Toma Nikolić: Odlazim ako ne pobedimo

Predsednik SNS o svom frontu za promene, predizbornim kalkulacijama i odnosu prema EU: "Pozvaću PUPS i Ljajića u naš pokret. Neću Tadiću da dajem ideje za Kosovo. Poštuje se dogovor sa DSS"

U Naš narodni pokret za promene pozvaću PUPS i Rasima Ljajića. Skoro je nemoguće da taj široki pokret ne pobedi na izborima, a ako ne budemo na vlasti, iskreno bih se našao u dilemi da li da posle 22 godine prestanem da se bavim politikom.

Info

Izvor: Milan Baboviæ

Četvrtak, 12.01.2012.

21:39

Default images

To u razgovoru za ”Novosti” poručuje lider SNS Tomislav Nikolić koji uveliko utvrđuje svoj tabor, prognozirajući da će Srbija upasti u još dublje blato, ako njegov blok ne preuzme kormilo u Nemanjinoj.

Tadić je razjasnio zasvagda da neće biti koalicije DS i SNS. Mislite li i vi da tog saveza nema čak ni u teoriji?

"Posle ovih izbora ih sigurno precrtavam kao saveznike. Koalicija sa DS bila bi amnestija za desetogodišnju propast Srbije. Kako da idem u vladu sa njima kada su raskrčmili privredu, kada su šampioni u korupciji, kada su nas lagali o kandidaturi za EU? Da je neko zaspao 5. oktobra i da se danas probudio, da li bi znao da se nešto dogodilo? Nigde napretka nema. Nema nove zgrade ni fasade. Ima samo jedan most koji dolazi niotkuda i vodi nikuda, a koštao je toliko da je 100.000 seljaka moglo da dobije po 5.000 evra na zajam i da to sve posle vrate, kada se vrati život na selo gde je sada pustoš."

Kad nećete u koaliciju, zašto stalno žalite što vas Tadić ne zove? Zašto vam je toliko stalo do tog poziva?

"Ma ne žalim ni za jednim danom u kom se nisam sreo sa Tadićem. Nismo kućni prijatelji, privatno se ne družimo. Žalim samo zbog toga što je on više predsednik DS, nego predsednik Srbije. Žalim što nemamo razgovor i konsenzus o KiM. Zašto se boji da dođemo do zajedničkog stava?" Nije baš da nemate slične stavove. Posle decembarske rampe iz Brisela, samo su SNS i DS ostali tvrdo uz politiku ”i Kosovo i EU”...

"Mi smo našu ideju o EU nijansirali od prvog dana. Nema nikakve štete od uređivanja države po evropskim standardima."

Ali očigledno je da moramo da biramo ili EU ili Kosovo. Šta biste izabrali?

"Onog časa kada se javno postavi uslov EU ili Kosovo, istog časa iz mene progovara građanin Srbije koji kaže: Kosovo je Srbija. Želim da živim časno i da mi sutra ne pljuju na grob. Ako imaju nekog drugog da preda Kosovo, neka izvoli. Tog časa prestajemo da pričamo da ćemo biti članovi EU, ali bih i tada nastavio da uređujem državu po evropskim standardima." Imate li utisak da pričate uopšteno i da zapravo nemate konkretan plan za Kosovo?

"Vlast ništa ne reševa, a stalno pita mene kako bih postupio. Niko u Srbiji i ne zna šta oni rade sa Kosovom. Još u julu su se dogovorili o formiranju granice. Čak su doneli i uredbu kako se prelazi granica sa KiM. Odakle im uporište u Ustavu za taj potez? Sve što Tadić uradi udaljava Kosovo iz Srbije. Zato mu i govorim da rešavanje tog pitanja ne može da bude samo u rukama DS ili SNS. To mora da reši narod na referendumu. Ali pre toga moramo da kažemo šta je naš stav."

Opet vas pitam - šta je stav SNS o Kosovu?

"Neću da upadnem u zamku da Tadiću dajem predloge. Ja sam u opoziciji. Moje je da u kampanji kažem šta ću da radim."

Da li podržavate referendum Srba na severu KiM i može li i to da nas udalji od dobijanja statusa kandidata za EU?

"Nema to veze sa statusom. Ti ljudi se osećaju prevarenim od strane vlasti. Što se vlast boji referenduma? Valjda dobijanju statusa škodi to što nećemo da ukinemo institucije ili Tadiću smeta referendum, jer hoće upravo da ukine institucije. Ako Srbe osudimo i za referendum, šta im preostaje? Bekstvo?"

Vama vlast stalno zamera da bežite od konkretnih ideja, a za vašu belu knjigu tvrde da je maltene plagijat programa DS...

"Bela knjiga je ne samo obimnija, već je i sadržajnija od programa DS. Planiramo velike građevinske radove na kojima bismo zaposlili naše firme, a ne da tendere samo dobijaju stranci. Pokrenuli bismo investicije u poljoprivredu, ispitali sve sporne privatizacije, utvrdili ko je iz vlasti sarađivao sa kriminalnim bandama. Spremamo plan uštede u javnim nabavkama gde je najveća korupcija. U Južnoj Koreji kompjuter izbacuje tenderske uslove i određuje pobednika. Zašto to ne bi moglo kod nas?"

Anulira li te vašeplanove to što se, recimo, Joca Amsterdam preko vašeg člana predsedništva nudi da izgradi most u Beogradu?

"To je izjava branioca Joce Amsterdama, a ne člana predsedništva. Naši funkcioneri moraju da znaju da izjave iz svog posla odvajaju iz politike. Takvi istupi ne zaslužuju progon u stranci, a ja lično nemam nikave veze sa Jocom Amsterdamom, niti bih na takav način vodio državu." Vašem pokretu pristupaju udruženja izbeglica, pominju se čak i radnici ”Zastave”...

"Kad raspišu izbore sigurno ćemo da razgovaramo sa Krkobabićem i Ljajićem i želja nam je da se pridruže našem frontu. Izborna lista će se verovatno zvati ”Narodni pokret za promene” i možda će u naslovu biti pobrojani svi koje okuplja. Tu su izbeglička udruženja, seljaci, nevladine organizacije, sindikati. Svi će dobiti mandat bez obaveze da uđu u stranku." Može li različit stav o EU da bude prepreka za formiranje vlade sa DSS?

"Zaista ne vidim nikakav sukob sa DSS. Drago mi je što poštujemo dogovor o nenapadanju. Razlika u našim pogledima na EU je u finesi. Mi za razliku od njih smatramo da još ima prostora za razgovore."

Jeste li u kontaktu sa Koštunicom?

"Nismo se čuli odavno i mislim da nema razloga. Na istim smo pozicijama na kojima smo se dogovorili da budemo. Pa ni sa Veljom Ilićem se ne družim, iako smo na istoj listi."

Ako vam bude nedostajao samo SPS da formirate vladu, hoćete li pozvati Dačića?

"Dačić se previše hvali, a rizikuje da ne uđe u Skupštinu. Ako SPS sada kaže da mu je partner DS, ne može posle tri meseca da se grli sa nama. Ako kažu da ova vlada nije dobra i da idu sa SNS, onda, u redu."

I spremni ste za tu iskrenost pre izbora da Dačiću ustupite mesto premijera?

"Nikada me nećete čuti da kažem da sam na to spreman."

Da se ne nada ni Koštunica?

"U bivšoj stranci je nastao sukob i zbog toga što nisam pristao da pobedimo a da Koštunici damo mesto premijera. E, zamislite sada da nešto što nije važilo za Koštunicu, sada važi za Dačića. Pa, Dačić tek treba da se nanosa cipela i pantalona da dostigne Koštuničin nivo."

Vidite li možda i SRS kao saveznika?

"To su moje velikodušne ponude koje nikada ne mogu da budu prihvaćene. Ne vidim ih ni u parlamentu, a ne kao saveznike."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: