Veran Matić: Pokazali smo pravo lice nasilja u Srbiji

Šokantan video-spot "Jedna fotografija dnevno u najgoroj godini mog života", koji je lansirao Fond B92, u kojem devojka sa modricama i živim ranama traži pomoć, pregledan je čak 3,8 miliona puta na Jutjubu. U spotu . Tek posle nekoliko dana otkriveno je da se radi o kampanji protiv nasilja u porodici. Direktor Fonda B92 Veran Matić za "Naše novine" otkriva kako je nastala jedna od najuspešnjih kampanja u Srbiji ikada.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.04.2013.

10:35

Default images

Kako ste došli na ideju da lansirate ovako šokantan video-klip? Da li ste se plašili moguće osude javnosti?

- Nismo, jer smo već imali iskustva sa provokativnim i uznemiravajućim spotovima. Takav pristup u Srbiji i dalje bolje funkcioniše, kao što smo videli u kampanjama u borbi protiv raka dojke ili protiv gladi, kada smo sa najviših pozicija bili optuživani za uznemiravanje javnosti. Naš odgovor je da je realnost ta koja uznemirava javnost. Konkretan povod je bila stravična statistika sa početka 2013. godine - 11 ubijenih žena i dva deteta kao žrtve porodičnog nasilja.

Kako ste se osećali kada ste videli kolika se debata pokrenula u našim, ali i svetskim medijima?

- Nismo očekivali da će spot biti pogledan više od 3,5 miliona puta. Očigledno su kreatori napravili proizvod koji je tačno pogađao neuralagične tačke i terao ljude da odmah reaguju... Debata koja je otvorena pokazala je univerzalnost problema na globalnom nivou. Postignuti rezultati predstavljaju priznanje našim partnerima u kampanji, a to su "Sači i Sači", "Dajrekt medija PR", "DM Digital" i "ajpajro". Nije slučajno da se viral proširio do "Hafington posta", mejnstrim medija iz Kanade, Francuske, Italije, Britanije, Australije...

Posle otkrivanja da je reč o kampanji, koji su sledeći koraci?

- Krenuo je TV spot koji poziva žrtve da prijave nasilje policiji i počeo je sa radom portal www.sigurnakuca.net sa svim informacijama koje žrtvi nasilja mogu biti neophodne - SOS telefoni, sigurne kuće, centri za socijalni rad, policija... Krajnji cilj kampanje je bolje i efikasnije delovanje sistema, kao i širenje projekta sigurnih kuća.

Mia Hujić: Nije mi bilo svejedno

Glavna akterka spota, filolog i prevodilac za italijanski Mia Hujić kaže da nije ni slutila koliko će se prašine podići u javnosti i medjima.

- Dok se spot širio brzinom munje, čitala sam komentare i nadala se da će se i žrtve nasilja javiti, kao što se na svu sreću i desilo. Nije mi bilo svejedno kada sam izlazila iz kuće, jer nisam smela gotovo nikom ništa da govorim. A bilo je mnogo iskreno zabrinutih, među njima i mojih prijatelja i poznanika sa kojima se nisam dugo čula, kao i mase nepoznatih ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: