Pavićević: U nastavku dijaloga izbeći "ad hok" rešenja

Šef pregovaračkog tima u dijalogu Beograda i Prištine Dejan Pavićević izjavio je da se za nastavak dijaloga mora definisati jasna strategija kako bi se izbegla "ad hok" rešenja i umanjila šteta iz prethodnog perioda.

"Vlada Srbije ima veoma jasan stav, jasnu strategiju i dobru komunikacijau po tom pitanju sa kancelarijaom i predsednikom Republike Tomislavom Nikolićem", rekao je Pavićević u intervjuu Tanjugu.

Podeli

Po njemu, nastavak dijalog najviše zavisi od očekivanog susreta predsednika Srbije i visoke zvaničnice EU Ketrin Ešton.

On smatra da se u međunarodnoj zajednici stvorila klima da dijalog treba podići sa tehničkog na viši politički nivo, što je i stav Srbije.

"Što se tiče samog nastavka dijaloga dosta toga zavisi od samog formata u kom će biti nastavljen - stav Srbije je da dijalog treba podići na viši politički nivo", rekao je Pavićević.

"Nastavak dijaloga zavisiće od razgovora Nikolića i Eštonove, a susret se očekuje na marginama zasedanja UN u Njujorku" dodao je Pavićević.

Prema njegovim rečima, Srbija će i dalje insistirati da se u dijalog uključe i UN i videćemo da li ćemo u tome uspeti ili ne, rekao je Pavićević.

On je ponovo ukazao na neophodnost da se napravi jasna strategija na kojoj već rade mnoga ministarstva, vladina tela, kabinet predsednika Republike i eksperti, jer se, kako je naglasio, sada ne smeju dozvoliti nikakve greške.

"Jednostavno se mora dijalogu prići strateški - mora da postoji jasan plan i svako ko će voditi pregovore bilo tehničke bilo politicke će na te pregovore ići sa jasno definisanom strategijom", objasnio je Pavićević.

Prema njegovim rečima, ne mogu se više dozvoliti "ad hok" rešenja, sa kojima se nažalost, ranije probalo pa su izazvala velike probleme.

"Kao posledica toga Vlada Srbije pokušava da na najbolji način kontrošlie štetu koja je nastala, kao što je recimo bilo sa regionalnim predstavljanjem i čuvenim pitanjem zvedice i fus note" rekao je Pavićević.

On je naveo i da je vlada, posle dosta dugih konsultacija, našla najbolje rešenje:
"Da se šteta koja je nastala baš zbog tog 'ad hok' načina pregovaranja - minimizira".

Time je omogućeno da Srbija učestvuje na određenim skupovima, da se ne ide putem samoizolacije, da se ne trpi politička i ekonomska šteta, a da se sačuva "nešto što su naše crvene linije", precizirao je on.

Pavićević je naveo i da postoje još neka pitanja u raznim oblastima iz sfere dijaloga na kojima Vlada radi i za koje će probati da nađe rešenja koja će proizvoditi najmanju štetu.

"Pristup je potpuno drugačiji - svemu se pristupa strateški, neki procesi traju malo duže ali ne smemo da dozvolimo da se neke greške", rekao je Pavićević.

Prema njegovim rečima, u nastavku dijalogu ne sme biti strančarenja već je neophodan konsenzus svih stranaka i delova društva kako bi se zaštitli nacionalni interesi.

Napomenuvši da su od postignutih dogovora iz tehničkog dijaloga bivše vlade ostale neke otvorene teme, on je rekao i da se radi na njihovoj implementaciji.

"Ostale su dve teme - hajde da kažem otvorene, a koje nisu zaključene nekim dogovorom", rekao je Pavičiević.

On je precizirao da se tu radi o oblasti telekomunikacija i električne energije, i da su to teme koje su dosta kompleksne.

"Da li će se nastaviti tehnički dijalog posebno samo o tim temama ili će i to postati deo velikog političkog dijaloga ostaje da se vidi", rekao je Pavićević.

Međunarodna zajednica vrši pritisak da svi prethodno potpisani sporazumi budu implementriani, rekao je on i dodao da se prilikom te implementacije mora voditi računa da šteta bude što manja.

"Bili smo optuženi da ne implementiramo regionalno predstavljanje Kosova - našli smo rešenje i to je nestalo sa dnevnog reda", podsetio je Pavićević.

On je ukazao i da je implementacije nekih čisto tehnički dogovora poput katastra i matičnih knjiga, obiman tehnički posao.

Prema njegovim rečcima, to je posao koji vodi kancelarija za stručno operativne poslove u pregovaračkom procesu i to je posao koji se u saradnji sa partnerima iz EU, i uz njihovo finansiranje u najvećem delu privodi kraju.

" Što se tiče implementacije već dogovorenog tu postoje još neki problemi u oblasti slobode kretanja i integrisane kontrole adminstrativne linije", dodao je Pavićević.

On je primetio i da su to dosta osetljiva politička i bezbednosna pitanja gde Vlada Srbije, uz konsultaciju kabineta predsednika Republike i nezavisnih eksperata pokušava da nađe najbolje rešenja da bi se dogovori implementirali i šteta bila što manja.

"Smatram da sa takvim prilazom neke greške možemo da smanjimo -ne da ih ispravimo jer Vlada Srbije je preuzela da implementira sve što je dogovoreno", rekao je Pavićević.

On je naveo da je to međunarodna obaveza i da treba vrlo jasno reći da usmeni dogovori u međunarodnom pravu imaju istu težinu kao i pisani i da se ne može praviti diskontinuitet i odricati od onog što je dogovorio prethodni šef pregovarčkog tima.

"Može se probati da se neka šteta nastala nedostatkom baš tog strateškog planiranja otkloni", rekao je Pavićević.

Prema njegovim rečima, neki sporazumi koji su postignuti mogu da imaju neprijatne implikacije.

"Da probam da upotrebim najblažu reč ali imate dve mogućnosti - jedna je da se sporazumi primenjuju i da se Srbija drži svojih međunarodno preuzetih obaveza uz pokušaj da se šteta načini što manjom i uz neke, što manju konsekvence", rekao je Pavićević.

Dok je druga opcija, prema njegovim rečima, da se Srbija odrekne svih sporazuma, da prestane da izvršava međunarodne obaveze što bi zatvorlio sva vrata u areni međunarodne politike i gde bi se onda izgubila svaka mogućnost da se brani integritet i suverinet autonomne pokrajine KIM i stanovništvo koje tamo živi.

Pavićević je negirao informacije da pripada bilo kojoj političkoj stranci istakavši da je državni sluzbenik, a ne političar.

"Bavim se usko stručnim poslovima a ovo jesu zaista stručni poslovi - implementacija sporazum i nastavak dijaloga", rekao je on dodavši da kao državni službenik radi u najboljem interesu države.

Pavićević smatra i da niko od državnih službenika koji se bave poslom kao što je dijalog Beograda i Prištine nema pravo na bilo kakvu stranačku.

"Predsednik Nikolić je to jako lepo definisao na početku mandata - da moramo naći nacionalni konzensus kada je u pitanju KIM, a ja mislim dane sme da postoji bilo kakva stranačka pripadnost ili bilo kakvo strančko prepucavanje ", rekao je on.

Prati B92 na Viberu

Info

"Zna se ko odlučuje o BG izborima, a opozicija već kasni"

Održavanje beogradskih izbora početkom decembra najviše odgovara Srpskoj naprednoj stranci i aktuelnoj vlasti jer niko iz opozicije ne zna kako će na izbore, navodi u intervjuu za B92.net doktorand na Fakultetu političkih nauka i osnivač Grupe za analizu i kreiranje javnih politika Boban Stojanović, ali i ističe da bi i pored toga izbori u glavnom gradu mogli da budu prvi neizvesni izbori posle dosta godina.

intervju utorak 26.09. 11:00 Komentara: 36

Princ Aleksandar: Da li vam se sviđa ovo što vidite? Monarhija je rešenje, kralj nije član stranke

Princ Aleksandar II Karađorđević pojavio se na javnoj sceni početkom devedesetih, u istinski košmarno vreme, kada je naša zemlja bila razapeta između onoga što je komunizam ostavio po svom samouništenju i onoga što su od iste te zemlje u narednih četvrt veka napravili bivši komunisti, antikomunisti i njihovi potomci, odjednom svi skupa spakovani u „vaskoliko srpstvo“.

intervju sreda 20.09. 13:05 Komentara: 235

Pupovac: Nazovimo stvari pravim imenom

U intervjuu za "Telegram" Pupovac objašnjava zašto, premda je nezadovoljan rešenjem za ploču HOS-a s pozdravom 'Za dom spremni', njegova stranka još uvek podržava Vladu. Predsednik SDSS-a govori i o politici premijera Plenkovića i njihovom odnosu, Veću za suočavanje s prošlošću koje smatra nepotrebnim i obrazlaže zašto smatra da je teza o borbi protiv dvaju totalitarizama pogrešna i štetna za zemlju

intervju petak 15.09. 10:08 Komentara: 2

"Sudija mora biti pošten i hrabar"

Ono što je od najveće važnosti, a uopšte nije prisutno u javnosti, to je da i sama država ne ispunjava svoje obaveze i ne ponaša se u skladu sa vladavinom prava. Odatle se zapravo sve generiše. Država, javna preduzeća i lokalne samouprave morali bi da počnu da ispunjavaju svoje obaveze u skladu sa zakonom, bez sudskih postupaka

intervju petak 1.09. 14:48 Komentara: 5

"Političari u Srbiji i Hrvatskoj žive od neprijatelja"

Novinar Drago Hedl je odbio mito i objavio snimak sa ponudom koju mu je uputio uticajni državni funkcioner i preduzetnik. Šta takva vrsta ponude govori o društvu i profesiji, kako se odupreti i na druga pitanja koja nameće stalno disciplinovanje novinara, Hedl odgovora u intervjuu sa Jelkom Jovanović i Nadeždom Gaće.

intervju četvrtak 17.08. 10:01 Komentara: 0
strana 1 od 101 idi na stranu