Čomski: SAD stoje iza napada na Gazu

Ugledni američki filozof Noam Čomski izjavio je u intrervjuu Agenciji Anadolija da se iza izraelskih napada na Gazu krije SAD i ocenio da se radio o zločinu protiv čovečnosti. Takođe, istakao je Čomski, nasilje koje sprovodi izraelska vlada "nikako se ne može shvatiti kao opravdan postupak".

Izvor:

Čomski je rekao da Sjedinjene Američke Države decenijama otvoreno podržavaju Izrael, te da "zatvaraju oči pred napadima snaga te države na Gazu".

"Amerika ne samo da podržava, nego i direktno učestvuje u izraelskim napadima na Gazu. Ti napadi se izvode oružjem iz SAD-a i uveliko zavise od ekonomske, vojne i diplomatske podrške SAD-a"”, kazao je ovaj eminentni američki intelektualac.

Čomski je istakao i da "Izrael ne bi mogao ništa učiniti na Bliskom Istoku sve dok ne dobije odobrenje političkog establišmenta SAD-a".

"To je tako sve od 1967. godine. Izrael ne može učiniti mnogo bez odobrenja SAD-a. Jer, kada Amerika naredi da neka operacija može biti okončana ili da uopšte ne bude pokrenuta, Izrael se onda pokorava. Naravno, postoje i izuzeci, ali ovo je pravilo koje smo do sada imali priliku gledati na terenu", istakao je Čomski.

On dalje tvrdi da bi takva politička strategija SAD-a mogla rezultirati "povećanjem mržnje, nepoverenja i straha između muslimanskog i zapadnog sveta". “Zaista, postoji izgledna mogućnost da takav globalni pristup SAD-a proširi antagonizme, mržnju, te produbi ionako duboke tenzije između muslimanskog i zapadnog sveta”, tvrdi Čomski.

Takođe, on dodaje da SAD uopšte ne obraća pažnju na mišljenja i stavove drugih naroda u svetu. "Ako pogledate kroz istoriju, videćete da Amerika, kao i većina ostalih imperijalističkih sila, ne mari mnogo za javno mjenje u svetu, sve dok je javnost pod strogom kontrolom političkih struktura”, smatra Čomski.

On napominje da poslednji napadi na Gazu nisu ništa novo jer se slični napadi već godinama odvijaju pred očima sveta. Prema njegovom mišljenju, u napadima indirektno učestvuje i Amerika. "Već decenijama SAD i Izrael čine neprestane napade protiv naroda Gaze, generalno protiv Palestinaca. Samo se priroda napada menja, zavisno od okolnosti na terenu", objašnjava Čomski.

Prema njegovim rečima, poslednji napadi Izraela na Gazu najbolji su dokaz terorističkog režima koji "ne dozvoljava svom neprijatelju prostor za egzistenciju", zbog čega se, kako dodaje, situaciju u kojoj se nalazi Gaza može uporediti sa životinjom u kavezu.

"Kada životinja u kavezu više ne može izdržati kaznu, pa podigne glavu, napad na nju eskalira. To je bio slučaj sa ranijim, ali i aktuelnim napadima Izraela na Gazu. Izgovor Izraela je da životinje čine kriminalna dela. To je možda nekada i istina. Ali, to bi bilo isto da ste partizanima prigovarali što su se suprotstavili nacistima ili Mađarima što su se oduprli sovjetskoj invaziji”, ocenio je Čomski.

Čomski je povukao i paralelu između uloge međunarodne zajednice u Gazi danas, odnosno u Bosni i Hercegovini 90-tih.

"Ova dva slučaja su vrlo različita po svom karakteru. Ali, nakon dešavanja na Balkanu i u ostatku sveta termin 'međunarodna zajednica' izgubio je svoj smisao i postao beskoristan. To je postao iskrivljen termin, ponajviše zbog političkog delovanja SAD-a i onih koji se slažu s njima", istakao je ovaj ugledni američki profesor za agenciju Anadolija.

Info

"Ko živi od aplauza, njemu je sreća u rukama drugih"

Priprema za razgovor sa Mišom Lukićem nije nimalo jednostavan zadatak, ako želite da se ne ponavljate onim što je već rečeno i napisano. Uspešnu karijeru ovog čoveka mediji prate više godina u potrazi sa odgonetanjem “čarobne formule” uspešnosti u svetu advertajzinga.

intervju utorak 26.01. 10:31 Komentara: 1

"Ponekad odu i ljuti, ali se vrate"

Od ministara iz SNS u Kažiprst dolazi samo Zorana Mihajlović, a sa Nebojšom Čovićem sam razgovarala onako kako bi to uradio Insajder, jer ih on izbegava, a pristao je da dođe u Kažiprst, rekla je u intervjuu za portal B92 Suzana Trninić.

intervju ponedeljak 25.01. 12:00 Komentara: 9

"U Kažiprstu čekam Tomislava Karadžića"

U Kažiprstu nema zabranjenih tema, a gostovanje odbijaju samo oni koji nisu spremni da odgovore na pitanja koja su važna za građane, kaže u intervjuu za portal B92 Tatjana Aleksić, koja zajedno sa Suzanom Trninić uređuje i vodi Kažiprst, dugogodišnji format informativne redakcije Televizije B92.

intervju sreda 20.01. 13:00 Komentara: 9

"'Majn kampf' ne sme da bude mit"

Neosnovan je strah da čitanjem „Majn kampfa“ može da se oživi zli Hitlerov duh, kaže Tomas Kriger, predsednik Savezne centrale za političko obrazovanje. Traži da se nacističke teze ne skrivaju već da se s njima suoči.

intervju petak 8.01. 11:46 Komentara: 4

"Isus i Muhamed su bili komunisti"

Beograđanin, muftija, sada i diplomata Muhamed Jusufspahić, pred odlazak u Saudijsku Arabiju, govori za "Sputnjik" o situaciji na Bliskom istoku, posredovanju predsednika Nikolića između Rusije i Turske i o tome kako Rusi Srbima mogu da budu uzor u svemu.

intervju utorak 5.01. 12:29 Komentara: 155
strana 1 od 96 idi na stranu