulturu, prave se spiskovi nepatriotskih umetnika, na televiziji reprize... Kuda to vodi?


"To vodi u buduće sukobe unutar proevropske većine. Većina je stvorena oko jednog autoriteta, umora nacije i nade građana da će, njihov napor da prevaziđu sebe i sopstvena verovanja, biti priznat od sveta koji deli propusnice za budućnost. Ljudima je dosta života na trusnom području Balkana, kao šava dva suprotstavljena sveta. Razlike u metodologiji, ideologiji i praksi upravljanja, na svim nivoima, mogu da pojačaju razlike i razliju postojeću ubedljivu većinu na dva pola. Naime, prirodnije su njihove razlike nego preklapanje ciljeva, verovanja i puta kojim bi u Evropu. Između te dve grupacije i njihovog sukoba danas stoji autoritet jednog čoveka".

Zašto RTS nema dečji i obrazovni program kakvog se sećamo - "Nevena", "Poletarca"...?


"Uvek ista pitanja, uvek isti odgovor. Šta su današnja deca? Ljupki, neodoljivi monstrumi koji sa dve godine tapkaju po tabletu i puštaju sebi spotove, crtaće i muziku. I sad im otmemo elektronsku igračku i pustimo "Poletarca". Probajte. Nema više takve dece, nema ni onakvih pisaca".

Prošli režim zabranio proslavu 50 godina postojanja RTS

Da li aktuelna vlast zove da urgira, preti, ucenjuje ili Aleksandar Vučić zaista, po vama, ima argumenata kad kaže da su medijske slobode veče?

"Lakše mi je da vam odgovorim ovako. Prošli režim je zabranio proslavu pola veka postojanja RTS. Potom je, navodno na zahtev Haga, tražio skidanje izuzetne serije "Moj rođak sa sela" u toku njenog emitovanja. Upravni odbor, kolegijum i generalni direktor jednoglasno su odbili oba zahteva. Na državno prećutanu proslavu RTS došli su, sa ostalom opozicijom, crkvom i diplomatskim korom, sadašnji predsednik i vicepremijer. Autor serije danas je savetnik za kulturu šefa države. Do sada, nijedan jedini čovek na RTS nije doveden, pomeren, unapređen ili zabranjen na zahtev ove jednogodišnje vlasti. Ni one dugogodišnje. Da nije finansijskih problema, rekao bih da je to dobar obrazac. Ako potraje".

"Falsifikovane afere nikad nisu bile tačne"

Čime se najviše ponosite što ste uradili na RTS?

"Vodio sam ovu "Kuću duhova" dva i po mandata. Sedam godina smo bili najgledanija srpska televizija. Najzadovoljniji sam što falsifikovane afere, pripisivane meni ili RTS, nikada nisu postojale, nikada nisu bile tačne. Ni navodni nestanak fonda pretplate, ni nepostojeće svarovski čaše, ni astronomske plate "mojih miljenica", niti plaćeni transferi "zvezda", ni sumnjivi tenderi. Ništa. Najbolji naš novinar, koji radi četiri posla, sa ukupnom platom, varijabilom i nagradama zarađuje 110.000 dinara. Poređajte ostale. Ako stranci naprave još jednu televiziju, ostaćemo bez trideset najboljih novinara, urednika, inženjera, snimatelja, montažera, reditelja. Istovremeno, usred najveće finansijske krize, usred najveće moguće konkurencije i atentata na preostala čula publike, moramo da evoluiramo u manju, kreativniju, bržu, jeftiniju i profesionalniju kuću sa potpuno transparentnim poslovanjem. Imamo samo dve godine pred sobom pre nego se, zbog digitalizacije Balkana, pretvorimo u belu mrlju arhaičnog analognog signala".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: