Pavićević: U nastavku dijaloga izbeći "ad hok" rešenja

Šef pregovaračkog tima u dijalogu Beograda i Prištine Dejan Pavićević izjavio je da se za nastavak dijaloga mora definisati jasna strategija kako bi se izbegla "ad hok" rešenja i umanjila šteta iz prethodnog perioda.

"Vlada Srbije ima veoma jasan stav, jasnu strategiju i dobru komunikacijau po tom pitanju sa kancelarijaom i predsednikom Republike Tomislavom Nikolićem", rekao je Pavićević u intervjuu Tanjugu.

Izvor:

Po njemu, nastavak dijalog najviše zavisi od očekivanog susreta predsednika Srbije i visoke zvaničnice EU Ketrin Ešton.

On smatra da se u međunarodnoj zajednici stvorila klima da dijalog treba podići sa tehničkog na viši politički nivo, što je i stav Srbije.

"Što se tiče samog nastavka dijaloga dosta toga zavisi od samog formata u kom će biti nastavljen - stav Srbije je da dijalog treba podići na viši politički nivo", rekao je Pavićević.

"Nastavak dijaloga zavisiće od razgovora Nikolića i Eštonove, a susret se očekuje na marginama zasedanja UN u Njujorku" dodao je Pavićević.

Prema njegovim rečima, Srbija će i dalje insistirati da se u dijalog uključe i UN i videćemo da li ćemo u tome uspeti ili ne, rekao je Pavićević.

On je ponovo ukazao na neophodnost da se napravi jasna strategija na kojoj već rade mnoga ministarstva, vladina tela, kabinet predsednika Republike i eksperti, jer se, kako je naglasio, sada ne smeju dozvoliti nikakve greške.

"Jednostavno se mora dijalogu prići strateški - mora da postoji jasan plan i svako ko će voditi pregovore bilo tehničke bilo politicke će na te pregovore ići sa jasno definisanom strategijom", objasnio je Pavićević.

Prema njegovim rečima, ne mogu se više dozvoliti "ad hok" rešenja, sa kojima se nažalost, ranije probalo pa su izazvala velike probleme.

"Kao posledica toga Vlada Srbije pokušava da na najbolji način kontrošlie štetu koja je nastala, kao što je recimo bilo sa regionalnim predstavljanjem i čuvenim pitanjem zvedice i fus note" rekao je Pavićević.

On je naveo i da je vlada, posle dosta dugih konsultacija, našla najbolje rešenje:
"Da se šteta koja je nastala baš zbog tog 'ad hok' načina pregovaranja - minimizira".

Time je omogućeno da Srbija učestvuje na određenim skupovima, da se ne ide putem samoizolacije, da se ne trpi politička i ekonomska šteta, a da se sačuva "nešto što su naše crvene linije", precizirao je on.

Pavićević je naveo i da postoje još neka pitanja u raznim oblastima iz sfere dijaloga na kojima Vlada radi i za koje će probati da nađe rešenja koja će proizvoditi najmanju štetu.

"Pristup je potpuno drugačiji - svemu se pristupa strateški, neki procesi traju malo duže ali ne smemo da dozvolimo da se neke greške", rekao je Pavićević.

Prema njegovim rečima, u nastavku dijalogu ne sme biti strančarenja već je neophodan konsenzus svih stranaka i delova društva kako bi se zaštitli nacionalni interesi.

Napomenuvši da su od postignutih dogovora iz tehničkog dijaloga bivše vlade ostale neke otvorene teme, on je rekao i da se radi na njihovoj implementaciji.

"Ostale su dve teme - hajde da kažem otvorene, a koje nisu zaključene nekim dogovorom", rekao je Pavičiević.

On je precizirao da se tu radi o oblasti telekomunikacija i električne energije, i da su to teme koje su dosta kompleksne.

"Da li će se nastaviti tehnički dijalog posebno samo o tim temama ili će i to postati deo velikog političkog dijaloga ostaje da se vidi", rekao je Pavićević.

Međunarodna zajednica vrši pritisak da svi prethodno potpisani sporazumi budu implementriani, rekao je on i dodao da se prilikom te implementacije mora voditi računa da šteta bude što manja.

"Bili smo optuženi da ne implementiramo regionalno predstavljanje Kosova - našli smo rešenje i to je nestalo sa dnevnog reda", podsetio je Pavićević.

On je ukazao i da je implementacije nekih čisto tehnički dogovora poput katastra i matičnih knjiga, obiman tehnički posao.

Prema njegovim rečcima, to je posao koji vodi kancelarija za stručno operativne poslove u pregovaračkom procesu i to je posao koji se u saradnji sa partnerima iz EU, i uz njihovo finansiranje u najvećem delu privodi kraju.

" Što se tiče implementacije već dogovorenog tu postoje još neki problemi u oblasti slobode kretanja i integrisane kontrole adminstrativne linije", dodao je Pavićević.

On je primetio i da su to dosta osetljiva politička i bezbednosna pitanja gde Vlada Srbije, uz konsultaciju kabineta predsednika Republike i nezavisnih eksperata pokušava da nađe najbolje rešenja da bi se dogovori implementirali i šteta bila što manja.

"Smatram da sa takvim prilazom neke greške možemo da smanjimo -ne da ih ispravimo jer Vlada Srbije je preuzela da implementira sve što je dogovoreno", rekao je Pavićević.

On je naveo da je to međunarodna obaveza i da treba vrlo jasno reći da usmeni dogovori u međunarodnom pravu imaju istu težinu kao i pisani i da se ne može praviti diskontinuitet i odricati od onog što je dogovorio prethodni šef pregovarčkog tima.

"Može se probati da se neka šteta nastala nedostatkom baš tog strateškog planiranja otkloni", rekao je Pavićević.

Prema njegovim rečima, neki sporazumi koji su postignuti mogu da imaju neprijatne implikacije.

"Da probam da upotrebim najblažu reč ali imate dve mogućnosti - jedna je da se sporazumi primenjuju i da se Srbija drži svojih međunarodno preuzetih obaveza uz pokušaj da se šteta načini što manjom i uz neke, što manju konsekvence", rekao je Pavićević.

Dok je druga opcija, prema njegovim rečima, da se Srbija odrekne svih sporazuma, da prestane da izvršava međunarodne obaveze što bi zatvorlio sva vrata u areni međunarodne politike i gde bi se onda izgubila svaka mogućnost da se brani integritet i suverinet autonomne pokrajine KIM i stanovništvo koje tamo živi.

Pavićević je negirao informacije da pripada bilo kojoj političkoj stranci istakavši da je državni sluzbenik, a ne političar.

"Bavim se usko stručnim poslovima a ovo jesu zaista stručni poslovi - implementacija sporazum i nastavak dijaloga", rekao je on dodavši da kao državni službenik radi u najboljem interesu države.

Pavićević smatra i da niko od državnih službenika koji se bave poslom kao što je dijalog Beograda i Prištine nema pravo na bilo kakvu stranačku.

"Predsednik Nikolić je to jako lepo definisao na početku mandata - da moramo naći nacionalni konzensus kada je u pitanju KIM, a ja mislim dane sme da postoji bilo kakva stranačka pripadnost ili bilo kakvo strančko prepucavanje ", rekao je on.

Info

"Celog ću života na ulici gledati da li je neko iza mene"

Autorka Insajdera o novom portalu koji pravi, odgovornom novinarstvu i svom najvećem uspehu - Insajderu i očuvanju ekipe koja ga je stvorila. O šest godina života sa policijskim obezbeđenjem i tome zašto više nigde ne izlazi. O sramotnom oslobađanju navijačkih huligana. O strahu novinara i izostanku solidarnosti

intervju ponedeljak 19.10. 14:15 Komentara: 44

Matić: Društvo se ceni po zdravstvu i obrazovanju

Business Info Group već šestu godinu zaredom izdaje ediciju „Lideri društvene odgovornosti“ u kojoj kompanije, organizacije, pojedinci predstavljaju ono što su dobro uradili za zajednicu u kojoj živimo. I ove godine, Fond B92 je prepoznat kao jedna od najvažnijih inicijativa kada je u pitanju društveno odgovorno poslovanje.

intervju ponedeljak 5.10. 13:30 Komentara: 4

"Ljulja se evropski čamac, vreme za redefinisanje Evrope"

U trenutku kada se "evropski čamac", suočen sa migranstkom krizom i brojnim izazovima, ozbiljno ljulja, zabrinjava to što je EU potpuno nepripremljena dočekala probleme i tenzije koji se umožavaju i prete da je zauvek izemene, ocenila je predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, jedan od organizatora Beogradskog bezbednosnog foruma.

intervju subota 26.09. 12:25 Komentara: 25

Matić: Važno je da se novinari hrabro suoče sa nasilnicima

"Kao što znate, uz Brankicu Stanković i ja sam pod policijskim bezbednosnim procenama koje govore o tome da nam je neophodna policijska zaštita 24 sata dnevno, u mom slučaju već više od pet godina, a u slučaju Brankice Stanković skoro sedam. Imamo prilično razvijenu bezbednosnu kulturu i obavezan lanac poteza koje činimo u ovakvim situacijama", kaže u razgovoru za Cenzolovku Veran Matić, urednik Informativnog programa Radiodifuznog preduzeća B92 (RDP B92).

intervju sreda 26.08. 11:30 Komentara: 4

Vejvoda: Dejton se u osnovi neće menjati

Poseta nemačke kancelarke Angele Merkel regionu veoma je značajna, a treba podvući činjenicu da je došla usred krize oko Grčke, kada su se u Briselu sustizali sastanci na najvišem nivou. Ta je poseta važna i zbog poruke koja je jasno izrečena i u onom tvrdom razgovoru 2011. - da je proširenje Evropske unije i dalje na dnevnom redu, kako je i obećano u Solunu 2003. Uostalom, nijedna instanca EU tokom ovih 12 godina nije tu ništa promenila, dakle proširenje se nastavlja uprkos krizi u Evropi, uprkos ekonomskoj krizi i, naravno, krizi institucija EU, pogotovo onoj u Evrozoni, kaže na početku razgovora za Novi magazin Ivan Vejvoda, potpredsednik Nemačkog maršalovog fonda.

intervju ponedeljak 3.08. 14:53 Komentara: 2

Perišić: Zašto nisam izvršio državni udar na Miloševića

U Srebrenici je izvršen masovni zločin nad muslimanima i Srbima. Veoma mi je žao žrtava i učestvujem u žalosti sa njihovim porodicama. Zločini nemaju nacionalnost i zato smatram - ma ko i ma gde ih je počinio, mora biti kažnjen, kaže u razgovoru za Danas bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, general Momčilo Perišić.

intervju ponedeljak 29.06. 09:55 Komentara: 23
strana 1 od 94 idi na stranu