Rešićemo slučaj ubistva Ćuruvije

Predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara kaže za Nedeljnik da su ti zločini simbol režima koji je izvršio streljanje, ali i sistema koji nije uspeo da ga raskrinka, privede pravdi počinioce i nalogodavce i osudi ih na zaslužene kazne. Mislim da je moguće razrešiti ubistvo Slavka Ćuruvije i da to treba da bude naš trajni napor, kaže za Nedeljnik Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Info

Izvor: Nedeljnik

Sreda, 10.04.2013.

16:42

Default images

"Mislim da je to moguće obaviti u što skorijem periodu, i da to neće biti moguće uraditi bez još intenzivnije podrške javnosti, naše novinarske, ali i opštedruštvene, prodemokratske. Imam utisak da u protekla dva meseca ideja o osnivanju i angažmanu ovakve Komisije nije imala dovoljnu podršku unutar profesije i od strane javnosti. Komisija će i bez te podrške napraviti neki zadovoljavajući rezultat, ali da bi to bilo mnogo lakše kada bi se pokazao veći stepen solidarnosti i podrške novom procesu koji objedinjuje sve bitne snage koje su pojedinačno već imale ulogu u pokušajima razrešenja ovih ubistava", objašnjava Matić.

Da li je Komisija došla do nekih opipljivijih podatka u istrazi o ubistvu Ćuruvije?

Komisija radi tek dva meseca i to na tri slučaja ubistva novinara - Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića. To je kratak period da bi se napravio ozbiljniji iskorak. U slučaju ubistva Ćuruvije, iz svih izvora: MUP-a, BIA i Tužilaštva, protekle nedelje prikupili smo skoro 2.500 stranica dokumenata. Dakle, trebaće vremena da se prouče ovi podaci i od strane predstavnika Komisije iz redova novinara. Paralelno sa prikupljanjem dokumenata, razgovarali smo sa ljudima koji su do sada vršili istrage i ukrštali podatke. Ono što mogu da kažem jeste da smo mogli da se upoznamo sa više podataka nego što je do sada javnost imala priliku da vidi, ali i sa svim problemima koja su vezana za uvezivanje tih podataka u za sud relevantne dokaze, i relevantna svedočenja.

Kako sarađujete s policijom i vicepremijerom Aleksandrom Vučićem na tom slučaju?

Treba istaći da se po prvi put udružuju timovi MUP-a i BIA na istom zadatku, da je napravljen mehanizam u kojem sve strane znaju sve o slučaju, da se međusobno nadopunjuju. Moj utisak je da postoji snažna želja kod profesionalaca da se ubice i njihovi nalogodavci identifikuju, privedu pravdi i pravosnažno osude. Imam utisak da postoji svest o tome da su ovo veoma važni slučajevi, kako za novinarsku profesiju, tako i za bezbednost države, za BIA i MUP. Aleksandra Vučića još nismo uključivali u aktivnosti Komisije, ali postoji otvorena mogućnost da iskoristimo njegovu trenutnu poziciju i autoritet, naravno u zakonskim okvirima.

Jesu li vas vlasti uverili da su spremni da se konačno otkriju njegove ubice, pošto su čelnici SNS i SPS vodili državu i u vreme kada je Ćuruvija ubijen?

Do sada nije bilo situacija u odnosu na koje bismo mogli da bespogovorno utvrdimo da li jesu ili nisu spremni. Moj utisak je da ta spremnost postoji i da, za sada, Komisija radi bez većih otežavanja i teškoća. Mandat Komisije je jasan i on uključuje i obavezu da iznese u javnost sve činjenice na osnovu kojih će moći da se utvrdi lična odgovornost pojedinaca, ali i institucija i organa koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem odgovorni što se i posle ovoliko vremena nije došlo do pune istine o ubistvima troje naših kolega.

Sada kao prvi čovek Komisije imate li utisak da se radi o političkom ubistvu?

Prvenstveno kao novinar, pojedinac i kolega Slavka Ćuruvije, smatram da je potpuno jasno da je reč o političkom ubistvu. Već dosta dugo je jasno da je reč o streljanju. Kao predsednik Komisije, mogu da kažem da se svakim danom potvrđuje kroz saznanja članova Komisije da je ta konstatacija tačna. Ovo ubistvo, upravo zbog toga što je političko i što predstavlja veoma snažan signal da je nekažnjivo streljati novinare, urednike, simbol je režima koji je izvršio streljanje, ali i sistema koji nije uspeo da ga raskrinka, privede pravdi počinioce i nalogodavce i osudi ih na zaslužene kazne.

Koji slučaj od tri ubistva novinara bi mogao najpre da bude rasvetljen?

Moja lična procena je da bi prvo mogao da bude rešen slučaj ubistva Ćuruvije, što ne znači da se to ne bi moglo dogoditi i sa slučajevima Milana Pantića i Dade Vujasinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: