Jovan Krkobabić: Samo nas kriza može posvađati

Potpredsednik Vlade Srbije govori za „Novosti“ o pregovorima sa MMF, penzijama, novom paketu socijalne pomoći. Nije siguran novi aranžman sa MMF. Ekonomski rast tek iduće godine. Što kasnije u penziju.

Info

Izvor: Predrag Vasiljeviæ

Četvrtak, 22.11.2012.

10:35

Default images

Koliko je početni optimizam premijera i članova Vlade realan, znaćemo iduće godine kada se pokažu efekti ekonomske politike koju vodimo i poteza koje povlačimo. Očekujem da privredni rast u Srbiji krene uzlaznom putanjom sredinom 2013.

Ovo je izjavio, za “Novosti”, Jovan Krkobabić, potpredsednik Vlade i ministar za rad i socijalnu politiku, koji ne želi ni da priča o lokalnim temama i promeni vlasti u Beogradu, ali tvrdi da ništa od toga neće ugroziti odnose u vladajućoj koaliciji. Za njega, pravi test za vladu su ekonomski rezulta.

Neposredno posle pregovora sa predstavnicima MMF, kaže nam da još nije siguran da će ta monetarna institucija na proleće sklopiti novi aranžman sa Srbijom.

* Zašto ste skeptični i šta sve Srbija mora da ispuni pre tog aranžmana?

- Razgovori sa predstavnicima MMF nisu ostavili negativan utisak, ali je činjenica da nam novi aranžman nije zagarantovan. Oni imaju još neka pitanja koja zahtevaju podrobniju analizu. Predvideli smo do kraja godine negativnu stopu ekonomskog rasta od 0,5 odsto, a biće oko minus dva odsto. Projekcija je da ćemo sledeće godine dostići privredni rast od plus dva odsto. Za to su nam potrebne ozbiljne podsticajne mere. Nužno je da se poveća izvoz i da podignemo ulaganja u poljoprivredu. Od navedenog zavisi i naš ekonomski razvoj, pa i naš eventualni aranžman sa MMF

Kakve su sugestije MMF kada je reč o socijalnoj politici Srbije, što je vaš resor?

- Složili smo se da siromašne ne smemo dodatno da siromašimo. Jednokratna pomoć najugroženijim penzionerima biće isplaćena zaključno sa krajem prve polovine naredne godine. Sistemsko rešenje da penzije prate plate ne može niko dovesti u pitanje. Ostale aktivne mere, kao što su roditeljski, dečji dodatak i druge mere socijalne politike prema ostalim kategorijama stanovništva su obezbeđene budžetom za 2013. godinu, i biće redovno izvršavane.

* Jesu li predstavnici MMF ponovo imali zamerke na sistem penzijsko-invalidskog osiguranja?

- Načelan stav je da Srbija mora da uspori proces penzionisanja. Ništa država ne dobija kada prevremeno penzioniše ljude u kompanijama koje su, na primer, propale ili su u stečaju. Oni će ponovo da budu na trošku države. * Pa, šta je rešenje? Kako zaposliti ljude od 55 godina koje neće niko da primi, a ostanu bez posla?

- Naš predlog je Zakon o socijalnom preduzetništvu za koji je izrazila interesovanje i Misija MMF. Na taj način bi, za kratko vreme, moglo da se zaposli više hiljada ljudi uz pomoć države. Suština je da država pomogne zapošljavanje lica sa posebnim potrebama kao i ljudima koji su ostali bez posla a koje neće niko da angažuje jer imaju više od 55 godina i koji ne ispunjavaju uslove za penziju. Među njima ima mnogo radno sposobnih i kvalifikovanih ljudi, koji ne znaju da koriste “Tviter”, ali znaju da šalju, zidaju i kroje odela.

* Koliko je Vlada u prvih 100 dana uspela da ekonomski konsoliduje državu? Slažete li se sa ocenom da je sprečen bankrot?

- Činjenica je da je usporen pad naše ekonomije. Ali, ne verujem da se taj negativan trend može zaustaviti do kraja ove godine. Kada se zaustavi, krivulja rasta ne može krenuti nagore sama od sebe, već će nam trebati novi resursi, novi finansijski podsticaji.

Gde naći novac kad je ceo svet u krizi?

- Ruski kredit od milijardu dolara za pomoć budžetu jedna je od mogućnosti. Zajedno sa drugim partnerima i izvorima sredstava to će da omogući stabilniji hod. Sredinom iduće godine mogli bismo da krenemo u plus i da ostvarimo rast od dva odsto do kraja 2013. To jeste optimistička procena, ali moramo učiniti sve da je ostvarimo.

* Šta bi moglo to da spreči i ugrozi taj veliki optimizam u Vladi?

- Tek ćemo da vidimo da li taj optimizam ministara ima pokriće. Dobro je da imamo nadu i rešenost, ali je ekonomska situacija veoma teška. Zato su se predstavnici Vlade angažovali na pronalaženju partnera od Kanade do Kine, preko Evrope, Rusije, arapskih zemalja. Moramo zakucati na sva vrata da bismo napravili poslovne aranžmane kako bi se naš optimizam realizovao. Ako otvorimo nove povoljne kreditne linije, dovedemo investitore, rešimo problem Železare Smederevo, pokrenemo građevinske radove... imaćemo pozitivne rezultate. Pokriće našeg optimizma zavisi od mnogo faktora

* Može li nam se “otvoriti” još neka finansijska “rana” kao što je bila Agrobanka, koja bi ugrozila planove?

- Na osnovu dostupnih podataka čini se da je izuzetno slaba tačka u našem bankarskom sistemu Razvojna banka Vojvodine. Prema tim procenama, ona je sada skoro na istom nivou kao što je bila Agrobanka, s tim što bi sada bilo teže naći “novu” Poštansku štedionicu koja bi sanirala problem. Ako bi Razvojna banka otišla u stečaj ili likvidaciju to bi izazvalo nove probleme. Nadam se zato da će Ministarstvo finansija i NBS naći odgovarajuće rešenje.

* Hoće li vladajuća koalicija prihvatiti paket socijalnih zakona za pomoć trudnicama i porodiljama u celoj zemlji?

- Uveren sam da će ceo socijalni paket biti realizovan. Ne verujem da postoji neko ko neće podržati socijalno preduzetništvo ili pune plate za trudnice i porodilje. Dosta smo bili bitku za natalitet tako što nismo imali ama baš nikakve mere nego samo praznu priču. Ako, na primer, u opštini Bojnik ne mogu da se pomognu dve ili tri porodilje, o čemu onda da pričamo. Sistemski moramo da regulišemo tu oblast.

* Pošto su PUPS i vas napadali da samo brinete o penzionerima, očekujete li udarce i zbog porodilja?

- Nikad se nismo bavili samo penzionerima. Naša misija je država socijalne pravde po ugledu na razvijene zemlje Evrope. Brinemo o svim ugroženim kategorijama: izbeglicama, nezaposlenima, interno raseljenim, invalidima, deci, pa onda i penzionerima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: